Springen naar inhoud

Cranberrybier


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Kimmetjee

    Kimmetjee


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 december 2007 - 09:58

Wij zijn bezig met een project en hebben een paar vraagjes.
We maken namelijk bier en moeten hier iets toe voegen.
Nu willen we cranberrybier maken. We hebben wel een paar vragen.

Weet iemand hoe je Cranberry aantoont in bier? Misschien met de PH-waarde?
Hoe kun je evt. Sinaasappelsap aantonen in bier?

Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8795 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 december 2007 - 11:44

Dat kan nog wel eens lastig worden, pH is in ieder geval geen specifieke indicator voor bepaalde ingredienten.

Wat voor apparatuur heb je zoal tot je beschikking, en hoe specifiek moet de bepaling worden?
Victory through technology

#3

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 december 2007 - 12:59

Dit is zo 1-2-3 niet eenvoudig te meten. Cranberrysap, sinaasappelsap enz. bestaan uit een heeeeele hoop componenten (geen idee hoeveel, maar denk aan honderden, misschien wel duizenden). Je moet een component hebben die alleen maar in cranberry voorkomt, of alleen in sinaasappelsap. Die ene component probeer je dan in je bier aan te tonen. Hoe dat dan moet, weet ik ook niet. Je zal wel sowieso moeten extraheren.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#4

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 december 2007 - 13:32

BenzoŽzuur is vrij kenmerkend voor cranberries, maar zal in gewoon bier alleen voorkomen als het als conserveermiddel is toegevoegd. Op benzoŽzuur is vast wel een specifieke test te vinden.
β-Damascenon en maneschijn

#5

Kimmetjee

    Kimmetjee


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 december 2007 - 20:19

We moeten zelf voor de apparatuur zorgen, maar mogen verschillende apparatuur van school hiervoor gebruiken.
We hebben een middag om het bier te maken, daarna kan het nog een tijd gisten.

We moeten gewoon Cranberrysap aantonen. Maakt niet uit hoe. We dachten dus dat we het misschien aan konden tonen met de PH-waarde.
Maar we wisten dat het al heel moeilijk ging worden.

#6

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8795 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 december 2007 - 01:25

Tja, het is natuurlijk een schoolproef, dus ik neem aan dat het zonder dure apparatuur moet gebeuren. Je zou bijv slechts het verschil tussen bier waar wel of geen cranberries aan zijn toegevoegd kunnen proberen te onderscheiden. Je kan denken aan isoleren vat iets tamelijk specifieks als benzoezuur, maar ook gewoon kijken naar de kleur (spectrofotometrie).
Victory through technology

#7

Kimmetjee

    Kimmetjee


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2007 - 13:57

hoe kun je een zuur als benzoŽzuur aantonen?
wij moeten van de leraar nu aantonen dat in het ene glas(bier) geen benzoŽzuur zit en in het andere glas(cranberrybier) wel benzoŽzuur zit. :D

#8

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 december 2007 - 14:55

Hier staan verschillende methoden beschreven om benzoŽzuur aan te tonen. Ik weet niet in hoeverre deze toepasbaar zijn voor een schoolproef.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures