natriumsulfaat

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer

natriumsulfaat

Hallo

ik ben nu met een proef van scheikunde bezig, en kom er niet helemaal uit. de proef is oplossbaarheid van natriumsulfaat in water onder verschillende temperaturen. ik zou graag willen weten waarom als het water warm wordt er meer Na2SO4 in kan todat je een verzadigde oplossing hebt. waardoor kan dit, is dat door de VDW-binding of door de watrestof bruggen die oppenspringen?

alvast bedankt

Drys Brandenburg

HAVO 4 N&T

Berichten: 284

Re: natriumsulfaat

Goeie vraag !

Je kiest er wel de raarste van allemaal uit : natriumsulfaat vertoont een maximum in de oplosbaarheid tussen 35°C en 40°C.

http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/..._14/FG14_06.JPG

De temperatuursafhankelijkheid van de oplosbaarheid is voor veel stoffen erg verschillend :

http://cwx.prenhall.com/petrucci/medialib/...ges/FG14_08.JPG

http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/...ges/FG11_06.JPG

Dit wijst er op dat de verklaring niet eenvoudig en eenduidig is. De interacties tussen en de grootte van de verschillende deeltjes zullen zeker een rol spelen. Bv. hoe groot is de ionbinding ? in hoeverre zullen de vrijkomende ionen gehydrateerd worden ? Hoe groot zijn deze ionen ? enz.

Re: natriumsulfaat

Dus het komt door de waterstof bruggen die openspringen en een andere binding aan gaan met een andere stof?

Berichten: 284

Re: natriumsulfaat

Dat lijkt mij een te simpele voorstelling van zaken. De ionen moeten tussen de watermoleculen worden opgenomen, die via H-bruggen aan elkaar vasthangen. Dat zal zeker verschuivingen en heroriënteringen met zich meebrengen. H-bruggen worden voortdurend doorbroken en nieuw gevormd.

Re: natriumsulfaat

we hebben de proef vandaag gedaan er komt prezis zo'n grafiek uit zoals ik heb gekregen. maar dat van die ionen en zo vat ik niet helemaal

Reageer