Springen naar inhoud

Heterogeen mengsel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

isabel89

    isabel89


  • >25 berichten
  • 77 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 december 2007 - 20:39

Hallo,

Ik heb geleerd dat het kookpunt van een heterogeen mengsel (van vloeistoffen) lager zal zijn dan het kookpunt van de laagst kokende vloeistof. Weet iemand misschien waarom het geen waarde tussen de twee kookpunten in is?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 27 december 2007 - 21:00

Omdat de beide vloeistoffen niet mengen.

De dampdruk boven het heterogene mengsel is altijd gelijk aan de som van de dampdrukken van de beide pure vloeistoffen waaruit het mengsel bestaat.

Bij één bepaalde temperatuur zal die som precies gelijk zijn aan de atmosferische druk en die temperatuur is dan het kookpunt van het heterogene mensel, ongeacht de "mengverhouding" van de beide vloeistoffen in dat mengsel.

Dit principe wordt gebruikt bij stoomdestillatie.
Hydrogen economy is a Hype.

#3

robj

    robj


  • >100 berichten
  • 192 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 december 2007 - 11:05

Stel dat het heterogeen mengsel bestaat uit water (kookt bij 100 C) en een andere (niet mengbare) vloeistof die bij 120 C kookt. Beide bij atmosferische druk (we nemen hiervoor 1,0 bar).
Bij het kookpunt van een zuivere stof is de dampspanning (de dampdruk) van die stof gelijk aan 1,0 bar; bij een lagere temperatuur is de dampspanning lager dan 1,0 bar (maar niet gelijk aan nul).
De totale dampspanning boven het mengsel is de som van de dampspanningen van de afzonderlijke stoffen, zoals Fred al zei. Dat is de wet van Dalton. Bij de temperatuur waarbij de totale dampspanning de waarde 1,0 bar bereikt, gaat het mengsel koken.
Stel dat de dampdruk van zuiver water bij 80 C gelijk is aan 0,75 bar (willekeurig getal, maar wel lager dan 1,0) en die van de andere vloeistof (in zuivere toestand) 0,25 bar (bij 80 C). Dan bereikt voor het mengsel de totale dampdruk al bij 80 C de atmosferische waarde van 1,0 bar, want omdat beide vloeistoffen niet mengen, gedragen ze zich als zuivere stoffen. Het heterogeen mengsel zal dus al bij 80 C koken. De kooktemperatuur van het mengsel is lager dan die van de component met het laagste kookpunt, water in dit geval.
Elektrochemici doen het vol spanning

#4

isabel89

    isabel89


  • >25 berichten
  • 77 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 december 2007 - 18:58

Ah tuurlijk de twee drukken moeten samen 1,0 bar bereiken. Bedankt voor je goede uitleg!

#5

robj

    robj


  • >100 berichten
  • 192 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 december 2007 - 20:25

Ah tuurlijk de twee drukken moeten samen 1,0 bar bereiken. Bedankt voor je goede uitleg!

Helemaal juist en graag gedaan!
Elektrochemici doen het vol spanning

#6

robj

    robj


  • >100 berichten
  • 192 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 december 2007 - 09:45

Mocht je nu trouwens de smaak te pakken hebben en meer detail willen weten, dan staat hier een korte samenvatting van de theorie van stoomdestillatie:
http://www.oxbo.nl/c...tillatie-10.htm
Elektrochemici doen het vol spanning

#7

mendoza

    mendoza


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2011 - 21:51

Stel dat het heterogeen mengsel bestaat uit water (kookt bij 100 C) en een andere (niet mengbare) vloeistof die bij 120 C kookt. Beide bij atmosferische druk (we nemen hiervoor 1,0 bar).
Bij het kookpunt van een zuivere stof is de dampspanning (de dampdruk) van die stof gelijk aan 1,0 bar; bij een lagere temperatuur is de dampspanning lager dan 1,0 bar (maar niet gelijk aan nul).
De totale dampspanning boven het mengsel is de som van de dampspanningen van de afzonderlijke stoffen, zoals Fred al zei. Dat is de wet van Dalton. Bij de temperatuur waarbij de totale dampspanning de waarde 1,0 bar bereikt, gaat het mengsel koken.
Stel dat de dampdruk van zuiver water bij 80 C gelijk is aan 0,75 bar (willekeurig getal, maar wel lager dan 1,0) en die van de andere vloeistof (in zuivere toestand) 0,25 bar (bij 80 C). Dan bereikt voor het mengsel de totale dampdruk al bij 80 C de atmosferische waarde van 1,0 bar, want omdat beide vloeistoffen niet mengen, gedragen ze zich als zuivere stoffen. Het heterogeen mengsel zal dus al bij 80 C koken. De kooktemperatuur van het mengsel is lager dan die van de component met het laagste kookpunt, water in dit geval.

wet van dalton is tog enkel geldig voor gasmengsels ?

#8

Kravitz

    Kravitz


  • >1k berichten
  • 4042 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 januari 2011 - 11:32

Het gaat hier ook over gassen, namelijk over de dampspanningen of dampdrukken van de gassen uit vloeistoffen in het mengsel. De wet van Dalton stelt dat de som van alle partiële drukken van de gassen in een mengsel gelijk is aan de totale druk van het gasmengsel.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#9

mendoza

    mendoza


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2011 - 15:14

das een goeie ;) allemaal verwarrend :P :P





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures