geleidbaarheid van oplossingen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

geleidbaarheid van oplossingen

Waarom moet er een wisselstroombron gebruikt worden om de geleidbaarheid (voor elektrische stroom) van oplossingen te testen en geen gelijkstroombron?

Berichten: 284

Re: geleidbaarheid van oplossingen

Het gebruik van een wisselspanning gaat het optreden tegen van polarisatie en elektrolyse aan de elektroden. De oplossing wordt zo dus niet vervuild met elektrolyseprodukten.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: geleidbaarheid van oplossingen

@ Wigsbol

Dat snap ik niet, in de meeste gevallen is electrolyse ook met wisselstroom mogelijk, alleen dat zal je normaal niet doen omdat dat niet gewenste productvermeniging oplevert.

Bij electrolyse van water met wisselstroom zal aan beide polen een mengsel van waterstof en zuurstof ontstaan, dat zal meestal niet de bedoeling zijn, maar als het doel is de geleiding te meten is dat neem ik aan geen bezwaar.

Berichten: 284

Re: geleidbaarheid van oplossingen

Het rendement van de elektrolyse is bij wisselstroom beduidend lager : de ionen worden voornamelijk over en weer geschud in de oplossing onder invloed van de wisselende spanning. De oplossing gaat daardoor hoofdzakelijk opwarmen.

Het is natuurlijk juist dat de elektrolyse geen principieel bezwaar is voor de geleidbaarheidsmeting. Daarom lukt een experiment zoals in

http://www.thuisexperimenteren.nl/science/...ductometrie.htm

ook zonder meer. Hoewel de auteur daar zelf ook vragen heeft bij de nauwkeurigheid van zijn resultaten.

De onderste link op deze site verwijst naar de complexe theoretische achtergrond van de conductometrie, waarbij duidelijk wordt dat er heel wat elekronica komt kijken bij zo een geleidbaarheidsmeting. Daar wordt een wisselende blokspanning gegenereerd voor betrouwbare resultaten.

Ik neem aan dat iets dergelijks ook het geval is in sensoren zoals

http://www.cma.science.uva.nl/Handleidinge...soren/b0382.pdf

of

http://www.abb.com/global/abbzh/abbzh251.n...1256CD9003AAA11

Re: geleidbaarheid van oplossingen

dank je voor de hulp

Re: geleidbaarheid van oplossingen

Het meten van het specifiek geleidingsvermogen van een electrolietoplossing

doet men in een tevoren geijkte geleidbaarheids cel, voorzien van twee

geplatineerde platina electroden.

De wisselstroomgeleidbaarheidsmeter meet zo drie weerstanden in serie: De electrolietweerstand en de beide oppervlakte weerstanden aan de platina elektroden.

Deze wisselstroomweerstanden, ook impedanties genoemd, zijn min of meer freqentieafhankelijk. Door een vrij hoge wisselstroomfrequentie te kiezen worden de beide oppervlakteweerstanden (c.q. impedanties) bijna gelijk aan nul en meet men dus alleen de electrolietweerstand.

Electrolyse treedt er zo praktisch niet op. De zeer geringe meetstroom gaat hoofdzakelijk via de capacitieve weg, dus via ionverschuivingen in de electrochemische dubbellaag. Een heel klein deel kiest de faradayse weg, via electrochemische reacties. De capacitieve weg en de faradayse weg moet je zien als twee parallel geschakelde electrische componenten:

een condensator en een weerstand. Hoe hoger de meetfreqentie is hoe kleiner deel van de meetstroom de faradayse weg via de weerstand kiest

Zo worden de beide overgangsimpedanties platina-electroliet heel gering.

H. Zeilmaker

Reageer