Springen naar inhoud

- - - - -

Lopen op water is mogelijk


  • Log in om te kunnen reageren

#1

PdeJongh

    PdeJongh


  • >1k berichten
  • 2005 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2008 - 15:07

Maïzena is voor normale mensen een bindmiddel in het keukenkastje. Natuurkundigen doen er veel leukere dingen mee dan een saus indikken. Een maïzenaoplossing is waterig, maar als je er voldoende kracht op zet, kun je erover heen lopen.

Lees meer... NU
...verhit de dichloormono-oxide tot 277 graden Celcius en geniet van het effect...

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2008 - 17:43

Ik herinner me dat men dit enkele jaren geleden in het Belgische televisieprogramma Hoe?Zo! heeft aangetoond. Zie hier.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

mmooij

    mmooij


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2008 - 19:26

dit was toch ook al veel langer bekend??

die hoogleraar is niet echt bij de tijd....

#4

(sandra)

    (sandra)


  • >25 berichten
  • 78 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2008 - 20:11

leuk weetje!
denken is een hobby... en leuke hobby

#5

eendavid

    eendavid


  • >1k berichten
  • 3751 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2008 - 20:18

Artikel is hier beschikbaar. Als je de inleiding leest zal je zien waar het vernieuwende van het artikel in schuilt: in de verklaring van het fenomeen 'shear tickening'. Dit fenomeen is verantwoordelijk voor het kunnen lopen op een maïzenamengsel, hoewel daar in het artikel met geen woord over gerept wordt.

#6

mmooij

    mmooij


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2008 - 21:29

Dit staat ook al in het eerder genoemde artikel. Dus ik zie eerlijk gezegd nog niet wat hier 'nieuw' aan is?

#7

eendavid

    eendavid


  • >1k berichten
  • 3751 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 januari 2008 - 21:40

Wel, de hoogleraar wordt hier verweten niet bij zijn tijd te zijn. Dit terwijl uit het artikel duidelijk blijkt waarin zijn bijdrage ligt:

Typically for certain concentrated suspensions of particles, shear thickening may be observed as an abrupt increase in the viscosity of the suspension at a certain shear rate [2]. The detailed mechanism of this shear-thickening phenomenon is still under debate [1–10]. For colloidal suspensions, the phenomenon is often attributed to the shear-induced formation of hydrodynamic clusters [3]: in this case, the viscosity increases continuously as a consequence of its dependence on particle configuration [4]; this may be but is not necessarily accompanied by an orderdisorder transition in the particle configuration [5]. The viscosity rise can also be discontinuous at high volume fractions [5,6], probably because of aggregation of clusters creating a jammed network [7,8]. In the latter case, the clustered shear thickened state may be metastable [6,9]. In terms of the free energy landscape, this poses a challenging problem: why would some systems choose easy paths (shear thinning) while others opt for difficult ones (shear thickening)? One possible solution to this problem proposed recently [11] is that shear thickening is due to a reentrant jamming transition.


In this Letter we study a well-known example of a shearthickening suspension: cornstarch particles suspended in
water [13].We show that the shear thickening can in fact be viewed as a reentrant solid transition. The new findings are
that (i) at rest the material is solid because it has a (small) yield stress; (ii) for low shear rate, shear banding (localization) occurs, and the flowing shear band grows with increasing shear rate, the shear thus liquefies the material; (iii) shear thickening happens at the end of the localization regime, where all of the material flows, subsequently it suddenly becomes ‘‘solid’’ again. In addition, (iv) we find a pronounced dependence of the critical shear rate for the onset of shear thickening on the gap of the measurement geometry, which can be explained by the tendency of the sheared system to dilate.


Het is dus niet zo dat hij een publicatie in physical review letters heeft bemachtigd doordat hij zou ontdekt hebben dat je "op water kan lopen" (wat je niet eens doet). Het is ook niet zo dat de hoogleraar niet bij de tijd is, integendeel.

(met artikel bedoel ik dus het artikel, i.e. de pdf waarnaar je kan doorklikken)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures