[natuurkunde]brekingsindex nacl-oplossing

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 4

[natuurkunde]brekingsindex nacl-oplossing

Hallo

Als je meer zout in water oplost wordt de brekingsindex van deze homogene oplossing groter. Ik vroeg me af waarom dit gebeurt. Ik zat zelf in de richting van soortelijke massa te denken, maar kom er niet echt uit (diamant heeft een hoge soortelijke massa en een grote brekingsindex).

Alvast bedankt,

Wendo

Gebruikersavatar
Berichten: 271

Re: [natuurkunde]brekingsindex nacl-oplossing

Dat weet ik ook niet precies. Maar, mijn eerste gedachte is dat het eerder zit in de geladen ionen die in de oplossing komen. De dichtheid lijkt me niet zo belangrijk.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: [natuurkunde]brekingsindex nacl-oplossing

Ik denk dat je alleen maar een relatie tussen brekingsindex en dichtheid mag veronderstellen VIA de relatie tussen dichtheid en de concentratie van bepaalde moleculen/ionen.

Als voorbeeld voor deze veronderstelling is hier een toegankelijk onderzoek naar de relatie tussen de brekingsindex van lucht en de luchtdruk.

http://www.phys.uu.nl/~0307467/papers/mich.pdf

nlucht(P) = 1 + a · P

a = 2,50 · 10-9 ± 4 · 10-11Pa-1

Het lijkt dus eerder de hoeveelheid moleculen in een bepaald volume (mol/m³) die bepalend is voor de brekingsindex. Waarbij elk molecuul dan zijn eigen "soortelijke" brekingsindex zou moeten hebben.

Verder speelt temperatuur nog een rol, maar of dat een kwestie is van temperatuur op zich, of van een in het algemeen geringer aantal moleculen in een bepaald volume bij een hogere temperatuur is me niet duidelijk.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer