Kristallijn vs polykristallijn

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 27

Kristallijn vs polykristallijn

Is er een verschil tussen kristallijn en polykristallijn. Bij polykristallijn is het duidelijk dat je materiaal uit meerdere(meestal heel veel) kristallen bestaat, maar hoe zit het bij kristallijn. Heb je enkel een kristallijn materiaal als het uit slechts 1 kristal is gemaakt?

Hoe zit het dan met diamant? Die worden steeds benoemd als kristallijn materiaal, bestaan die dan echt uit 1 grote korrel, zelfs bij de Cullinan (grootste diamant ooit gevonden)?

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Kristallijn vs polykristallijn

Kristallijn betekend inderdaad dat de structuur overal gelijk is. Zo is de wafer waarvan je pc chip is gemaakt ook kristallijn. Dat zijn grote 'boules' van meer dan een halve meter lang en 30 cm breed. Overal in die boule is de oriëntatie het zelfde.

'Bestaat uit een grote korrel' is een beetje een rare uitspraak. Een kei is ook een grote korrel, maar niet kristallijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 155

Re: Kristallijn vs polykristallijn

Een kei is ook een grote korrel, maar niet kristallijn.
De structuur van bijvoorbeeld ijzer bestaat toch uit verschillende korrels, die dezelfde roosterstructuur hebben maar onderling een verschillende oriëntatie.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Korrel_%28kristal%29

Berichten: 59

Re: Kristallijn vs polykristallijn

is het niet het verschil tussen een kristal en een polykristal dat je bedoelt? Dan is het zo:

Een polykristal is een kristal die groei uit meer dan één kiemkristal, terwijl een 'mono'kristal uit slechts één kiemkrital groeit.

mijn cursus zegt dan: 'In regel vormen zich afzonderlijk een zeer groot aantal kiemen, die aanleiding geven tot een groot aantal kristallieten of korrels, om vervolgens samen te groeien tot een hechte massa, het polykristal'.
tijd is een truc van de Natuur om te voorkomen dat alles op het zelfde moment gebeurt - John A. Wheeler

Reageer