[Natuurkunde] 2 vraagstukjes ?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[Natuurkunde] 2 vraagstukjes ?

1) Een gezin heeft een zwembad (ong. 15m³ inhoud) in hun tuin staan. In het voorjaar tijdens de eerste warme dagen zit er nog 12.000 Liter water in het zwembad en is de temperatuur van het water precies 20°C. De kindjes willen al zwemmen maar de mama beslist dat het water minstens 24°C moet zijn vooraleer haar kindjes in het zwembad mogen. Papa, het gezanik al enigszins beu, neemt een drastische beslissing ! Hij zal warm water aan het zwembad toevoegen. De temperatuur van het warmste water waarover hij in zijn huis beschikt, blijkt 72°C te zijn. Hoeveel liter water gaat de papa moeten toevoegen om de globale temperatuur van het zwembad op 24°C te krijgen?

Om deze louter theoretische veronderstelling (wie zou nu zo'n gekke toeren uithalen ??) uit te rekenen, gaan we ervan uit dat de omgevingstemperaturen tijdens dit ganse experiment GEEN invloed hebben. Beschouw het dus als een theoretische momentopname.

2)Een eigenaar van een nieuw SUV voertuig rijdt met zijn auto op een autostrade 120 Km/h bij een toerental van 3200 omw./min. Op de wagen liggen de originele banden (225/60/R16). Na 1 week is hij (nieuwsgezind als hij is) niet tevreden over de wegligging van zijn bolide en besluit hij om bredere banden op zijn wagen te zetten, nl. 245/55/R16. Hoeveel sneller zal zijn SUV bij hetzelfde toerental en in dezelfde versnelling nu rijden (uitgedrukt in meter/seconde) ?

Voor 1 inch hanteren we 2.54cm en voor Pi gebruiken we 3.14.

Het resultaat ronden we af bij 3 cijfers na de komma.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: [Natuurkunde] 2 vraagstukjes ?

Boven aan deze pagina staat het volgende:
WSF is geen antwoordenmachine, maar begeleidt met alle plezier.

Vraag dus niet om het voorschotelen van een antwoord, maar beschrijf de punten waar je tegenaan loopt.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Berichten: 758

Re: [Natuurkunde] 2 vraagstukjes ?

gebruik eens
\( Q = m*c*deltaT\)

Reageer