3D breakthrough with updatable holographic displays

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.552

3D breakthrough with updatable holographic displays

University of Arizona optical scientists have broken a technological barrier by making three-dimensional holographic displays that can be erased and rewritten in a matter of minutes.


Lees het volledige artikel...

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: 3D breakthrough with updatable holographic displays

Das dus geen refresh-rate van 20 ms die we bij normale schermen verwachten.


Allee, tis een begin


Afbeelding


resolutie laat ook te wensen over

Berichten: 286

Re: 3D breakthrough with updatable holographic displays

DePurpereWolf schreef:Das dus geen refresh-rate van 20 ms die we bij normale schermen verwachten.


Allee, tis een begin


Afbeelding


resolutie laat ook te wensen over
Het gebabbel over 3d presentaties is vaak erg onwetenschappelijk. Op de afbeelding zie ik verschillende presentaties in twee dimensies naast elkaar en op elk daarvan is het 3-dimensionale object 'bekeken' vanuit een verschillende hoek. Ik neem aan dat het object een hologram is. Kenmerk van een 2-dimensionaal beeld is, dat we met beide ogen hetzelfde zien en dat is hier ook het geval.

In het echt, als we 3-dimensionaal zien, worden de beide verschillende 2-dimensionale beelden van een 3-dimensionaal object dat onze ogen zien in de hersenen samengevoegd tot één 3-dimensionaal beeld.

Voor werkelijk 3-dimensionaal zien moeten we dus sowieso elk oog een apart beeld laten zien, met een licht ten opzichte van elkaar verschoven hoek. Dat kan vrij eenvoudig door gepolariseerde projectie en een polaroidbril. Ik heb dat wel eens toegepast en het werkt fantastisch goed.

Werkwijze:

Je neemt met twee gelijk gerichte camera's naast elkaar en synchroon de benodigde stroom beelden op. Bij de projectie van deze beelden polariseer je de twee projectiebundels in haakse richting op elkaar en dan moeten die projecties samenvallen in hetzelfde vlak. Van de polaroidbril moeten beide glazen ook haaks op elkaar gepolariseerd worden, zodat voor beide beelden geldt, dat het ene beeld voor één oog uitgedoofd wordt en het andere zichtbaar is. Zodoende ziet elk oog een volkomen realistisch maar qua kijkhoek verschillend beeld, precies zoals wanneer je het ziet in de realiteit, dus volledig in kleur. Het werkt met alle soorten projectie-apparatuur, ook met beamers. Met de polaroidbril op kun je ook gewoon om je heen kijken, dus zo'n ding stoort niet.

Laat je hersens het werk doen!
Hoedt u voor de afgoden der kuisheid, dankbaarheid en gehoorzaamheid

Reageer