Vergroting telescoop

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Berichten: 8

Vergroting telescoop

Een aantal vraagjes:

Als je van twee positieve lenzen een simpele telescoop maakt, en de onderlinge afstand van de lenzen zo kiest als in dit plaatje, dan krijg je in virtueel beeld in het oneindige. Hoe kan je hieraan zien dat het voorwerp vergroot wordt (of: hoe kan je je dit voorstellen)?

Als je de lenzen nu dichter bij elkaar plaatst, dan komt het beeld dichterbij te liggen. Betekent dit nu ook dat je het beeld groter ziet? En als dat zo is, hoe moet je dan de formule zien die stelt dat de vergroting afhankelijk is van de verhouding tussen de brandpuntsafstanden van beide lenzen?

Bij een normale refractie-telescoop bestaat het oculair normaal gesproken uit meerdere lenzen geloof ik. Heeft dit alleen tot doel om aberraties tegen te gaan? Wordt zo'n telescoop normaal gesproken ook zo ingesteld dat het beeld zich in het oneindige bevindt?

Alvast bedankt.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.259

Re: Vergroting telescoop

Oh me schreef:Als je van twee positieve lenzen een simpele telescoop maakt, en de onderlinge afstand van de lenzen zo kiest als in dit plaatje, dan krijg je in virtueel beeld in het oneindige. Hoe kan je hieraan zien dat het voorwerp vergroot wordt (of: hoe kan je je dit voorstellen)?
http://webphysics.davidson.edu/physlet_res...tics_bench.html
optische_rail.gif
optische_rail.gif (6.06 KiB) 620 keer bekeken
Plak daar twee lenzen en een beam in en speel eens met de brandpuntsafstanden van de lenzen. (je kunt de brandpunten slepen als je eerst op de lens zelf klikt) Je krijgt een evenwijdige bundel (uit het bijna oneindige) binnen, wil er ook een evenwijdige bundel uit hebben. Daarvoor moet je de brandpunten precies op elkaar zetten. Schuif daarvoor een van de lenzen.

In het plaatje hierboven komt er een bundel van ca 3 cm diameter binnen, en komt er een bundel van ca 0,6 cm uit, waarin al dat licht van d brede bundel is geconcentreerd. Dit ding als hierboven vergroot dus 5 x. Je kunt hem ook aanpassen (lenzen verder uiteen, de linkse lens zwakker maken (grotere brandpuntsafstand) de rechtse lens sterker (kleinere brandpuntsafstand), en je moet dan weer de onderlinge afstand aanpassen om die brandpunten weer op elkaar te leggen en zo de uittredende bundel weer evenwijdig te maken. De uittredende bundel is nu nog smaller, het ding heeft een sterkere vergroting gekregen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer