vraagje magnetisme rond geleider

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

vraagje magnetisme rond geleider

ik zit nu in mijn laatse jaar industriële wetenschappen en ik moet een eindwerk maken. ik mocht zelf mijn onderwerp kiezen en ik heb gekozen voor de automatische grasmaaier of robomow te bespreken (www.robomow.nl). Nu die robomow werkt via een draad die je rond je tuin moet leggen maar ik weet nog niet precies hoe dit werkt. ik denk dat er een stroom door die draad loopt die een magnetisch veld rond die draad ontwikkeld. Ik zou willen weten als er sensoren bestaan die dit magnetisch veld kunnen opmerken en hoe deze sensoren dan werken, of als iemand weet hoe die grasmaaier precies werkt zou dat schitterend zijn.

dank bij voorbaat :shock:

Gebruikersavatar
Berichten: 385

Re: vraagje magnetisme rond geleider

hallsonde. Daar kun je de magnetische inductie mee meten en dus ook die van de draad. Het zou mij alleen verbazen dat het zo werkt.

De magnetische inductie kan er voor zorgend dat bewegende electroene van hun 'rechte' baan afwijken en op een vierkante geleider een spanning zetten.

Gebruikersavatar
Berichten: 420

Re: vraagje magnetisme rond geleider

Nu die robomow werkt via een draad die je rond je tuin moet leggen maar ik weet nog niet precies hoe dit werkt.
Het lijkt me dat het werkt als "lussen" zoals die ook in de weg liggen bij slagbomen e.d.

In feite is het een spoel waarvan de flux verandert door de aan/afwezigheid van een (metalen) object.

Het kan ook als een antenne zijn uitgevoerd met een zender in de maaimachine

Berichten: 3

Re: vraagje magnetisme rond geleider

hmm ik zal het nog eens goed bekijken

alvast bedankt :shock:

Berichten: 3

Re: vraagje magnetisme rond geleider

ik heb nog een vraag maar het heeft niets met he vorige te maken.

ik zou moeten weten hoe een mircocontroller werkt want in die robomow zit er een geheugen en mijn leraars hebben gezecht dat dit een mircocontroller is maar ik heb nog nooit van een microcontroller gehoord :shock: .

dank bij voorbaat :?:

Gebruikersavatar
Berichten: 367

Re: vraagje magnetisme rond geleider

wikipedia schreef:Een microcontroller (afgekort mc) is een microprocessor die wordt gebruikt om elektronische apparatuur te besturen.

Zeer veel moderne apparaten bevatten een microcontroller, wasmachines, magnetrons, telefoons, en zo voort.

Een microcontroller is via software te programmeren, waardoor het een flexibele component is.

De microcontroller maakt het mogelijk om signalen binnen gekregen via sensoren te verwerken, waarna de mc het signaal kan onthouden of verwerken om tot de gewenste actie te komen.

Een microcontroller bevat alles wat het nodig heeft om te functioneren in een gesloten chip: een CPU, geheugen voor het programma (ROM), geheugen voor data (RAM), invoer en uitvoer (I/O) poorten voor communicatie met randapparatuur dergelijke. Daarin verschilt een microcontroller van een gewone processor, die allerlei externe componenten nodig heeft voor communicatie en geheugenfuncties.

Microcontrollers kunnen algemeen toepasbaar zijn, of gespecialiseerd voor bepaalde functies, bijvoorbeeld digitale signaalprocessors (DSP's).
(bron)

Wikipedia kan je ook op weg helpen met informatie over andere elektronische componenten.

Klik hier voor een overzicht.
Living on Earth can be expensive, but it does include a free trip around the sun.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.750

Re: vraagje magnetisme rond geleider

Even terug komend op het andere onderwerp.

Als je met de robotmower bedoelt zo'n gras maaier die zelf het grad bij houdt en weet wanneer hij moet omdraaien door dat er iets in de grond is gestopt?

Dan heb ik 2 ideeen.

Je kunt een draad op de grens leggen en daar een hoge stroomsterkte door laten lopen, en dan bouw je in de grasmaaier spoelen en als die dichtbij de draadkomen dan word er een snapping opgewekt, en misschien kun je dat singiaal omzetten in een signiaal dat hij moet omdaaier(hoe moet weet ik absoluut niet,maar doorvoor zijn industriële wetenschappen toch?) het moet wel wisselstroom zijn dat door de draad loopt.

Dit idee heeft als nadeel dat je de maaier moet voorzien val veel spoelen, want als de veldlijnen er niet op de "goede manier" inkomen word er amper stoom opgewekt,en daardoor kan zo'n maaier nogal zwaarworden.

Verder

kun je de grensvoorzien van weekijzer, en de grasmaaier een magnetisch veld laten maken, en als die veldlijnen dan door week ijzer komen word ze "versterkt", en dat geeft natuurlijk een verandering ,en dat kun je weer detectren met een sensor, en zo enz..

Dat laatste idee word ook in het verkeer gebruikt.(alleen dan anders om, de auto dient als goede magnetische geleider, en in de grond zit een opwekker van magnetische veldlijnen)dit word gebruikt bij stoplichten.

je zou kunnen opzoeken hoe dit precies werkt.

Reageer