[Chemie] Aanmaken van buffers

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 72

[Chemie] Aanmaken van buffers

Bereid 1l van volgende buffers:

citroen-fosfaatbuffer van pH=7 uitgaande van citroenzuur.H2O en Na2HPO4

Dan heb ik ook nog als gegeven gekregen dat citroenzuur monohydraat = 21,014 g/l

Iemand een idee hoe je dit kunt oplossen?

Bedankt alleszinds op voorhand

Gebruikersavatar
Berichten: 271

Re: [Chemie] Aanmaken van buffers

Tja. Dat is niet de eenvoudigste aanpak.

Om een buffer te maken heb je een zwak zuur of een zwakke base nodig. Dat betekent dat er een evenwicht is: [H]=K[HB]. Omdat de gewenste pH gegeven is kun je bepalen hoeveel procent van het zuur in de vorm is en hoeveel in de vorm [HB].

Citroenzuur is inderdaad een zwak zuur en het heeft dus een evenwichtsconstante. Het heeft er zelfs drie omdat het een driewaardig zuur is. Bij pH=7 heb je de constante K = 10^-6,4 nodig. (de pKa = 6,4 ligt het dichtst bij 7)

Maar, fosfaat is een zwakke base. En ook driewaardig. Ook deze heeft dus drie evenwichtsconstanten. Maar degene die jij nodig hebt is K = 10^-7,12 (pKa = 7,12 ligt het dichtst bij 7).

Enfin. Je zult van beide moeten uitrekenen welk percentage in de de zuur-vorm is en welk percentage in de base-vorm. Vervolgens is nog de vraag hoeveel fosfaat je moet toevoegen. Daarvoor moet je eerst weten hoeveel (mol) citroenzuur je hebt (b.v. in 1 L). Oorspronkelijk was dat allemaal in de vorm [HB]. Bij pH=7 is een percentage in de vorm . Er is een verwaarloosbare hoeveelheid [H] de rest van de protonen moet je verwijderen met behulp van de fosfaat. De fosfaat is oorspronkelijk in de vorm maar na de reactie met citroenzuur is een deel in de vorm [HB]. Daar zijn de [H]'s van de citroenzuur dus heengegaan. Bereken bijvoorbeeld eerst eens hoeveel [H] er wordt opgenomen door 1 mol fosfaat. De vergelijk je met de hoeveelheid die moet worden opgenomen. Dan weet je hoeveel fosfaat je moet toevoegen.

Experimenteel is het natuurlijk veel makkelijker: Je voegt gewoon fosfaat toe tot de pH=7 is.

Groet. Oscar

Berichten: 1

Re: [Chemie] Aanmaken van buffers

beste,

als je moet zorgen dat je een bepaalde ph-waarde uitkomt, heeft dit altijd te maken met de concentratie aan h30+ of oh-

Vermits we met een buffer te maken hebben, moeten we gebruik maken van de vierkantsvergelijking van de zuur-concentratie. Daarvoor heb je gegeven gekregen hoeveel de concentratie is is van de te gebruiken stof.

Misschien kun je nu wat verder denken?

Reageer