Proef met agno3 en nacl, nabr, nai, napo4, naco3 en naso3

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

Proef met agno3 en nacl, nabr, nai, napo4, naco3 en naso3

Hallo volk,

Op school doen wij de volgende proef:

Onderzoeksvraag:

Wat is het verband tussen de difussiesnelheid van een ion, en zijn massa?

De proef wordt als volgt uitgevoerd:

We nemen een petrieschaaltje en doen daar 30ml gedestilleerd water in.

Vervolgens leggen we 0,05 mol AgNO3 aan de ene kant van het petrieschaaltje, en 0,05 mol van een stof NaX (voor mogelijkheden X zie titel van dit topic)

De bedoeling is nu om de tijd te meten totdat er zich een lijn met neerslag vormt ergens in het petrieschaaltje, en dan hiermee het verband te zoeken, met de ionmassa.

Nu komt mijn vraag:

Maakt het uit of je er van allebei de stoffen een even grote hoeveelheid mol in gooit, of werkt de proef ook correct als je er gewoon een "schepje" van beide stoffen in gooit?

Alvast Bedakt!

Berichten: 12.262

Re: Proef met agno3 en nacl, nabr, nai, napo4, naco3 en naso3

Goeie vraag, en lastig antwoord: Het hangt van de kinetiek van het geheel af of dat iets uitmaakt. Als alleen de diffusie snelheidsbeperked is, dan maakt de hoeveelheid niet uit. Maar bedenk dat die zouten ook eerst moeten oplossen, en dat dat ook enige tijd zal kosten. De concentratie loopt sneller op wanneer de hoeveelheid zout een grotere oppervlakte heeft, wat dus ook het geval is als je er meer (kristallen) in gooit.

In die zin zou je dus ook een verschil kunnen vinden wanneer je het zout fijner vermaalt - geen idee hoe groot het effect is, probeer het eens uit :D
Victory through technology

Reageer