Subatomaire deeltjes

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

Subatomaire deeltjes

Goeiedag,

Ik heb een klein vraagje: wat is het verschil tussen protonen en positronen en neutronen en neutrino's ?

alvast bedankt

vriendelijke groeten

Colonne, Kristof

Gebruikersavatar
Berichten: 24.578

Re: Subatomaire deeltjes

Heb je google al eens geprobeerd? De pagina's op wikipedia zouden je al vooruit kunnen helpen bijvoorbeeld...
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

Berichten: 45

Re: Subatomaire deeltjes

Het is niet zo dat omdat de namen op elkaar gelijken dat die deeltjes dat ook doen. Positronen zijn de tegenhangers van elektronen. Ze bezitten dezelfde eigenschappen als elektronen behalve dan dat ze positief geladen zijn. Protonen en neutronen zijn baryonen terwijl de andere deeltjes waarover je het hebt leptonen zijn. Baryonen bestaan uit 3 quarks, mesonen uit 2quarks en leptonen zijn elementaire deeltjes.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.161

Re: Subatomaire deeltjes

Een atoom bestaat uit een kern met daaromheen elektronen, dat weet je waarschijnlijk wel. In die kern zitten protonen (positieve lading 1u zwaar) en neutronen (geen lading ook 1u zwaar). Daaromheen zweven dus elektronen (1/1836e u zwaar). Elk deeltje in de natuur heeft ook een antideeltje. Kort gezegd is dat een deeltje wat evenzwaar is, maar tegengestelde lading heeft. Het anti-deeltje van een elektron is een positron en is dus even zwaar maar heeft in tegenstelling tot het electron een positieve lading. Het is een zeer zeldzaam deeltje omdat anti-deeltjes samen met normale deeltjes elkaar opheffen. Beetje alsof je een warm stuk metaal tegen een koud stuk metaal houdt. Als het ene blok 30 graden celsius is en de andere -30 graden celsius dan worden ze samen 0 graden celsius.

Neutrino's komen vrij bij radioactief verval. Dit zijn deeltjes met een onvoorstelbaar kleine massa en ze komen overal voor. Op dit moment dat je dit leest vlogen er miljarden en miljarden door jou heen. Neutrino's zijn HEEL moeilijk te detecteren omdat ze met bijna de lichtsnelheid gaan en ontzettend ligt zijn en ook nog eens neutraal geladen zijn. Dus je kan ze niet afbuigen met een magneet. Neutrino's zitten niet in een kern van een atoom. Neutronen wel. Neutrino's hebben praktisch geen massa, neutronen wel degelijk. Protonen zijn 1836 keer zwaarder dan positronen en ze zijn beide positief geladen.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

Reageer