Springen naar inhoud

apparaat aanzetten via afstandsbediening?


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 04 april 2005 - 12:52

hoi,

weet iemand of het op een of andere manier mogelijk is om een apparaat aan te zetten met een afstandsbediening, maar dan wel niet via die systemen die werken via het stopcontact.
Tis eigenlijk voor een lampje op batterijen. Bestaat er een soort van schakelaar die met afstandsbediening kan worden geactiveerd?

many thanks!

Matt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 04 april 2005 - 14:15

je zou het in theorie kunnen doen met zo'n draadloos deurbel 'achtig ding

die werken ook op batterijen, als je er een relais kan in stoppe ipv wat erin zit om geluid te maken, zou je dat misschien kunnen doen,

ik roep maar wat :shock:

#3


  • Gast

Geplaatst op 04 april 2005 - 17:47

hi,

wat bedoel je met dat duurbelachtig ding? kan je iets specifierker zijn aub?

thanks!

#4

damien

    damien


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2005 - 18:43

olli bedoelt hiermee zo een draadloze deurbel. Deze werkt ook met afstandsbediening. En wanneer je nu ipv de bel een lamp plaatst dan moet dit ook perfect werken. Maar let wel op: de bel kan werken op 12V of 24V, kijk dit eerst na voor je eraan prutst !

#5


  • Gast

Geplaatst op 04 april 2005 - 21:12

ik bedoelde inderdaad zo'n deurbel met een dradloos knopje ...

komt al heel veel voor,...

ik denk dat dat één van de simpelste manieren is om zoiets te bouwen...
er zal beetje zoekwerk aan zijn, maar zelfs iets bouwen zal stukke moeilijker en /of duurder worden

#6


  • Gast

Geplaatst op 05 april 2005 - 12:18

ok, ik zal daar eens naar zoeken. Ik had daar nog nooit van gehoord. Ksnap trouwens het nut niet van een draadloze deurbel met afstandsbediening?

cya!

Matt

#7

damien

    damien


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 april 2005 - 12:38

ok, ik zal daar eens naar zoeken. Ik had daar nog nooit van gehoord. Ksnap trouwens het nut niet van een draadloze deurbel met afstandsbediening?

cya!

Matt


Het is nochtans simpel...
1) Je moet geen draden trekken naar de deur
2) Het werkt volledig op batterijen, dus geen transformator nodig en geen voedingsspanning

Nadeel... Batterijen !


greetz,
damien

#8


  • Gast

Geplaatst op 05 april 2005 - 12:47

ok thanks.


heb dit eens gezocht en gevonden bij Conrad. Wat me echter zorgen baart, is het volgende.

Stel: ik vervang de bel door een lamp.
ik druk op de knop van de afstandsbediening en de lamp brand. Maar ik denk dat wanneer ik de knop loslaat de lamp zal stoppen met branden. of niet? En dat is uiteraard niet de bedoeling: de lamp mag pas stoppen met branden als ik opnieuw op de knop druk.
ik zou nu kunnen de knop op de afstandsbediening vervangen door een schakelaar, maar dan zendt die afstandsbediening constant uit en das ook niet de bedoeling.

iemand een idee?

#9

damien

    damien


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 april 2005 - 13:43

ok thanks.


heb dit eens gezocht en gevonden bij Conrad. Wat me echter zorgen baart, is het volgende.

Stel: ik vervang de bel door een lamp.
ik druk op de knop van de afstandsbediening en de lamp brand. Maar ik denk dat wanneer ik de knop loslaat de lamp zal stoppen met branden. of niet? En dat is uiteraard niet de bedoeling: de lamp mag pas stoppen met branden als ik opnieuw op de knop druk.
ik zou nu kunnen de knop op de afstandsbediening vervangen door een schakelaar, maar dan zendt die afstandsbediening constant uit en das ook niet de bedoeling.

iemand een idee?



Je zal de lamp moeten vervangen door een impulsrelais
Bij de eerste puls zal de relais aantrekken en zal de lamp bediend worden
Bij een tweede puls zal de relais terug afgestoten worden en de lamp zal uitschakelen

#10


  • Gast

Geplaatst op 05 april 2005 - 14:52

ok bedankt. Ik ken er niets van, maar zal dat eens uitpluizen allemaal.

#11


  • Gast

Geplaatst op 05 april 2005 - 15:11

een impulsrelais is dat een gewoon relais? ik vind impulsrelais immers nergens terug.

Wat doet een relais eigenlijk?

#12

damien

    damien


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 april 2005 - 20:34

Relais

Een relais is een door een magnetisch veld bediende mechanische schakelaar. Het is een eenvoudige doch zeer veelgebruikte component in analoge schakelingen en vooral als eindcomponent in digitale schakelingen. De laatste decennia bestaan elektronische alternatieven zoals de transistor en de thyristor. Elektronische schakelingen met deze componenten met een relaisfunctie worden solid state relais genoemd. Relais die gebruikt worden om verbruikers zoals elektromotoren e.d. te schakelen worden ook wel magneetschakelaars genoemd.

Een relais bestaat uit een spoel, één of meerdere contacten en een veermechanisme. Door spanning op de spoel te zetten gaat er een stroom lopen en wordt een magnetisch veld opgewekt, waardoor het contact bediend wordt. Valt de spanning weg, dan vervalt het magnetisch veld en zorgt het veermechanisme ervoor dat de contacten terugkeren in de originele stand (de onbekrachtigde of ruststand).

Een relais wordt toegepast om met behulp van een kleine spanning een grote spanning of stroom te kunnen schakelen. Hierbij kunnen de spoel en de contacten deel zijn van twee verschillende elektrische circuits die onderling elektrisch gescheiden zijn. Dit wordt galvanische scheiding genoemd en is in toenemende mate van belang omdat de voor het relais toegepaste besturingselektronica gevoelig kan zijn voor geintroduceerde "vreemde" spanningen en inductie.

Schematisch

Door een relatief kleine spanning op de spoel te zetten, wordt het contact naar de spoel getrokken. Deze raakt de linkerpin aan en zo wordt het contact tussen de pin linksboven en de pin rechtsboven gesloten. Als de spanning van de spoel wordt afgehaald, schiet de pin midden boven weer terug naar zijn oorspronkelijke positie en het contact is weer verbroken (geopend).

Toepassing

Relais worden bijvoorbeeld toegepast om met een microschakelaar een groot elektrisch apparaat in werking te stellen. De microschakelaar hoeft namelijk alleen de spanning naar de spoel te dragen, niet de grote stroom voor het geschakelde apparaat. De 'klik' in de thermostaat (van een centrale verwarming) die u hoort als de verwarming aanslaat of uitschakelt, is het relais.

Het startcircuit van een auto is uitgerust met een relais. De stroom door de startmotor is te groot om enkel met het stuurcontact te schakelen.

In de vroege computertechniek, elekromechanische telefooncentrales en besturingstechniek werd ook veel gebruik van relais gemaakt. Dit is inmiddels vervangen door transistorschakelaars, meestal in de vorm van geïntegreerde schakelingen.

Relais zijn ook een belangrijk onderdeel in de spoorstroomloop.

Deze uitleg betreft een Monostabiel relais, d.w.z. dat dit relais maar in één stand blijft staan, oftewel terugspringt. Er is ook het bistabiel relais, dit blijft in beide standen staan.

Geplaatste afbeelding



BRON: wikipedia

#13

Cycloon

    Cycloon


  • >1k berichten
  • 4810 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 april 2005 - 23:49

Ik ken er ook niks van maar mss kan je gewoon de drukschakelaar vervanger voor een permanente schuifschakelaar ofzo :wink:

#14


  • Gast

Geplaatst op 06 april 2005 - 11:57

Ik ken er ook niks van maar mss kan je gewoon de drukschakelaar vervanger voor een permanente schuifschakelaar ofzo  :wink:


neen juist niet, want dan zou de afstandsbediening constant moeten "zenden", en das ook niet de bedoeling.

@Damian: thanks voor de uitleg. Ik veronderstel dat ik een monostabiel relais nodig heb? Maar wat is dan een impulsrelais? Want ik vind dat bij Conrad bvb niet terug.

thanks!

Matt

#15


  • Gast

Geplaatst op 06 april 2005 - 12:02

abuis! moet bistabiel zijn?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures