Periodiciteit

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 10

Periodiciteit

Hey,

Ik heb een vraag nl wat is het verband tussen de elektronenconfiguratie en de periodiciteit? Kun je dit afleiden aan opvulling van de schillen of subschillen? Zo ja waar moet je dan op letten?

Alvast Bedankt

Berichten: 12.262

Re: Periodiciteit

Je kunt het met name afleiden uit de opvulling van de buitenste schillen, die bepalen in belangrijke mate chemische eigenschappen van elementen. De binnenste schillen hebben wel een effect (afscherming van de kern op zn minst), maar dat is minder zichtbaar (wel verantwoordelijk voor trends in de verticale richting van het periodiek systeem).

Ik denk dat het nog het gemakkelijkst te begrijpen is als je er een periodiek systeem bij pakt waar de invulling van de orbitalen op staat.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 214

Re: Periodiciteit

Inderdaad zoals Ben zegt, zijn de elektronen op de laatste schil, of m.a.w. het hoogste energieniveau, kenmerkend voor bepaalde chemische eigenschappen, daardoor komen de elementen met overeenkomstige eigenschappen onder elkaar te staan.

Het aantal protonen in een neutraal atoom is gelijk aan het aantal elektronen, dus hoe hoger je stijgt in het aantal periodes, hoe meer elektronen je element bezit. De periode waarin je element staat is dan ook meteen het aantal elektronenschillen die je element in neutrale toestand bezit.
Cogito ergo sum.

Berichten: 2

Re: Periodiciteit

Eigenlijk komt het gewoon hier op neer: telkens je begint met een nieuwe schil of hoofdenergieniveau start er een nieuwe periode.

Bij Li begint het vullen van de 2de schil, bij Na begint het vullen van de 3de schil, alle elementen rechts van Li hebben 2 schillen of hoofdenergieniveaus, alle elementen rechts van Na hebben 3 hoofenergieniveaus.

Hoe meer je naar beneden daalt des te meer schillen worden er toegevoegd.

De indeling in groepen gebeurt op basis van de electronenconfiguratie in de buitenste schil.

Reageer