Springen naar inhoud

Kookpunt aceton


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Soepstengel

    Soepstengel


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2008 - 11:09

De titel zegt het al, hoe komt het eigelijk dat het kookpunt van aceton zo laag is? Heeft dat te maken met de structuurformule?
Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 mei 2008 - 12:23

Je zult je vraag wat moeten specificeren: Laag ten opzichte van wat?
Het algemene antwoord op je vraag is ja. De ligging van het kookpunt, van om het even welke stof, wordt altijd bepaald door de structuur.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Soepstengel

    Soepstengel


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 mei 2008 - 12:47

Het kookpunt van aceton is relatief laag in vergelijking met andere stoffen. Het is zelfs nog lager dan dat van water. Maar hoe komt het, dat het lager is?
Want de regels van vanderwaalsverbindingen en waterstofbruggen kloppen niet als je kijkt naar aceton. Dus wat in de structuurformule van aceton geeft aan hoe het kan dat het kookpunt laag is?

#4

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 mei 2008 - 13:08

Het kookpunt van aceton is relatief laag in vergelijking met andere stoffen. Het is zelfs nog lager dan dat van water. Maar hoe komt het, dat het lager is?


Van "in vergelijking met andere stoffen" wordt je vraag niet veel specifieker. Vergelijken met water is overigens sowieso zinloos, omdat die wel heel erg speciaal is.

Want de regels van vanderwaalsverbindingen en waterstofbruggen kloppen niet als je kijkt naar aceton. Dus wat in de structuurformule van aceton geeft aan hoe het kan dat het kookpunt laag is?


Wat zijn die regels dan? Leg eens uit wat voor kookpunt je zou verwachten.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#5

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8808 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 mei 2008 - 13:40

Het is inderdaad maar ten opzichte van wat. Zou je het bijvoorbeeld vergelijken met een n-alkaan van vergelijkbare molmassa dan is het kookpunt juist hoger. (56 graden voor aceton, ongeveer 0 voor butaan). Dat komt vooral door het wat polaire karakter van aceton. Vergelijk je het met de passende alcohol (isopropanol) dan is het kookpunt daarvan juist iets hoger (graad of 80), helemaal in lijn met wat je zou verwachten.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures