Springen naar inhoud

Aminozuren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Markk

    Markk


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2008 - 11:55

Ik studeer microbiologie, maar moet ook een paar chemische opdrachten maken waar ik totaal niks van snap
misschien kan iemand mij helpen?

1.
a. Geef de algemene structuur van aminozuren.


b. Heeft een aminozuur een positieve of negatieve lading in zuur milieu? Laat zien met een reactievergelijking waar dit uit blijkt.



c. Wat word er bedoeld met de secundaire structuur van een eiwit?


d. De tertiaire structuur gaat over ťťn eiwitketen. Wat word er precies bedoelt met tertiaire structuur van een eiwit?


e. Welke interacties spelen een rol bij de vorming van de tertiaire structuur?


f. Wat word er bedoeld met de quaternaire structuur van een eiwit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 juni 2008 - 13:31

Wat heb je zelf al gevonden (in je tekstboek of op internet)?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Markk

    Markk


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2008 - 17:29

Wat heb je zelf al gevonden (in je tekstboek of op internet)?

jaa vraag A wel, maar ook wel wat de structuren zijn enzo maar niet egt goed, dus wil t beter kort en duidleijk uitglegd hebben..

#4

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 juni 2008 - 18:36

Heb je de Wikipedia-pagina's over aminozuren en eiwitten al eens doorgespit? De vragen die hierboven staan worden daar volgens mij uitstekend beantwoord.

Mocht je nog specifieke vragen hebben, dan kun je ze altijd hier stellen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#5

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 juni 2008 - 00:29

Google eens op "eiwit" en lees je eerste hit: de pagina van de NL wikipedia. Bijvoorbeeld het kopje "Structuur" geeft antwoord op bijna al je vragen.
Als je nog met vragen blijft zitten, stel ze gerust (maar doe eerst even je best).
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#6

Markk

    Markk


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2008 - 16:55

b. Heeft een aminozuur een positieve of negatieve lading in zuur milieu? Laat zien met een reactievergelijking waar dit uit blijkt.

aleen deze vraag moetk dan echter nog.. war kdus niet uit kom

#7

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 03 juni 2008 - 18:34

Een aminozuur bevat zowel een zure carboxylgroep -COOH als een basische aminegroep -NH2 , zeg maar: HOOC-R-NH2

Wat denk je: zal dit molecule in een zuur milieu een H+ opnemen (en dus positief worden) of juist een H+ afstaan (en dus negatief worden) ?

Veranderd door Fred F., 03 juni 2008 - 18:35

Hydrogen economy is a Hype.

#8

WendyTje

    WendyTje


  • >250 berichten
  • 773 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2008 - 09:01

Weet je wat ook helpt. Als je wil dat mensen je serieus nemen en je graag antwoord willen geven op al je vragen? Een beetje op je spelling letten, nou ben ik zeker ook geen heilige maar dit is wel erg hoor
To boldly go where I`ve never been before

Be nice to nerds, chances are you`ll end up working for one

#9

foodanity

    foodanity


  • >100 berichten
  • 177 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 juni 2008 - 09:17

Maar dit soort vragen staan toch letterlijk op internet beantwoord. Zelfs in mijn biologie 1,2 boek van de 6e klas staat dit helder en duidelijk uitgelegd.

De wiki geeft al:
* Primaire structuur: de aminozuursequentie, de keten wordt bij elkaar gehouden door covalente bindingen, ook wel specifiek de peptidebinding genoemd. Er zijn 20 verschillende aminozuren en een eiwit kan makkelijk uit enkele duizenden aminozuren bestaan.
* Secundaire structuur: het eiwit stabiliseert en vouwt lokaal op. De eerste structurele elementen, zoals α-helix en Ŗ-plaat ontstaan. Deze structuurelementen worden vooral gestabiliseerd door middel van waterstofbruggen.
* Tertiaire structuur: het proteÔne vouwt zich op tot zijn compacte, natuurlijke vorm. Verdere stabilisatie treedt op door aantrekkingskrachten tussen verschillende delen van de eiwitketen, zoals hydrofobe interacties, ion interacties en disulfidebruggen. Voor eiwitten die uit ťťn enkele subunit bestaan is dit de biologisch actieve vorm.
* Quaternaire structuur: de vorm die voortkomt uit de associatie van meerdere eiwitketens, ook het eiwitcomplex genoemd. Een voorbeeld hiervan is hemoglobine, dat uit meerdere eiwitketens bestaat en ook nog eens in het midden een heem bevat.

Nu hebben we tenminste een tekst, leg nu eens uit wat je niet uit deze text snapt?

Plaatje van de engelse wiki:

Geplaatste afbeelding

Even heel simpel gezegd:
Primaire structuur: Aminozuren aan elkaar gekoppeld in een lange keten.
Secundaire structuur: Er komen knikken in door waterstofbruggen
Tertiare structuur: Scherpe bochten en starre structuren ontstaan door zwalverbindingen het wordt daarnaast ook compacter, zie de zwavelbruggen als een soort van elastiek, waardoor de structuur op een aantal punten gedwongen wordt naar elkaar toe te gaan.
Quaternaire structuur: Verschillende tertiaire eiwitstructuren aan elkaar gekoppeld.

#10

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 04 juni 2008 - 11:53

Even heel simpel gezegd:

Tertiare structuur: Scherpe bochten en starre structuren ontstaan door zwalverbindingen het wordt daarnaast ook compacter, zie de zwavelbruggen als een soort van elastiek, waardoor de structuur op een aantal punten gedwongen wordt naar elkaar toe te gaan.


De tertiaire structuur is de vouwing van :D helix en de :D sheet in een bepaalde driedimensionale vorm. Deze wordt gestuurd door allerhande interacties, zoals aantrekking tussen positief en negatief geladen zijgroepen, zwavelbruggen, maar zeker zo belangrijk (zo niet het belangrijkst) door hydrofobe interacties. Veel aminozuren hebben apolaire zijgroepen, die zullen zich van de watermoleculen afkeren en naar elkaar trekken.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures