Springen naar inhoud

In- en uitzouten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tom*

    tom*


  • >25 berichten
  • 55 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2008 - 10:58

Ik ben momenteel bezig met het vak Galenica (receptuurkunde) en kom vaak het woord in- of uitzouten tegen in het hoofdstuk over oplosbaarheid. Ik weet dat je zouten kan toevoegen om ontaarding (ontleding) van een farmacon te vertragen (primair zouteffect), maar ik snap niet hoe het in verband staat met oplosbaarheid. Bv. bij het toevoegen van een electrolyt zal de Kristische Micellaire Concentratie dalen (door uitzouting), maar hoe kan dit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 juni 2008 - 12:12

Door het oplossen van zouten stijgt de polariteit van het water. Daardoor wordt de oplosbaarheid van apolaire stoffen kleiner.

Bij amfifiele stoffen, (stoffen die zowel een apolair als een polair deel hebben) zal dit betekenen dat het apolaire deel minder graag in water zit; er worden dus al bij een lagere concentratie micellen gevormd.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures