Springen naar inhoud

Warme lucht en vochtigheid


  • Log in om te kunnen reageren

#1

martijn100

    martijn100


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 juni 2008 - 20:23

Beste mensen,

Ik heb een vraag waarop ik het antwoord niet kan beredeneren. Ik maak dus een denkfout maar ik weet niet welke.

De vraag is uiterste basaal: waarom bevat warme lucht meer damp/vocht?

Ik meende dit geleerd te hebben: warme lucht--->meer 'dansende' luchtmoleculen door elkaar heen---> geen rust/plek om waterdamp te binden.
En bij koude lucht het omgedraaide: omdat de moleculen rustiger zijn en daardoor dichter bij elkaar blijven, kunnen ze makkelijk passagiers meenemen in de vorm van waterdamp.

Bovenstaande is fout. Kan iemand mij op molecuulniveau uitleggen hoe de vork in de steel zit?

met alvast heel veel dank!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

piliF

    piliF


  • >100 berichten
  • 155 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 juni 2008 - 20:47

Wel, ik kan hier helemaal de mist in gaan, maar toch een poging.

Om damp in de lucht te krijgen, moet er een vloeistof zijn die kan verdampen.
Net door dat de lucht warmer is, zal er ook meer vloeistof verdampen,
totdat er een evenwicht ontstaat tussen verdampte vloeistof en vloeistof die terug
condeseert (de naam ontschiet me).

Bij een hogere temperatuur (en dus energie) zal er een hogere concentratie aan damp nodig zijn
vooraleer deze zal condenceren.

Veranderd door piliF, 16 juni 2008 - 20:49


#3

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44861 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 16 juni 2008 - 21:26

Je wou het op moleculair niveau zien:
deze applet benadert het hl aardig.

Trek eerst de temperatuur naar 0 K en laat het even een minuutje betijen. Verhoog dan langzaam stapje voor stapje de temperatuur en kijk wat er gebeurt. De moleculen gaan steeds harder trillen. Rond 50 K gaat het rooster hierdoor verloren: vloeistof.
Rond 150 K krijgen sommige moleculen af en toe zo'n opdonder van de buren dat ze met hoge snelheid de ruimte in schieten: verdampen. Rond 200 K wordt de snelheid van lle moleculen zo groot dat ze lukraak door de ruimte gaan schieten: het kookt, is een gas geworden.

de hier gekozen temperaturen zijn natuurlijk arbitrair. En in werkelijkheid zal zlfs een vaste stof kunnen verdampen (dwz af en toe een molecuultje loslaten) wat hier niet duidelijk wordt.

Maar het principe wordt zo wl duidelijk?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures