Fragmentatie

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.413

Fragmentatie

Wie weet voor mij het begrip 'fragmentatie' in een beetje heldere taal uit te leggen?

Hoe ontstaat fragmentatie en hoe valt het te verhelpen?

Om iets scherper neer te zetten wat ik graag wil weten, het gaat mij om 'fragmentatie' in deze context en dan meer specifiek op het disadaptieve niveau ervan:
Het ontwikkelingsprofiel omvat tien ontwikkelingsniveaus met als centrale thema's: Structuurloosheid, Fragmentatie, Egocentriciteit, Symbiose, Verzet, Rivaliteit, Individuatie, Verbondenheid, Generativiteit en Rijpheid. Elk niveau wordt gekarakteriseerd door bepaalde gedragscategorieën. http://www.hulpgids.nl/ziektebeelden/perso...diagnostiek.htm
Een site gericht op kennisverstrekking betreffende zelfbeschadiging legt dit uit:
zelfbeschadiging schreef:Fragmentatie

Het gedrag wordt gekenmerkt door een gebrek aan innerlijke samenhang en door frequente wisselingen in zelfgekozen doelen, waarbij alleen een ander de innerlijke belevingswereld van de cliënt kan structureren. Er is sprake van een vaag of tegenstrijdig zelfbeeld, waarbij de cliënt een overmaat aan lustvolle ervaringen nodig heeft om de confrontatie met een gevoel aan innerlijke leegte uit de weg te gaan. De cliënt is slechts in beperkte mate in staat zijn ervaringen een persoonlijke of affectieve betekenis te verlenen. Bij stress wordt het gedrag gekenmerkt door primitieve afweermechanismen als splitsen of projectieve identificatie, door dissociatie of door direct te handelen (ageren), zonder zelf een bedoeling of betekenis aan het gedrag te koppelen.

http://www.zelfbeschadiging.info/waarom.html
Maar echt helder word het voor mij daarmee niet.

Ben nu wel het onderstaande artikel aan het inlezen, misschien dat ik daar wat mee kan.

Fragmented Selves: Temporality and Identity in Borderline Personality Disorder

Gebruikersavatar
Berichten: 78

Re: Fragmentatie

Hoi jdr, 't is misschien niet helemaal vanuit het oogpunt dat je zoekt maar David Bohm heeft over fragmentatie geschreven (met dus als uiterste het stempel psychische aandoening):

http://books.google.nl/books?id=3gA6E1zdTw...Dfmxwg#PPA12,M1

Mogelijke oplossing vind je wellicht hier:

Gaat over mindfullness en een ander soort fragmentatie, inherent aan ons bewustzijn.

http://www.cs.ru.nl/~henk/otherpapers.html

Edit ypsilon: Heidegger gaf zelf in een later bericht aan dat bovenstaande teksten wetenschappelijk twijfelachtig kunnen zijn.

Berichten: 1.425

Re: Fragmentatie

Mindfulness staat wel in de belangstelling JDR> Misschien zou juist jij er baat bij hebben er enige kennis van te nemen.

adhd: opzet http://adhd.ucla.edu/index.php?option=cont...6&Itemid=33

resultaat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1802524...Pubmed_RVDocSum

Een lezing/training van Jon Kabat-Zin

http://www.youtube.com/watch?v=3nwwKbM_vJc
and theres nothing left worth knowing

And its time you should be going



While you see a chance take it

Gebruikersavatar
Berichten: 1.413

Re: Fragmentatie

Wat heeft mindfullness met fragmentatie in de door mijn aangegeven context (aangaande persoonlijkheidsproblematiek) te maken Adpruys? En waarom zou ik juist daar baat bij hebben kennis ervan te nemen?

Ik heb het doorgelezen en het staat niet in mijn belangstelling.

Het artikel in bericht 3 gaat wel om het begrip 'fragmentatie' als onderdeel in persoonlijkheidsonderzoek en lost voor mij iig de kernvraag op; aanvullende informatie is dessalniettemin bijzonder gewenst.

Berichten: 1.425

Re: Fragmentatie

Misschien zocht je ook naar een defragmetatieprogramma, vandaar. Het was bovendien een mooie gelegenheid de link naar de film te leggen. Hoe Jon Kabat-Zinn het schijbaar uit de losse pols weet te brengen is goede reclame voor dit soort bewustzijnsverbeterende oefeningen. Zelf paste ik dit soort dingetjes in eerste instantie in moeilijke situaties toe en merk dat ik geleidelijke steeds minder vaak gespannen, verveeld of gefrusteerd ben en veel opmerkzamer ben geworden. Je kunt simpele maniertjes leren om allerlei ruis uit te schakelen.
and theres nothing left worth knowing

And its time you should be going



While you see a chance take it

Reageer