'Fractal Imaginator' (Fi) gratis voor educatieve doeleinden

Moderators: dirkwb, Xilvo

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

'Fractal Imaginator' (Fi) gratis voor educatieve doeleinden

Geachte lezer,



Na jaren van onderzoek is 'Fractal.org' erin geslaagd via haar Amerikaanse tak een toonaangevend computerprogramma op de markt te brengen voor het maken van unieke afbeeldingen (images) op het gebied van de fractale wiskunde.

Het nieuwe programma is 'Fractal Imaginator' (Fi) gedoopt. Het werd ontworpen door Jules Ruis (Nederland) en geprogrammeerd door Terry W. Gintz (USA). Terry behoort tot de toptien van programmeurs in de wereld op het gebied van fractale software.

Fractals zijn wiskundige objecten (zowel 2-dimensionale plaatjes als echte 3-dimensionale vormen) gemaakt m.b.v. wiskundige formules en wiskundige bewerkingen. De gebruiker van het programma Fi kan naar eigen keuze wiskundige formules en andere gegevens in het programma invoeren en bezien wat de bijbehorende plaatjes (bmp/jpg/png-files) en vormen (obj/stl-files) zijn. De ingevoerde en gebruikte gegevens voor elk fractal plaatje/vorm worden vastgelegd in een separaat databestand (.fim file), waarmee veel opslagcapaciteit wordt bespaard.

Met Fi zijn inmiddels duizenden plaatjes gemaakt. Voorbeelden van de verschillende toepassingsmogelijkheden zijn te vinden op de internetsite www.fractal.org .

Op onderstaande site worden vijf verschillende galerijen getoond.

www.fractal.org/Julius-Ruis-Gallery/Index-Gallery.htm

Zo worden in de 'Science Gallery' op zeer systematische wijze meer dan 200 wiskundige objecten uit de fractale geometry gepresenteerd. Hier zijn alle types Mandelbrot-verzamelingen en Julia-verzamelingen te vinden: polynomials, inverse polynomials en transcendente functies, zoals de complexe sinus, cosinus, tangens en de exponentionele functie.

De recent geprogrammeerde Julius-Ruis-verzameling toont op het computerscherm 400 kleine Julia-verzamelingen. Als in een soort legpuzzel wordt overzichtelijk weergegeven dat Julia-verzamelingen onderdeeltjes zijn van de overkoepelende Mandelbrot-verzameling.

De zelf te bepalen afmetingen van elke grafische presentatie maakt het nieuwe programma zeer geschikt voor educatieve en wetenschappelijke doeleinden; het maakt het programma bovendien ideaal voor het scheppen van fractale kunst.

In de verschillende galerijen blijkt ook hoezeer de fractale geometry de wiskunde is voor vele vormen in de natuur. In Fi is een reeks voorbeelden van fractale 'groei' opgenomen.

De 'Art Gallery' toont de ongekende schoonheid van fractale afbeeldingen.

We leveren voor de plaatjes in de galerij alle bijbehorende gegevens-bestanden. Na aanschaf en installatie van de Fractal Imaginator start Fi op uw eigen PC automatisch op zodra in de Fractal Gallery op internet op de tekstlink wordt geclickt. Elk gedownload databestand is daarna vertrekpunt voor het maken van eigen fractals op uw PC. Alle plaatjes kunnen worden vergroot/verkleind voor het tonen en onderzoeken van hun fractale eigenschappen. Zij zijn de basis voor eigen fractal onderzoek en/of de creatie van fractale kunst.



De nieuwe Fractal Imaginator 'Fi' kan voor een bedrag van $30.00 worden gekocht via internetsite:

www.storesonline.com/site/1265859/product/205-5160684



De Fractal Imaginator wordt gratis ter beschikking gesteld voor educatieve doeleinden. U kunt hiervoor contact opnemen met ondergetekende, e-mail: [email protected]



Met vriendelijke groet,

Jules Ruis.



---------------afzender----------------

Jules J.C.M. Ruis

Fractal Consultancy

Son/Eindhoven

The Netherlands

Tel. +31 (0)499 47 10 55

E-mail: [email protected]

Internet: www.fractal.org

---------------------------------------------

Gebruikersavatar
Berichten: 5.679

Re: 'Fractal Imaginator' (Fi) gratis voor educatieve doeleinden

Hoi Jules,

Klinkt interessant. Fractals zijn boeiende dingen! Is er ook een demo-versie van FI van de website te downloaden? Anders mail ik wel even voor de educatieve versie.

Kun je er ook 4-dimensionale (quaternionen) fractals mee maken? Ik heb er in een grijs verleden ooit een keer mee geexperimenteerd, die kwamen er dan uit als animerende 3-dimensionale vormen.

Ook leuke voorbeelden bij die L-systems trouwens!
In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.

Reageer