Toerental as

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 164

Toerental as

Joeps !

We willen hier een windsnelheidmetertje (zoals http://updatecenter.britannica.com/eb/imag...p;rendTypeId=4) knutselen, maar vragen ons 't volgende af;

De afstand van de 'cups' tot aan de as zijn uiteraard bepalend voor het koppel uitgeoefend op de as. Zal deze afstand echter ook invloed hebben op 't toerental ??

alvast bedankt

grtz

Willem

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Toerental as

Ongetwijfeld heeft de armlengte invloed op het toerental. De omtreksnelheid op het midden van de cups (dat is de cirkel die in dat plaatje met 4 pijlen is aangegeven) zal (ongeveer) gelijk zijn aan de windsnelheid. Dus hoe groter de cirkel, hoe lager het toerental. Als je op het internet een beetje doorzoekt is er misschien wel iets te vinden over de preciese relatie tussen de windsnelheid en de omloopsnelheid van de cups. Een andere optie is om eens in de bibliotheek te gaan grasduinen. Daar vind je vaak informatie waar ze op het internet nog nooit van hebben gehoord.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Toerental as

Tip: zoek op anemometer, dat levert de meest bruikbare tips op.

Ik heb o.a. gevonden dat de omloopsnelheid van de cups niet gelijk is aan de windsnelheid, maar minder. Er zit een factor 2 à 3 tussen.

Berichten: 164

Re: Toerental as

Hey Klazon,

Hartelijk bedankt voor je stukje tekst, heel duidelijk !

ik zoek nog wat verder :D

joeps

Willem

Reageer