Springen naar inhoud

Relaisschakeling


  • Log in om te kunnen reageren

#1

kees1964

    kees1964


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2008 - 11:53

Er moet een schakeling gemaakt worden met 4 pulsschakelaars,
alleen die moeten 2 groepen verlichting schakelen.
En nu heb ik enige praktische kennis nodig.
Ten eerste, volgens mij heb je gewone en puls relais, toch?
En bij een puls relais sluit je de nul aan op A2, bruine draad op de pulsschakelaar en het pulsdraadje op A1 en
die verbindt je weer door met de A1 van het tweede relais?
En bij een puls schakelen de relais in, dus heb ik een puls relais nodig?
Graag zou ik van iemand horen of mijn (theoretische) verhaal helemaal klopt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ruben01

    Ruben01


  • >1k berichten
  • 2902 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2008 - 13:14

Je uitleg klopt.
Elke verlichtingsgroep hang je aan een pulsrelais (teleruptor).

Beide pulsrelais moet je parallel schakelen, zoals je zegt moet aan je A1 contact de fase draad hangen (vaak rood) en aan A2 de neutraal (kan bruin,zwart,blauw, ... zijn).

Aan je contacten van je pulrelais sluit je dan je verlichting aan.
Waarschijnlijk weet je het wel maar je moet uiteraard je schakelaars parallel aansluiten :D
BOINC mee met het WSF-team: <a href="http://www.wetenscha...howtopic=60653" target="_blank">http://www.wetenscha...topic=60653</a>

#3

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6609 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 21 juli 2008 - 16:19

Beide pulsrelais moet je parallel schakelen, zoals je zegt moet aan je A1 contact de fase draad hangen (vaak rood) en aan A2 de neutraal (kan bruin,zwart,blauw, ... zijn).

Waar haal je dit kleurenpalet vandaan? Bruin is fase, daarmee ga je naar de drukknoppen, van het andere contact van de drukknoppen met zwart (schakeldraad) naar A1 van de relais, en A2 gaat naar de nul, die is blauw.

Een pulsrelais schakelt in op een puls, op de volgende puls schakelt hij weer uit. Dus net zoiets als een balpen, 1 keer drukken is in, nog een keer drukken is uit.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures