Museumcollecties tonen oorzaak achteruitgang hommels

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Museumcollecties tonen oorzaak achteruitgang hommels

Het gaat niet best met veel soorten hommels in Nederland, België en Engeland. Wat precies de oorzaak is, was tot nu toe moeilijk te zeggen. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum hebben nu via het stuifmeel aan de pootjes van hommels die sinds 1878 in musea zijn geconserveerd een stukje van de achtergronden kunnen achterhalen.


Lees meer ... Wageningen Universiteit
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Museumcollecties tonen oorzaak achteruitgang hommels

Mooi stukje onderzoek. En ik herken er iets in: ze hebben het bijvoorbeeld over de spectaculaire uitbreiding van de vlinderbloem (waarmee ze niet anders dan Buddleya kunnen bedoelen). Tijdens een fietstocht deze zomer helemaal langs Schelde en Dender in Vlaanderen en Noord-Frankrijk is ons gebleken dat hele stukken rivieroever ermee begroeid staan, en anders wel met de tevens genoemde springbalsemien. Het paars dan wel donkerroze van deze bloemsoorten overheerst het kleurenpalet van foto's die je maakt langs de rivieren.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: Museumcollecties tonen oorzaak achteruitgang hommels

Het kan mss gelinkt worden aan CCD bij honingbijen. De populatie honingbijen is ook drastisch aan het afnemen, veel onderzoekers vermoeden dat het komt door een combinatie van éénzijdige voeding, pesticiden en de komst van een virus.


Zonder hommels, bijen, vlinders en andere bestuivers zou voedselschaarste over de hele wereld wel eens reëel kunnen worden. Het wordt dringend tijd dat we eens stil staan bij wat we doen en veroorzaken.

Reageer