[Elektronica] weerstand

Moderator: physicalattraction

[Elektronica] weerstand

Als je een weerstand gebruikt in een electisch circuit, zorg je er dan eigenlijk voor dat er stroom "verloren" gaat, of zorg je er dan voor dat er minder stroom door kan gaan en zo verbruik je dus eigenlijk minder? Hoe werkt het precies?

Gebruikersavatar
Berichten: 481

Re: [Elektronica] weerstand

Als je een weerstand in een circuit gebruikt zorg je ervoor dat de stroom "sneller"gaat stromen. De Ampér's gaan omhoog. Te vergelijken met een waterslang waar je een stukkie dichtdrukt, de druk word hoger en de straal dus harder.

U = I x R
Het leuke van rondzwerven is dat je nooit buiten spel kan staan.

(Charles m. Schulz, Snoopy's wijze waarheden. 1984)

Berichten: 73

Re: [Elektronica] weerstand

sorry woodstock, maar ik vind het een beetje een vreemde vergelijking.

Als je tussen twee punten met een spanningsverschil een weerstand aansluit zal er een stroom gaan lopen. Hoe groter de weertand hoe kleiner de stroom (in ampere).

Maar je tweede stelling was goed driever, je zorgt er dus voor dat er een kleinere stroom gaat lopen. Maar er gaat inderdaad ook energie verloren want de spanning (in volt) over de weerstand maal de stroom door de weerstand is het vermogen (in watt) dat verloren gaat.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.107

Re: [Elektronica] weerstand

Als je een weerstand gebruikt in een electisch circuit, zorg je er dan eigenlijk voor dat er stroom "verloren" gaat
Er gaat wel stroom verloren, maar zonder weerstand loopt er helemaal geen stroom, dus daar heb je helemaal niets aan
of zorg je er dan voor dat er minder stroom door kan gaan en zo verbruik je dus eigenlijk minder?
Door ergens een weerstand tussen te zetten, laat je de stroom lopen, de weerstand wordt dan warm, dus je verliest wel energie.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: [Elektronica] weerstand

woodstock schreef:Als je een weerstand in een circuit gebruikt zorg je ervoor dat de stroom "sneller"gaat stromen. De Ampér's gaan omhoog. Te vergelijken met een waterslang waar je een stukkie dichtdrukt, de druk word hoger en de straal dus harder.

U = I x R
Bijna Woodstock. Maar als je goed naar je formule kijkt, zie je dat je je eigen in je schoen schiet.

In een stroom kring staat de spanning altijd vast, een stroomkring is namelijk gesloten. Je kunt op een stroomkring een batterij aansluiten, en je weet zeker dat er bv 6 Volt op staat. Er is een spanningsval van 6 naar 0 volt. Als de stroomkring een grotere weerstand heeft, wordt het dus moeilijker voor een electron om van - naar + te gaan. Want weerstand is niets anders dan de "weerstand" om een electron te vervoeren. De elektronen worden dus afgeremd.

Dus bij constante spanning, gaat de stroom om laag als de weerstand omhoog gaat. Stroom is immers "aantal elektronen per seconde"

je kan het vertalen naar een vacuum probleem. We hebben een vat, daar heerst een druk van 6 kPa., en een ander vat waar een druk heerst van 0kpa. (we hebben het dus over over druk).

Deze is verbonden via een buis met constante lengte, maar met variabele diameter. De weerstand om lucht te verplaatsen wordt groter als de diameter van de buis kleiner wordt.

Nou is de spanning = druk, de stroom = luchtstroom (liter per seconde) en de weerstand = de weerstand om lucht te verplaatsen (= dus de diameter van de buis.)

Wat gebeurt er nou als de diameter van de buis kleiner wordt? Juist, dan stroomt er minder lucht van van 1 naar 2.

8)

Re: [Elektronica] weerstand

Driever,

Een weerstand is een ding dat elektrische energie omzet in warmte.

Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de weerstand in je elektrische waterkoker, die de elektrische energie omzet in warmte om je water aan de kook te brengen.

De wet van ohm leert ons iets over de grootte van de elektrische stroom I bij een gegeven spanning U en gegeven weerstand R:

I = U / R in gelijkstroomketens.

Hoe groter de spanning die je aanlegt over je weerstand, hoe groter de stroom wordt.

Hoe groter de weerstand wordt die je aansluit over je spanningsbron, hoe kleiner de stroom door die weerstand.

Een gewone koperdraad heeft een hele kleine weerstandswaarde, en geleidt dus de elektrische stroom heel goed.

Maar deze (theoretische) wet van ohm is in de praktijk niet zo geldig:

geen enkele weerstand is ideaal, en de eigenschappen van de gebruikte weerstand kunnen veranderen in relatie tot de aangelegde spanning, veroudering, enzovoort.

Het komt er dus op aan van de eigenschappen van je weerstand juist te kiezen voor een bepaalde toepassing.

Voor je hierover verder filosofeert, is het belangrijk om te beseffen wat elektrische stroom eigenlijk is.

En hier moet ik je even verbeteren, Purpere Wolf:

Elektrische stroom is geen stroom van elektronen; integendeel is het een stroom van ladingen. Elektrische ladingen reizen door de koperleiding met lichtsnelheid, of toch zo ongeveer.

Elektronen reizen door de koperleiding met een snelheid van een grootteorde van enkele centimeters per minuut.

Het is juist een teveel aan elektronen (en dus een negatieve lading) aan de ene kant van een geleidende stof, dat andere elektronen "voor zich uit duwt" zodat aan de andere kant (die positief geladen is) ladingen worden "voortgeduwd".

Vergelijk dit met een buis van 10 meter lang die gevuld is met knikkers:

als je aan de ene kant op regelmatig tempo knikkers in de buis duwt, komen er ogenblikkelijk aan de andere kant knikkers terug uit. Het stromen van de "lading" in de buis ging heel snel, terwijl de knikkers zelf maar heel traag door de buis reizen.

Nu moet je weten dat elektrische ladingen zowel positief als negatief kunnen zijn.

Twee positieve ladingen stoten elkaar van nature af.

Twee negatieve ladingen stoten elkaar van nature af.

Een positieve en een negatieve lading trekken elkaar van nature aan.

En gewapend met deze kennis kan je het begrip "spanning" definieren:

"Spanning" is de energie die nodig is om twee ladingen bij elkaar te brengen (bij twee positieve of twee negatieve ladingen) of de energie die vrijkomt doordat een lading naar een andere vloeit (bij een positieve lading en een negatieve lading).

Re: [Elektronica] weerstand

Volgens mij kost het gebruik van een weerstand dus energie, omdat een weerstand de stroom dus omzet in energie. Dat denk ik dus.

Re: [Elektronica] weerstand

elektrische stroom = lading die per seconde door een oppervlak vloeit

lading kan bewegen in aanwezigheid van een elektrisch veld. We vereenvoudigen dit tot een potentiaalverschil, een spanning in volt.

de aard van de geleider zal invloed hebben op de grootte van de elektrische stroom. we spreken van weerstand van de geleider. als de geleider een grote weerstand heeft zal er - bij gelijkblijvende spanning - een kleinere stroom vloeien. deze stroom zal de geleider opwarmen, en deze warmte is uiteraard elektrische energie die men kwijt is. men noemt dit jouleverleizen. elektrische stroom bestaat wel degelijk uit elektronen die zeer traag (enkele cm/h) bewegen, en bij wisselstroom bijna niet bewegen. Zij zijn de dragers van de elektrische energie (de "overdragers"). deze energie (en dus niet de ladingen) bewegen aan quasi lichtsnelheid door de geleider.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.750

Re: [Elektronica] weerstand

elektrische stroom bestaat wel degelijk uit elektronen die zeer traag (enkele cm/h) bewegen, en bij wisselstroom bijna niet bewegen. Zij zijn de dragers van de elektrische energie (de "overdragers"). deze energie (en dus niet de ladingen) bewegen aan quasi lichtsnelheid door de geleider.
Een recent onderwerp:

http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...showtopic=15223

verder als je een stukdraad neemt uit een stroomkring van het apparaat kun je het verlies bereken door

Everlies=RI²t

Met R als weerstand van de draad in Ohm

I de stroomsterkte van het stukje draad in ampere's

en t de tijd in seconden.

Everlies is hier de verloren energie in joule's

Als je de weerstand 2 maal zo groot maakt , zou je op het eerste gezicht, een 2 maal zo groot verlies krijgen. Maar als je doordenkt , is de stroomsterkte I ook afhankelijk van de weerstand, en die word dan 2 maal zo klein. en omdat de stroomsterkte in het kwadraat moet krijg bij een 2 maal zo grote weerstand een 2 maal zo klein verlies aan weerstand.

Dit is bij puur Ohmse weerstand. Dus een hogeweerstand leidt tot juist minderverlies

Als ik het goed begrepen heb

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: [Elektronica] weerstand

:roll: Dat is wel in principe juist, maar je redeneringstrant zou ertoe kunnen leiden dat we gaan denken beter maar rubberen kabels te nemen voor onze verlichting in plaats van koper.... Als je niks hebt, kun je ook niks kwijtraken. :P
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 1.750

Re: [Elektronica] weerstand

Zal ik dat ook broberen uit te leggen, want je hebt weer gelijk.

Bij een electrische stroom is het zaak om zo weinig mogelijk energie aan warmte te verliezen, deze energie is de eerder genoemde

Everlies=RI²t

Dit leidt al snel tot het misverstand wat Jan aanhaalde.

Als je energie bedrijf bijvoorbeeld NUON een stad stroom moet leveren, dan willen ze dit met zo min mogelijk verlies doen. Dus zou je kunnen zeggen, maar de weerstand groot dan is er geen verlies.

Maar met een grote weerstand loopt er ook weinig stroom door de draden heen, en krijgt de stad alsnog geen spanning op hun stopcontacten.

Dus er moet wel een groot vermogen door de kabels heen. nou hoe doen ze zit met zo min mogelijk verlies? met zo min mogelijk weerstand. (en een zo hoogmogelijke spanning, maar dat is een ander verhaal).

Omdat de stad gewoon een bepaalde stroom nodig heeft. is de I eigenlijk geen variabele meer in de formule. dus word de formule

Everlies=Rct

waarin c een constante is die je kunt berekenen door de I² te doen(je kan hem ook gewoon laten zoals hij is, maar dat zorgt dus voor verwarring)

Nou aan de tijd kan het energie bedrijf ook niet zo veel doen, dus kunnen ze enkel nog de weerstand zo klein mogelijk maken. en zo het verlies beperken.

Het andere verhaal wat ik aanhaalde is dat het energie bedrijf Energie moet leveren. voor electrischiteit geld

E=U*I*t

als de I zo klein mogelijk moet (om de c te verkleinen) dan kan het energie bedrijf nog alleen maar de spanning opvoeren zodat er met weinig stroom toch veel energie door de kabels loopt. het verlies is niet afhankelijk van de spanning dus word deze opgevoerd . en daarom heten de kabels die boven de grond hangen ook "hoog spannings kabels" omdat het energie bedrijf het graag een zogroot mogelijke spanning opzet. Dit doen ze met behulp van transformators.

Daarom zie je nog veel apparaten met een stikker : "220V" erop, dit betekend dat ze werken op 220 volt, maar nog vrij recentelijk (relatief begrip) is het opgevoerd naar een spanning van 230 V (zeggen ze, want het licht ermaar aan wanneer je dat meet) om zomin mogelijk verlies te leiden, zonder dat apperatuur vervangen hoeft te worden

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: [Elektronica] weerstand

nog vrij recentelijk (relatief begrip) is het opgevoerd naar een spanning van 230 V
Ik heb begrepen dat ze dat voltje voor voltje gedaan hebben, en ik meende eigenlijk dat ze van plan waren tot 240 V door te gaan. :roll:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 1.750

Re: [Elektronica] weerstand

ah, dat kan goed, ik weet er niet zo veel over.

We hebben wel een gebruiker die bij een energie maatschappij werkt

die zal het weten: Klazon was het, of ik moet me vergissen

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: [Elektronica] weerstand

Ik heb begrepen dat ze dat voltje voor voltje gedaan hebben, en ik meende eigenlijk dat ze van plan waren tot 240 V door te gaan.   :roll:
Indertijd is de spanning inderdaad stapje voor stapje opgevoerd.

De opzet was om de continentale spanning van 220V en de Britse spanning van 240V bij elkaar te brengen. Dat heeft eerst jaren van politiek geharrewar gekost. En toen ze het eenmaal eens waren en we op het continent de spanning gingen opschroeven van 220 naar 230 was het de bedoeling dat de Britten zouden verlagen van 240 naar 230. Maar op het allerlaatste moment besloten die eigenwijze eilanders om dat toch niet te doen. Terwijl het initiatief voor de hele operatie toch van hun kwam.

Re: [Elektronica] weerstand

wat betreft die energieverliezen, is je uitleg niet echt duidelijk antoon. volgens mij: rendement = P/(P+Pverlies), als je de formules voor P en Pverlies invult, en wat bewerkt, krijg je een volgende uitdrukking:

rendement = 1-[(2*rho*l*P/(A*Veff^2))(1+Q^2/P^2)]

(Q staat voor het complexe aandeel, het blindvermogen)

-rendement is 1 als P=0 --> geen goede oplossing

-dikke kabels, dus A groot, maakt ook het rendement groter. maar dit is niet haalbaar omdat anders om de 10 meter zo een pilaar nodig is om de kabels op te hangen, en dat kost dus ook veel.

-maak je afstand l kleiner, maar je kan ook niet in elke wijk een energie centrale zetten, dus ook geen goede oplossing

-dan staat er nog Veff^2, daar kunnen we wel aan prutsen, en dat is de reden waarom hoogspanning wordt gebruikt bij lange afstanden. het rendement zal groot worden, en dichter bij 1 komen te liggen. bij de centrale wordt de spanning dus opgetransformeerd, en bij de verbruikers terug afgetransformeerd enkel en alleen voor het rendement te laten stijgen bij het vervoer.

-ook Q moet klein gehouden worden, dus de arbeidsfactor cos phi moet zo dicht mogelijk bij 1 liggen.

zo heb ik het geleerd (denk ik toch :roll: )

Reageer