Springen naar inhoud

[scheikunde] gasontwikkeling cola + vlees bewaren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

edgang

    edgang


  • 0 - 25 berichten
  • 19 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 augustus 2008 - 10:48

Hallo,
Ik had een paar vraagjes waar ik zelf het antwoord niet op weet:

1. Waarom is er gasontwikkeling bj het openen van een blikje cola?
Waarom is er minder gasontwikkeling bij het openen van een blikje cola nadat het uit de diepvriezer wordt gehaald?
2. Waarom gebruiken we nitraten om vlees te bewaren? Hoe kan je dit verklaren met behulp van een redoxreactie?

Alvast bedankt!

Bij de eerste vraag dacht ik dat de druk afneemt door het openen van het blikje, waardoor er meer deeltjes in de gasfase terecht komen. Klopt dit?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

QED

    QED


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 september 2008 - 15:33

Even jouw vragen herhalen:

1. Waarom is er gasontwikkeling bj het openen van een blikje cola?
Waarom is er minder gasontwikkeling bij het openen van een blikje cola nadat het uit de diepvriezer wordt gehaald?
2. Waarom gebruiken we nitraten om vlees te bewaren? Hoe kan je dit verklaren met behulp van een redoxreactie?

Ik ben iemand die geen antwoorden voorzegt (mag ook niet volgens regels (zie bovenaan deze pagina)), maar ik wil je wel op weg helpen...

1a. Waarom is er gasontwikkeling bij het openen van een blikje cola?

Er is inderdaad sprake van gasontwikkeling. Maar waarom is die er niet op het moment dat het blikje nog dicht is?

1b. Waarom is er minder gasontwikkeling bij het openen van een blikje cola nadat het uit de diepvriezer is gehaald?

Allereerst moet je nooit een blikje cola in de diepvriezer doen, want dan is er kans dat het explodeert (door de uitzetting). Het antwoord komt met de vraag: Waarom ontstaat er gas in cola? Wat gebeurt daarmee als de cola is bevroren/kouder is?

2. Waarom gebruiken we nitraten om vlees te bewaren? Hoe kan je dit verklaren met behulp van een redoxreactie?

Door bacteriŽn bederft vlees. Wat zorgt ervoor dat deze bacteriŽn makkelijker het vlees kunnen laten bederven?

Veranderd door QED, 05 september 2008 - 15:36

"Ha ha ha... hun zijn wel dom :)"
"Wiskunde is leuker als je denkt"





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures