Menselijk brein het slagveld van de toekomst

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 66

Menselijk brein het slagveld van de toekomst

Het menselijk brein kan wel eens het slagveld van de toekomst worden, voorspelt een nieuw rapport. Inclusief ‘farmacologische mijnen en bommen’ en onbemande voertuigen aangestuurd met de kracht van de geest.

Afbeelding

Snelle ontwikkelingen in de neurowetenschap hebben een dramatische impact op de nationale veiligheid en de manier waarop oorlogen gevoerd worden, stellen officials van Amerikaanse veiligheidsdiensten.

In een rapport opgesteld in opdracht van de Defence Intelligence Agency werden vooraanstaande wetenschappers gevraagd op welke manier een beter begrip van het menselijk brein waarschijnlijk tot nieuwe psychiatrische medicijnen en technologieën zullen leiden.

Ze vonden verschillende gebieden waarin vooruitgang een verregaande invloed kan hebben, inclusief gedrag veranderende medicijnen, scanners die de gedachten van mensen kan lezen en apparatuur dat zintuigen kan beïnvloeden zoals gehoor en zicht.

Op het slagveld kunnen kogels mogelijkerwijs vervangen worden met ‘farmacologische mijnen’ die een psychiatrisch medicijn injecteren in langslopende soldaten, terwijl scanners en andere elektronische apparatuur kan worden ontwikkeld om verdachten te kunnen herkennen aan de hand van hun hersenactiviteiten en het zelfs onmogelijk maken voor ze om leugens te vertellen wanneer ze ondervraagd worden, stelt het rapport.

“Het concept van martelen zal ook kunnen veranderen door de producten in deze markt. Het is mogelijk dat er binnenkort een technologie ontwikkeld zal zijn om informatie uit gevangenen te verkrijgen zonder dat de ondervraagde daar blijvend letsel aan overhoudt.” stelt het rapport.

Het rapport haalt in het bijzonder de technologie genaamd ‘transcranial direct current stimulation’ (tDCS) aan welke gericht neuronen afschiet in het brein van een ondervraagde en het voor hem onmogelijk maken om te liegen.

Psychiatrische medicijnen kunnen ook worden gebruikt om de prestaties van militairen te verbeteren. Er is reeds bewijs dat veel troepen gebruik maken van stimulerende middelen zoals Ritalin en Modafinil, welke worden voorgeschreven aan kinderen met de diagnose ADHD, om hun prestaties op het slagveld op te krikken. Toekomstige medicijnen, ontwikkeld om de cognatieve mogelijkheden van mensen met dementie te verbeteren, zullen naar aller waarschijnlijkheid op eenzelfde wijze als de stimulerende middelen door militairen worden gebruikt, voegt het rapport toe.

Beter begrip van de werking van de hersenen wordt ook gezien als de basis voor het kunnen ontwikkelen van talloze apparatuur die direct aan de hersenen gekoppeld kunnen worden, om bestuurders machines te kunnen laten besturen met hun brein, zoals bijvoorbeeld een onbemand vliegtuig, of om de natuurlijke zintuigen te versterken.

Bijvoorbeeld, videobeeld afkomstig van iemands bril of geluid opgenomen via een headset, kan worden verwerkt door een computer om te doorzoeken op relevante informatie. “Experimenten tonen aan dat het voordeel van dergelijke apparatuur is dat menselijke bestuurders bevoordeeld zijn met foto herkenning en dergelijke.” stelt Kit Green, de voorzitter van het comité.

Het rapport waarschuwt dat ondanks dat Amerika en westerse naties van zichzelf denken dat ze op neurowetenschappelijk gebied ver vooruit lopen op de rest van de wereld, dat het heel snel kan veranderen met de steeds beter wordende computer apparatuur. Tenzij beveiligingdiensten de vooruitgang internationaal in de gaten kan houden, lopen ze het risico op “zeer grote, en mogelijk zelfs katastrofische inlichtings fouten in de komende jaren”.

“In de inlichtingendienst gemeenschap is er maar een klein aantal mensen dat de wetenschap begrijpt en zonder die mensen is het onmogelijk om verassingen te voorspellen. Dit is een zwart gat dat zo snel mogelijk gedicht dient te worden met licht” vertelde Green aan de krant The Guardian.

De technologie zal op korte termijn applicaties hebben in terrorisme en misdaad bestrijding. Het rapport stelt dat hersen scanners in de komende jaren nog niet zo nauwkeurig zullen zijn dat ze iemands gedachten op lange afstand kunnen uitlezen zodat criminelen en potentiële bedreigingen vroegtijdig opgemerkt kunnen worden, maar het zal binnen die tijd hopeljik goed genoeg zijn om mensen met verkeerde intenties in een checkpoint te kunnen identificeren of tijdens een persoonlijke controle hun intenties te laten vertellen.

“We zullen nog geen gedachten kunnen lezen op grote afstand, maar dat betekend niet dat we niet angsten of grove gevoelens kunnen scannen, en vervolgens de gedetecteerde personen van nabij te controleren of te ondervragen om te bekijken wat er met hem of haar aan de hand is.” zegt Green.

De ontwikkeling van geavanceerde beveiligings technieken, zoals camera’s die gezichtuitdrukkingen kunnen lezen, kunnen leiden tot inventieve manieren om de camera’s voor de gek te houden voegt het rapport er aan toe, zoals botox injecties om de gezichtspieren te verlammen.

Daarom zijn hersenscanners nodig om de beveiliging te kunnen verbeteren.

Bron: http://www.guardian.co.uk/science/2008/aug...ry.neuroscience
"Als het universum er daadwerkelijk door toeval zou kunnen zijn dan zou dat betekenen dat het er ook toevallig niet zou kunnen zijn en dan was er helemaal niets." ~ analogie ter ontkrachting Atheïsme.

Reageer