Condensatiereacties hydrolyse
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
-
- Berichten: 92
Condensatiereacties hydrolyse
Ik vroeg me af wat nou eigenlijk de bron van energie is bij een condensatie reactie.
Er wordt een groter molecuul gemaakt dus ik neem aan dat het proces endotherm is.
Als je glucose bij in een bak met water gooit neem ik aan dat er niet zomaar maltose ontstaat, dus gebeurt een condensatiereactie o.i.v warmte?
Hoe kan je zelf bijvoorbeeld een eiwit of polysacharide (bewust) maken?
Het is toch zo dat het omgekeerde proces 'hydrolyse' vanzelf gaat als de juiste enzymen aanwezig zijn?
Er wordt een groter molecuul gemaakt dus ik neem aan dat het proces endotherm is.
Als je glucose bij in een bak met water gooit neem ik aan dat er niet zomaar maltose ontstaat, dus gebeurt een condensatiereactie o.i.v warmte?
Hoe kan je zelf bijvoorbeeld een eiwit of polysacharide (bewust) maken?
Het is toch zo dat het omgekeerde proces 'hydrolyse' vanzelf gaat als de juiste enzymen aanwezig zijn?
- Berichten: 10.563
Re: Condensatiereacties hydrolyse
Condensatiereacties kunnen zowel exotherm als endotherm zijn.Maveryth schreef:Ik vroeg me af wat nou eigenlijk de bron van energie is bij een condensatie reactie.
Er wordt een groter molecuul gemaakt dus ik neem aan dat het proces endotherm is.
Bij een groter molecuul zou je in het algemeen juist een exotherme reactie verwachten. Je zult een afname in het aantal deeltjes hebben, en dus, normaal gesproken, een afname van de entropie. In dat geval is DeltaS <0. Omdat reacties alleen spontaan verlopen als DeltaG = DeltaH - T*DeltaS < 0, moet in zulke gevallen DeltaH (enthalpieverandering) < 0 zijn, een exotherme reactie dus.
Aan de andere kant, bij condensatiereacties komt in principe ook een klein molecuul vrij, zoals water. Het aantal deeltjes blijft dan gelijk, en wat er met de entropie gebeurt valt niet in het algemeen te zeggen.
Niet zomaar, maar dit heeft ook te maken met de activeringsenergie.Als je glucose bij in een bak met water gooit neem ik aan dat er niet zomaar maltose ontstaat, dus gebeurt een condensatiereactie o.i.v warmte?
Alleen in een basische omgeving, en met toevoer van energie.Hoe kan je zelf bijvoorbeeld een eiwit of polysacharide (bewust) maken?
Het is toch zo dat het omgekeerde proces 'hydrolyse' vanzelf gaat als de juiste enzymen aanwezig zijn?
Cetero censeo Senseo non esse bibendum
-
- Berichten: 12.262
Re: Condensatiereacties hydrolyse
Er zijn enzymen die (meestal specifiek) suikers aan elkaar linken. In de praktijk is dat normaliter een 2-staps proces waarbij eerst bijv UDP wordt gelinked met de accepterende suiker, en dit UDP vervolgens wordt vervangen door de te linken suiker door een glycosyltransferase.Hoe kan je zelf bijvoorbeeld een eiwit of polysacharide (bewust) maken?
Dit proces kost energie, die erin gestopt wordt bij de synthese van udp-glucose (vanuit utp en glucose). Dit is vergelijkbaar met het meer voorkomende ATP als energiebron.
Victory through technology