Springen naar inhoud

sulfiet in wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 29 april 2005 - 15:54

Hoe kan je met behulp van een titratie sulfiet in wijn bepalen? Ik dacht hierbij aan jodometrie maar heeft er iemand een recept?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 18 mei 2005 - 00:08

Er mag maar weinig sulfiet in wijn zitten en dat moet worden gecontroleerd
met een oxydimetrische titratie waarvan je het titratievoorschrift in een boek moet opzoeken. Er zijn twee mogelijkheden: jodometrisch en met kalium-
permanganaat.
Sulfiet zit erbij om de wijn reducerend te houden om zo de oxydatie van alcohol tot azijzuur te verhinderen. Want dan is de hele smaak bedorven.
Op glycol moet eigenlijk ook gecontroleerd worden. Want ook dat heeft een reducerende werking. Maar daarvan mag er niets in wijn zitten want glycol is heel slecht voor de gezondheid. H. Zeilmaker

#3


  • Gast

Geplaatst op 18 mei 2005 - 10:00

Ik vraag me af of een titratie met permanganaat wel kan. Kaliumpermanganaat in zuur milieu is toch een tamelijk sterke oxidator. Ik denk dat niet alleen sulfiet geoxideerd wordt tot sulfaat maar dat ook de alkohol in de wijn zal worden geoxideerd.
jodometrie moet wel lukken:
reactie: SO2 + I2 geeft H2SO4 en HI
met zetmeel als indicator: kleuromslag van blauw naar kleurloos?

#4


  • Gast

Geplaatst op 15 augustus 2005 - 12:24

Er mag maar weinig sulfiet in wijn zitten en dat moet worden gecontroleerd
met een oxydimetrische titratie waarvan je het titratievoorschrift in een boek moet opzoeken. Er zijn twee mogelijkheden: jodometrisch en met kalium-
permanganaat.
Sulfiet zit erbij om de wijn reducerend te houden om zo de oxydatie van alcohol tot azijzuur te verhinderen. Want dan is de hele smaak bedorven.
Op glycol moet eigenlijk ook gecontroleerd worden. Want ook dat heeft  een reducerende werking. Maar daarvan mag er niets in wijn zitten want glycol is heel slecht voor de gezondheid.                    H. Zeilmaker

Beste,

Op sommige flessen wijn staat er achteraan op het etiket dat er sporen van sulfiet kunnen voorkomen in de wijn. Is dit schadelijke voor onze gezondheid? Indien wel, is dit wel legaal? En waar doet men dat?

Alvast bedankt voor uw uitleg!

Met vriendelijke groeten

#5


  • Gast

Geplaatst op 15 augustus 2005 - 12:26

Er mag maar weinig sulfiet in wijn zitten en dat moet worden gecontroleerd
met een oxydimetrische titratie waarvan je het titratievoorschrift in een boek moet opzoeken. Er zijn twee mogelijkheden: jodometrisch en met kalium-
permanganaat.
Sulfiet zit erbij om de wijn reducerend te houden om zo de oxydatie van alcohol tot azijzuur te verhinderen. Want dan is de hele smaak bedorven.
Op glycol moet eigenlijk ook gecontroleerd worden. Want ook dat heeft  een reducerende werking. Maar daarvan mag er niets in wijn zitten want glycol is heel slecht voor de gezondheid.                    H. Zeilmaker

Beste,

Op sommige flessen wijn staat er achteraan op het etiket dat er sporen van sulfiet kunnen voorkomen in de wijn. Is dit schadelijke voor onze gezondheid? Indien wel, is dit wel legaal? En waar doet men dat?

Alvast bedankt voor uw uitleg!

Met vriendelijke groeten

Mijn excuses, heb een typfoutje gedaan. In mijn vorig berichtje stond er "En waar doet men dat?". Dit moet zijn: "En waarom doet men dat?"

Dank u om mij te antwoorden op volgend email-adres:
XXXXXXXXXXXX


Edit moderator (Elmo): Volgens de regels van het wetenschapsforum is het plaatsen van e-mail adressen niet toegestaan. Als je op de hoogte gehouden wil worden van een onderwerp, dan kan je je registreren en er een abonnoment op nemen.

#6

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 augustus 2005 - 20:33

Sulfiet is een in de EU het toegelaten conserveermiddel voor wijn. Dit kan toegevoegd zijn in de vorm van een sulfiet, bijvoorbeeld natriumsulfiet, of door gebruik te maken van zwaveldioxide, dat met het water uit de wijn zwaveligzuur vormt.
Uiteraard zijn er wel eisen aan de maximale dosering en residuen van sulfiet in wijn.

Ik meen dat andere conserveermiddelen in wijn niet toegestaan zijn. Op zich jammer, want andere conserveermiddelen als kaliumsorbaat en natriumbenzoaat werken waarschijnlijk beter en hebben minder bijwerkingen dan sulfiet.
β-Damascenon en maneschijn

#7

sdekivit

    sdekivit


  • >250 berichten
  • 704 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 augustus 2005 - 21:21

check het eindexamen vwo sk1 2002-I vraag 6 voor een bepaling voor het sulfietgehalte in witte wijn :shock:

#8


  • Gast

Geplaatst op 18 augustus 2005 - 15:27

eindexamen vwo sk1 2002-I vraag 6? waar kan ik dat vinden ?(ik woon namalijk in Belgie)
Leen

#9

sdekivit

    sdekivit


  • >250 berichten
  • 704 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 augustus 2005 - 17:27

eindexamen vwo sk1 2002-I vraag 6? waar kan ik dat vinden ?(ik woon namalijk in Belgie)
Leen


havovwo.nl





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures