Springen naar inhoud

Chromatografie mbt aspartaam in cola-light.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

sanpws

    sanpws


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 11:52

:P Goedendag vrienden van de edele wetenschap der scheikunde.

Wij hebben vernomen dat de concentratie van aspartaam in cola light af zou nemen naarmate de cola light langer staat. Dit zouden wij graag willen onderzoeken met Hogedrukvloeistofchromatografie.. Vanuit het chromatogram willen wij dan de verschillende pieken van cola light (van verschillende data) vergelijken. De betreffende piek zou aan te tonen zijn mbv de retentietijd.
Onze vraag is, of er wel daadwerkelijk te zien is welke piek van aspartaam is en of de andere ingredienten van cola light dit onderzoek dan niet verstoren.

Alvast bedankt, wij zouden het erg op prijs stellen als u een reactie achterlaat.
Groetjes,
Anke, Sanne en Nikki. :D

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 september 2008 - 12:40

Zoals bij alle huiswerk- en profielwerkstukvragen is het de bedoeling om deze in het huiswerkforum te vragen, en is het niet de bedoeling dat het antwoord zo maar gegeven wordt.

Ik zal daarom proberen om jullie op weg te leiden naar het juiste antwoord. Ik kan op basis van jullie vraag niet helemaal inschatten hoeveel jullie inmiddels van HPLC weten. Beantwoord daarom voor jezelf (en voor mij) eens de volgende vragen:

1. Hoe werkt hogedruk-vloeistofchromatografie (HPLC)? Wat probeer je ermee te bereiken?
2. Op wat voor manieren zou je kunnen controleren welke piek van aspartaam is?
3. Wat is precies de retentietijd?

In ieder geval: Alvast succes!

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Victor

    Victor


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 12:58

Hoh, mag ik het zeggen Marko? :P
Of nog eventjes wachten! :D

Ter illustratie:
Geplaatste afbeelding

Groeten,
Victor
Only an optimist can see the nature of suffering

#4

sanpws

    sanpws


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 13:04

Hallo Marko,

Wij vragen hier niet om directe antwoorden op onze vragen, maar enige aansturing in de goede richting en eventuele tips.
Wij hebben ons inmiddels al goed ingelezen over HPLC.
Hogedrukvloeistofchromatografie, HPLC, is een scheidingsmethode (vloeistofchromatografie) waarbij de vloeistof onder hoge druk door een sterk gepakte kolom wordt geperst.
Door de relatief hoge snelheid van de loopvloeistof (eluens), vindt er nauwelijks diffusie plaats van het monster in de oplosmiddelen. Het mengsel gaat vervolgens door een kolom heen, onder hoge druk. Deeltjes die in het ene oplosmiddel liever aan de kolom blijven plakken (dus slechter oplosbaar zijn in dat oplosmiddel), kunnen in het andere oplosmiddel wel van de kolom komen (dus beter oplosbaar zijn in dįt oplosmiddel).

Zoals we al in ons vorige bericht zeiden, kunnen we aantonen welke piek van de aspartaam is wanneer wij de bijbehorende retentietijd hebben achterhaald. Dat is echter niet vooraf mogelijk aangezien deze van verschillende factoren afhangt.

Bedankt voor je reactie. =)

Veranderd door sanpws, 18 september 2008 - 13:10


#5

Victor

    Victor


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 13:22

Hebben jullie zuiver aspartaam ter beschikking?

Groetsels,
Victor
Only an optimist can see the nature of suffering

#6

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 september 2008 - 13:25

Jullie zijn een aardig eind op weg, en hebben in ieder geval al een hoop kennis over HPLC :D
Het is inderdaad zo dat de retentietijd van een hoop zaken afhangt. Natuurlijk van de stof zelf, maar ook van het oplosmiddel (of oplosmiddelen) die je gebruikt, en de kolom.

Echter, als je het oplosmiddel gelijk houdt, en de kolom ook, dan de retentietijd van een stof altijd hetzelfde zijn, of je nu Coca Cola Light hebt of Euroshopper, of een ander drankje waar aspartaam inzit. Ook wanneer je een oplossing zou injecteren waar alleen aspartaam in zit zie je dezelfde retentietijd. Op die manier kun je dus achterhalen welke piek afkomstig is van welke stof.

In principe zou er geen probleem mogen zijn van de andere aanwezige stoffen. Als je de HPLC goed instelt krijg je alles gescheiden in nette pieken, die elkaar niet beļnvloeden.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#7

Victor

    Victor


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 13:45

Waarschijnlijk hebben jullie bij cola-light een heel boeltje pieken die dicht bij elkaar liggen. De bedoeling is om met de juiste piek te werken. Staar jullie niet blind op de tijd...want een halve seconde verschil kan je een foutieve piek laten kiezen. In jullie geval is het waarschijnlijk het veiligst om het patroon te herkennen waartussen de aspartaam-piek ligt.

Welke matrix (andere stoffen buiten de te analyseren stof) je ook kiest, maak dat de pH ongeveer gelijk is aan die van cola-light, want in basisch gebied is aspartaam niet stabiel. Volgens mij is het handigst dat je aan de cola-light de concentratie aspartaam verdubbeld met zuiver aspartaam en ziet welke piek gegroeid is...

Groeten,
Victor
Only an optimist can see the nature of suffering

#8

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8789 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 september 2008 - 15:43

Wat voor detector zit er aan die HPLC? Ik neem aan dat er bijv een UV detector aanwezig is, waardoor je pieken kunt bepalen op meer dan alleen hun retentietijd. Uiteraard is het daarvoor handig als je een run doet met alleen aspartaam zodat je weet welke retentietijd en welk spectrum erbij horen.
Victory through technology

#9

Victor

    Victor


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 16:07

Haha, je kunt natuurlijk ook je tong als tweede detector gebruiken.
Vanaf het moment dat het zoet begint te smaken, heb je je piek! =P
Only an optimist can see the nature of suffering

#10

sanpws

    sanpws


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 17:19

Wat een reacties ineens ! Allemaal onwijs bedankt! :D

@ Victor: Wij hebben geen zuiver aspartaam tot onze beschikking, maar cola (light) waarin deze aspartaam zit.
Bedankt voor de handige tip (zoals die van de patroonherkenning)

@Marko: Ook weer ontzettend bedankt voor de informatie, "In principe zou er geen probleem mogen zijn van de andere aanwezige stoffen. Als je de HPLC goed instelt krijg je alles gescheiden in nette pieken, die elkaar niet beļnvloeden."
Dat was voor ons inderdaad een erg belangrijke vraag.
Bedankt voor jullie hulp!

@ Benm : Op dit moment hebben wij daar nog geen beschikking over, maar ik ga dit zeker even voorstellen omdat het inderdaad erg fijn is ook een goede controlegroep te hebben en wat meer zekerheid mbt onze piek.

#11

Victor

    Victor


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 18:18

Nog'n idee'tje: is er een groot verschil in samenstelling tussen gewone cola en cola light? Als enkel de suiker door aspartaam vervangen is....kun je misschien de 2 spectra eens opnemen, en de verdwijnende piek is die van aspartaam..
Only an optimist can see the nature of suffering

#12

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8789 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 september 2008 - 19:03

Hmm.. ik zou me er dan wel akelig zeker van stellen dat die kolom het gaat overleven als je dr ca 10% suikeroplossing doorheen drukt.. of zit er nog een extractiestap voor die voorkomt dat suiker meekomt in je sample?


@ Benm : Op dit moment hebben wij daar nog geen beschikking over, maar ik ga dit zeker even voorstellen omdat het inderdaad erg fijn is ook een goede controlegroep te hebben en wat meer zekerheid mbt onze piek.


Wat gebruik je nu eigenlijk om de pieken te detecteren?
Victory through technology

#13

Victor

    Victor


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 september 2008 - 20:58

Nog enkele bemerkingen...

>Maak dat je 100% zeker van bent dat įlle opgeloste CO2 uit de cola verwijderd is! Zoniet, zal het gas bij de hoge temperatuur in de kolom sterk uitzetten en je kolom irreversibel beschadigen...

>Een kleine bedenking bij de slimme opmerking van Benm...zou de suiker niet voldoende vloeibaar en oplosbaar bij die hoge temperatuur? Zoniet..hm, misschien toch maar beter niet met gewone cola! :D

> je kunt het verouderingsproces van je cola versnellen door'm te bewaren in de broedstoof van 37°C.

> misschien een extra'tje: de cola-light basisch maken en zo een versnelde afbraak van de zoetstof waarnemen.

> Als je de grootte of oppervlakte van de aspartaam-piek interpreteert, neem dan de verhouding van deze piek met een andere piek (pik er nog een goed opvallende uit). Want 2x exact hetzelfde volume injecteren is onmogelijk. Tenzij je een 6-wegenkraan gebruikt?
Only an optimist can see the nature of suffering

#14

sanpws

    sanpws


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 september 2008 - 07:40

Hallo Allemaal!

Wij willen jullie hartelijk bedanken voor alle opmerkingen, tips en andere behulpzame commentaren. Alles is genoteerd en we gaan met het volste vertrouwen onze proef tegemoet.

Deze discussie mag dan ook op slot (liever niet verwijderen mochten we toch nog iets na willen lezen)

Nogmaals ontzettend bedankt!

#15

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 september 2008 - 12:58

Discussies doen we alleen op slot als er zaken gebeuren die tegen de regels ingaan, bijvoorbeeld dubbelposten. Voor de rest houden we het liefst alle topics open, zodat mensen later nog dingen kunnen toevoegen, als ze nog een vraag of een opmerking hebben.

Dat geldt ook in dit geval, zeker omdat we ook wel benieuwd of alles inderdaad succesvol is verlopen!

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures