Springen naar inhoud

[wiskunde]taylorreeks


  • Log in om te kunnen reageren

#1

lucca

    lucca


  • >250 berichten
  • 758 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 september 2008 - 12:43

stel dat je een polynoom moet opstellen voor ln ( x ) rond x = 1

dan kun je gebruik maken van de standaard ln( x + 1) = x - 1/2x^2 etc...

dan stel je y = x - a --> y = x -1 dus x = y + 1

dus ln( x ) = ln ( y + 1) en je vult dan de standaard formule in maar dan met y's

maar wat nu als je een polynoom moet opstellen voor x = -1....

dan krijg je

y = a - x --> y = x + 1 --> x = y -1 (en dan krijg je)

ln (x) = ln ( y - 1) << en hier is geen standaardvorm voor, (dan kun je dus gewoon f(a) + 1/2(f'(a)(x-a) ...... gebruiken toch?)

m.a.w. kun je deze som dan toch ''eenvoudig oplossen zonder f(a) + f'(a)(x-a)..... te gebruiken, maar te werken met de standaardformule van ln(x+1)? zoja, hoe? dank u

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhnbk

    jhnbk


  • >5k berichten
  • 6905 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 september 2008 - 13:16

maar wat nu als je een polynoom moet opstellen voor x = -1....

Voor ln(x) is dat onzin aangezien deze functie enkel gedefinieerd is voor x>0
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures