Waarom verdwijnt koolzuurgas uit frisdrank ?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 16

Waarom verdwijnt koolzuurgas uit frisdrank ?

Hoi,

Ik wil graag weten hoe het proces van ontsnappen van koolzuurgas uit frisdrank exact verloopt en hoe je dat proces kunt beïnvloeden. Bijvoorbeeld een volle, nieuwe fles Cola, heeft volledig "prik", ook al heeft die al lang in de voorraad gestaan. Maar afhankelijk van wat er na openen met de fles gebeurt, gaat de prik er vroeg of laat vanaf. Hoe komt dat ?

Alvast bedankt,

Groet,

Peter.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.168

Re: Waarom verdwijnt koolzuurgas uit frisdrank ?

Een ongeopende fles cola staat onder druk van CO2 gas boven de vloeistof.

De CO2concentratie in de cola is in evenwicht met de partieeldruk van de CO2 boven de vloeistof.

Als de CO2 boven de vloeistof verdwijnt (openen van fles) zal de opgeloste CO2 vrijkomen totdat de CO2 concentratie in de vloeistof weer in evenwicht is met de CO2concentratie in de lucht boven de vloeistof.
Hydrogen economy is a Hype.

Berichten: 12.262

Re: Waarom verdwijnt koolzuurgas uit frisdrank ?

Eigenlijk is het best een complex geheel. Het uiteindelijke evenwicht van een geopende fles cola ligt inderdaad op het punt waarbij de co2-dampdruk vanuit de vloeistof gelijk is met de partieeldruk erboven, maar hoe lang het duurt om daar te komen is van veel factoeren afhankelijk.

Eenmaal opgelost CO2 komt nl niet zomaar weer vrij, daarvoor zijn zgn nucleation sites nodig. Dit zijn bijv oneffenheden aan de fles of een glas waar zich onder de vloeistof gasbelletjes kunnen vormen. Daarop berust ook het principe om middels een mentos-snoepje een fles cola leeg te laten spuiten: zo'n snoepje is ruw, dat geeft nucleatie, en zwaar genoeg om niet zomaar op de vloeistof te gaan drijven. De belletjes die vervolgens opstijgen zijn groot genoeg om zelf nog meer CO2 uit de vloeistof mee te trekken, en dan is het in de korste keren gedaan.
Victory through technology

Berichten: 16

Re: Waarom verdwijnt koolzuurgas uit frisdrank ?

Oke, hartelijk dank, hier kan ik verder mee.

Groet,

Peter.

Reageer