Springen naar inhoud

Scheiding zand-zout


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Joris7

    Joris7


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 oktober 2008 - 18:36

Bij een labo opdracht kan ik op een bepaalde vraag geen antwoord vinden.
Het zou echt handig zijn hier toch een antwoord op te weten zodat ik bij het uitvoeren van de
proef juist weet waarom dit noodzakelijk is.
Alvast bedankt!

Onderwerp: Kwantitatieve scheiding van een mengsel zand-zout

Een mengsel keukenzout en zand wordt kwantitatief gescheiden en vervolgens wordt de massa van elke component bepaald.

1. scheiding van het mengsel

Het te scheiden mengsel van zout en zand bevindt zich in een beker.
Men voegt met een spuitfles gedestilleerd water toe +- 50ml.
We zullen de beker verwarmen onder een bunzenbrander. (+-5min)

2. Filtratie

Giet de warme oplossing door een vouwfilter.
Spoel de beker nog na met gedestilleerd water zodat al het zand volledig in de vouwfilter komt.
Gebruik hierbij zo weining mogelijk gedestilleerd water!!

OPGELET: Het volume filtraat mag na het wassen niet meer dan 170-180ml bedragen! (bedroeg op begin +-50ml)

De vraag: Waarom mag het volume van het filtraat niet meer dan 170-180 ml bedragen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Victor

    Victor


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 oktober 2008 - 19:52

Geen idee...in dit geval is er geen enkele reden voor (want zand lost slechts een echt verwaarloosbaar beetje op in water). Misschien omdat je niet teveel zou moeten uitdampen achteraf (om vast zout te bekomen)....vraag het eens aan je leraar? Ben benieuwd!
Only an optimist can see the nature of suffering

#3

robj

    robj


  • >100 berichten
  • 192 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 oktober 2008 - 19:53

Na stap 1 en 2 ben je nog niet klaar met de kwantitatieve bepaling, maar dat weet je zelf waarschijnlijk ook.
Ik denk dat de aanwijzing "niet meer dan 180 ml" alleen maar om practische redenen is. Het zal te maken hebben met de volgende stap die bij grotere volumes onhandiger wordt. Een andere reden kan ik zo gauw niet bedenken.
Ik heb laatst met een klas dezelfde proef gedaan en daar kwam dit niet aan de orde en was ook geen probleem.
Elektrochemici doen het vol spanning

#4

Joris7

    Joris7


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 oktober 2008 - 20:01

Ik denk niet dat dit om praktische redenen gaat, volgens mij zit er anders te veel afwijking in
het uiteindelijke resultaat (na de filtratie, bereken van m% en door interpolatie de waarden bekomen).
Ik zou het verder niet weten waarom er slecht 170-180ml mag worden toegevoegd.
Andere vermoedens of antwoorden zijn zeker welkom!

#5

robj

    robj


  • >100 berichten
  • 192 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 oktober 2008 - 20:07

Hoe bereken je de m% (massa-% zout?) dan na filtratie? Heb je precies gemeten hoeveel water je in totaal hebt toegevoegd? Lijkt me erg onnauwkeurig omdat er ook nog water in het filtreerpapier achter blijft. Bovendien onhandig en onnodig.
Je moet na het filtreren nog een stap doen voordat je m% kunt berekenen.
Elektrochemici doen het vol spanning

#6


  • Gast

Geplaatst op 23 februari 2009 - 19:02

Gedistileerd water kost geld en als alle leerlingen er kwistig mee omgaan is er misschien niet genoeg voor iedereen om zijn proef te voltooien. De hoeveelheid water heeft geen invloed op de proef.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures