Springen naar inhoud

[scheikunde] vraag over buffers


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Krull

    Krull


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 oktober 2008 - 18:04

Ik heb de volgende som gekregen bij scheikunde. Het gaat over zuren en basen en buffers
Het begin snap ik, maar daarna begrijp ik het niet meer.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
25,0 mL HAc 0,10 M
+
x ml NaOH 0,10 M

Bereken de pH als: x=0
x=12,5
x=25
x=50

* 0 mL NaOH
De eerste begrijp ik:
HAc + H20 --> H30+ + Ac-

Kz= [H30+]2 / [HAc]
[H30+]=1,34*10^-3
pH= 2,87

* 12,5 mL NaOH
De tweede ook nog:

HAc reageert met de OH-, zo ontstaat er 0,0125 ml Ac-

pH=PKz + log (0.0125/0.0125)
pH=4,74

Ik had als reactievergelijking: HAc + OH- --> Ac- + H20
Maar dit was niet goed want het moest zijn:
HAc + H20 --> H30+ + Ac-
Waarom? HAc reageert toch met OH-

* Maar dan! Bij 25 mL NaOH
Volgens mijn leraar krijg je nu de reactie vergelijking
HAc + OH- --> Ac- + H20
Waarom nu wel deze reactievergelijking en net niet?

Dan reageert volgens hem Ac- verder:
Ac- + H20 --> OH- + HAc

Kb= [HAc][OH-]/[Ac-]

Kb= 5,5* 10^-5

Dan zegt hij [OH-]2 = 5,5 * 10^-5 * 0,05
Die 0,05 heeft iets te maken met de verdunningsfactor, maar waarom moet de Kb niet vermenigvuldigd worden met [Ac-]?

Als je dit verder uitwerkt kom je op pH=8,7

* De laatste met 50 mL NaOH begrijp ik helemaal niet!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik hoop dat dit een beetje duidelijk is, aangezien het mijn eerste bericht is, weet ik niet of de opmaak enzo wel goed is.

Alvast bedankt voor de moeite.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44894 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 oktober 2008 - 22:12

Ik had als reactievergelijking: HAc + OH- --> Ac- + H20
Maar dit was niet goed want het moest zijn:
HAc + H20 --> H30+ + Ac-
Waarom? HAc reageert toch met OH-

Die snap ik ook niet. Ik ben geen scheikundespecialist, maar volgens mij is jouw docent's reactie dat wat optreedt als je de natronloog even buiten beschouwing laat: gewoon een evenwichtsreactie tussen azijnzuur en water.

goedbedoelde poging:
We lossen azijnzuur op in water
HAc + H20 <--> H30+ + Ac-

Je bent zo te zien handiger in de berekening dan ik, dus die geloof ik wel

nou gooien we er natronloog bij:

NaOH + H20 --> Na+ +OH-

OH- + H30+ <--> H20

deze laatste vreet de H30+ uit de eerste reactie op, waardoor het evenwicht in de eerste reactie verder kan opschuiven. En mogelijk is dat wat je docent bedoelt, en dat jij niet begrijpt omdat je die tussenstap overslaat.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Samurai

    Samurai


  • >25 berichten
  • 33 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 oktober 2008 - 09:12

Ik had als reactievergelijking: HAc + OH- --> Ac- + H20
Maar dit was niet goed want het moest zijn:
HAc + H20 --> H30+ + Ac-
Waarom? HAc reageert toch met OH-


HAc is een zuur (weliswaar en zwak; waardoor het niet volledig in ionen zal splitsen)
We weten volgens Brönstad (denk het dat het zo is) dat een zuur in water protonen zal afsplitsen
=> HAc + H2O <=> Ac- + H+ +H2O
oftewel: HAc + H2O <=> Ac- + H3O+

indien men het zal laten reageren met een sterke base, zal er een zwak zout en water gevormd worden
in dit geval: NaAc + H2O



je voegt telkens een kleine hoeveelheid NaOH toe,
bij 0ml NaOH is er enkel zuur in je erlenmeyer
12.5ml: wordt al het NaOH weggereageerd door HAc => er blijft enkel H2O en HAc over
25ml: al het NaOH reageert met al het HAc er blijft dus enkel een zout en water over (zoals ik eerder vermelde)
=> LET OP! het is een zout van een sterke base en een zwak zuur
50ml: Het HAc is voledig weggereageerd en er bevind zich enkel NaOH en H2O in de erlenmeyer

Veranderd door Samurai, 09 oktober 2008 - 09:19


#4

Krull

    Krull


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 oktober 2008 - 09:58

Bedankt voor de snelle hulp.
Ik snap het nu een beetje beter behalve dat van dat zwakke zout.
De laatste met 50 mL begrijp ik nu wel!

groetjes Krull

#5

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44894 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 oktober 2008 - 17:19

dat van dat zwakke zout begrijp ik ook niet: natriumacetaat is toch prima oplosbaar?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#6

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 oktober 2008 - 12:19

Het is in de chemie gebruikelijk om totaalreacties op te schrijven, en niet alle mogelijke paden die tot deze reactie hebben geleid. In het geval van een titratie dus

HAc + OH- --> Ac- + H2O

Dat HAc deels splitst en dat er ook een paar H+ ionen met OH- ionen zullen reageren maakt voor de totaalreactie niets uit, die is en blijft zoals ik hem hierboven opschreef.

NaAc is inderdaad goed oplosbaar, en dient in de reactie dus ook als Ac- terug te komen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures