Waterkrachtcentrale

Moderators: jkien, Xilvo

Berichten: 6

Waterkrachtcentrale

Hallo lui,

Sinds 2 jaar verblijf ik in Nepal. Het onderwijssysteem is hier zwaar knudde en daar wil ik, en met mij diverse anderen, verandering in brengen. Ik wil graag een internaat bouwen voor de zeer kansarme kinderen. Het internaat zal, als het na 10 jaar is voltooit, ongeveer 1200 mensen herbergen. Studenten, leerkrachten en ander personeel. Een van mijn wensen was om naast een grote snelstromende rivier een stuk land tot onze beschikking te krijgen en inmiddels heb ik die toezegging van de nieuwe Nepalese regering gekregen. Via het water van de rivier wil ik een eigen waterkrachtcentrale bouwen en tevens een drinkwatervoorziening. Ik kom uit de automatisering en heb, naast wat technisch inzicht, geen verstand van waterkracht. Ik barst dus van de vragen.

Hoeveel water heb je nodig en wat is het minimale verval om zo'n klein dorpje van 1200 man van electriciteit te voorzien. Denk daarbij aan het internaat maar ook aan de bijbehorende basisschool en de voorgezetonderwijs gebouwen. Eetzalen, recreatiezalen, aula's enz.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoord. En jullie begrijpen het al, later kom ik met vragen hoe je van rivierwater goed drinkwater kan maken. Maar dat is voor de volgende keer.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.330

Re: Waterkrachtcentrale

Het gaat hier om omzetting van kinetische energie in elektrische energie.

Ik zou om te beginnen googlen met "hydro-elektrische centales" of "waterkrachtcentrales"
Volgens mijn verstand kan er niets bestaan en toch bestaat dit alles?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.259

Re: Waterkrachtcentrale

Hoeveel water heb je nodig en wat is het minimale verval om zo'n klein dorpje van 1200 man van electriciteit te voorzien.
De energiebehoefte van zo'n dorpje durf ik niet in te schatten

maar nemen we eens een simpel voorbeeld voor 1000 W

1000 W is 1000 J/s.

elke seconde dus 1000 J aan energie.

E= m·g·h.

g ronden we af op 10 m/s²

uit een dam met een verval van 10 m moet dan elke seconde 10 kg water stromen (10 x 10 x 10 = 1000)

uit een dam met een verval van 4 m moet dan elke seconde 25 kg water stromen (25 x 10 x 4 = 1000)

usw....

Zo'n basissommetje houdt dan nog geen rekening met rendementsverliezen. (leidingweerstanden, turbinerendement etc.)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Waterkrachtcentrale

Ik heb geen idee of dit antwoord bruikbaar is.

Lang geleden woonde/werkte ik in Indonesië en kende nogal wat mensen van ontwikkelingssamenwerking van diverse landen (buitenlanders zochten elkaar op).

Een aantal hiervan werkten voor de Nederlandse overheid en ontwikkelden daar kleine waterkrachtcentrales voor locale dorpen/gemeenschappen.

De bedoeling was dat deze centrales op een technisch niveau lagen die voor een belangrijk deel door locale mensen konden geproduceerd/gebouwd worden (deels met dingen die van het westen komen).

Ik bedoel: het kan misschien interessant zijn om met zo'n diensten van ontwikkelingshulp contact op te nemen, omdat dat mogelijk kennis is, die daar (direct of indirect) ter beschikking is.

Veel van die mensen combineerden het idee idealisme aan diepgaand technisch specialisme (ingenieurs).

Eric

.

PS: :D dat waren allemaal echt toffe Hollanders (komend van Vlaming)
Eric

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Waterkrachtcentrale

Er zijn inderdaad organisaties met websites die hier geld voor hebben. Je moet echter wel een gedegen voorstel schrijven met natuurlijk een goede technische onderbouwing.

Een ander technisch vraagje, is de stroming van dit riviertje constant?

Afhangend van de omgeving heb je werkers nodig die een stuk land plat kunnen maken en betonnen kanalen kan aanleggen. Waarschijnlijk zul je ook de rivier moeten omleggen. Dit heeft veel mankracht en materiaal nodig, en voor de veiligheid wil je daarvoor een aannemer gebruiken van een dichtbijzijnde stad die dat wil en kan doen.

Dit hangt af van hoe groot je energie voorziening moet zijn. Hoe meer energie nodig is, hoe groter de centrale hoe meer water het moet verwerken hoe moeilijker het is omdat in goede banen te leggen en het veilig aan te leggen.

waterkrachtcentrales zoals dit zijn er al sinds 100 jaar, het is dus niet iets nieuws en veel informatie zal er wel over te vinden zijn. Hier in Ierland had vroeger elke kleine plaats een kleine waterkrachtcentrale op een riviertje. De riviertjes worden hier niet gebruikt voor scheepvaart want er is vrij veel verval. Vaak word een kleine hoeveelheid afgetapt van de rivier net voor een overlaat. Dit geeft meer controle over de hoeveelheid energie die je maakt. Dit kan ik echter beter uitleggen middels een tekening.

Je hebt dus het volgende nodig: Iemand die de grond bewerkt, een kanaal aanlegt en een overlaat in de rivier maakt.

Een producent van mini-waterkrachtcentraletjes, die zijn er genoeg te vinden, maar het moet wel leverbaar zijn in Nepal, en een vriendenprijsje hebben.

Een groep die het geheel installeert.

Het aanleggen van een elektriciteitsnet.

Een heel snel google zoekopdrachtje geeft de volgende links die je kunnen helpen om geld te krijgen voor dit project.

http://www.developmentgateway.org/

http://www.oxfamnovib.nl/

Gebruikersavatar
Berichten: 7.224

Re: Waterkrachtcentrale

Er zijn vele typen turbines voor waterkrachtcentrales, zowel voor een lage hoogteverval (3 meter) als hele hoge hoogtevervallen (300 meter).

Wat je zelf eerst moet (laten) inschatten is het verbruikspatroon van het internaat. Het gaat daarbij zowel om de (piek) vermogens als de totale jaarlijkse energievraag. Verder moet je bepalen wat het debiet en het verval van het riviertje is en hoe dit over de verschillende seizoenen verloopt. Als er een groot verschil zit tussen de zomer en winter zit, dan heb je een buffer nodig zoals een stuwmeer(tje). Daarvoor moet je dus een dam bouwen en dat moet de geografie wel toe laten.

Ik begrijp uit je verhaal dat het internaat alleen aan de waterkrachtcentrale komt. Omdat de vraag en aanbod van elektriciteit altijd gelijk moet zijn en waterkrachtturbines relatief langzaam reageren heb je een buffer nodig, bijvoorbeeld batterijen of een vliegwiel.
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

Berichten: 6

Re: Waterkrachtcentrale

Tnx guys voor jullie snelle reactie. In tegenstelling tot andere reacties doe ik het in 1 reply, scheelt een hoop getyp.

Allereerst: ik heb me natuurlijk suf gegoogled. Ik weet nu in grote lijnen hoe een waterkrachtcentrale werkt, dat er verschillende type generatoren zijn en ook verschillende manieren om die kinetische energie om te zetten in electrische energie. Maar zoek maar eens, “als leek” hoeveel je kunt maken en wat daar voor nodig is.

Ik ben dus erg blij met een aantal van jullie antwoorden. Ik heb nu wat specifiekere vragen maar eerst een kleine uitleg.

Ik kan van de Nepelese regering een stuk land pachten naast een rivier. Ik moet met een plan komen (PurperenWolf) met mijn specifieke wensen. Dat plan moet mijns inziens wel hout snijden.Dus wil ik duidelijk maken dat het stuk, en we praten hier over hectaren land, aan X eisen moet voldoen. Het hele project word “in the midle of nowere” uitgevoerd dus electriciteit opwekken is een must. Ik ben nu bezig met een plan maar wil wel kunnen vertellen hoeveel electriciteit ik denk nodig te hebben en vooral hoeveel ik kan opwekken zodat de stichting de overtollige electriciteit terug kan verkopen aan Nepal. ( daar waren ze erg gevoelig voor)

Eric, enig idee hoe ik met deze mensen/diensten in contact kan komen?

PurpereWolf, Er wordt in Nepal al op grote schaal hydrokracht gebruikt, het is naast wat toerisme het enige wat ze hebben., ik ken aan aantal aannemers, werkers enz, alleen geen mensen die mij wat inzicht kunnen geven in hoeveel ik electriciteit nodig heb. vandaar dat ik wel erg blij ben met de formule van Jan ( van de velde) maar ook Jan weet niet hoeveel electriciteit we nodig gaan hebben. Als ik stoer in mijn plan zet dat we 1 MegaWatt gaan produceren en ze vragen mij of dat genoeg is ..... ???????

En inderdaad Bart, er moet een “no break” installatie komen. De rivieren hier zijn enorm en stromen heel het jaar fors door. Het zijn van die raft rivieren met een fors verval over 200 meter. Maar de grote vraag is; hoeveel is er nodig, bij wie kan ik daarvoor terecht om daarna weer bij jullie te komen?

Lang verhaal, sorry. maar nogmaals bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Waterkrachtcentrale

Dit hoort trouwens beter thuis in het praktische wetenschappen forum, subforum duurzaamheid.

Wat je nodig hebt aan vermogen ligt aan wat je aan het net wilt sluiten, en of je gebruik wil maken van energieopvang, of gewoon altijd op vol vermogen wil draaien.

Dus, internaat met 1200 kinderen, is 200 kamers, is 50 Watt aan licht per kamer (twee spaarlampen).

Dat is al 10 kW. Stel je wilt een teevee, radio of pc per kamer, a 200 Watt dan is dat 40kW piek verbruik.

Wil je koken op elektriciteit? Verwarming op elektriciteit? Wateropwarmen met elektriciteit?

Het ligt er dus erg aan wat je definitie van luxe is, laat je ze vegen, of schaf je een stofzuiger aan, wassen ze af met warm water, of koud? Je kunt natuurlijk nu al regeltjes opstellen, elke kamer van 6 personen mag piek 200Watt vermogen gebruiken, of gemiddeld een verbruik van 100Watt hebben.

Als de ene vleugel aan het koken is, mag de andere vleugel niet koken. etc.

Dus, zolang we niet weten wat er in deze kamers komt, hoeveel lampen, wat voor apparatuur je wilt gebruiken, is dit moeilijk in te schatten.

Vriest het vaak bij jullie? In de nacht, of zelfs overdag?

De hoeveelheid water per seconde dat door de rivier stroomt is te meten op de volgende manier.

Je hebt nodig:

Een stukje rivier dat vlak, recht en rustig is, het water mag wel stromen, maar het liefst niet turbulent.

Een meetlint,

Een stopwatch,

Een aantal stokken, eventueel met steen er aan.

Blaadjes van boompjes

Een hoop kinderen

Kaplaarzen.

Bij een stukje kalme rivier deel je de rivier op in stukken, dus, als je rivier 10 meter breed is, zijn dat 5 delen en heb je 4 stokken nodig. Plaats de stokken in de rivier evenwijdig uit elkaar in de rivier zodat ze op een lijn staan die loodrecht op de over staat. Als de rivier breder is gebruik je wat meer stokken of plaats je ze wat verder uit elkaar.

Meet de diepte van het water voor elke stok.

Terug op de oever loop je 10 meter stroomafwaarts (of verder, afhangende van de stroomsnelheid) en plaats je een stok in de grond.

Dan roep je een paar kinderen.

Per stok laat je een blaadje in het water vallen en start je de stopwatch. Laat de kinderen roepen als het blaadje de virtuele lijn na 10 meter passeert. Herhaal de proef een aantal malen, en schrijf het gemiddelde op per stok.

Nu heb je het stroomprofiel van de rivier voor elke stok.

Neem de afstand tussen de stokken en de oever, en de diepte om de oppervlakte te berekenen van de doorsnee van de rivier. De doorstroom in kubieke meter per seconden is dan het oppervlak maal de gemiddelde snelheid van de blaadjes.

Dit is een ruwe schatting. In principe kun je beter de doorstroom per deel van de rivier uitrekenen.

Het getal waarop je komt zal ook een beetje te hoog zijn omdat de snelheid van het water aan het oppervlak sneller is dan op de bodem.

Het is een erg leuk project, maar ook erg moeilijk te realiseren, theorie brengt je maar zover. Praktisch kan het veel moeilijker zijn.

Ik zal proberen vanavond een schets te maken van wat ik voor ogen heb. Dus de 'Ierse' manier. Omdat hier zoveel voorbeelden van zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Waterkrachtcentrale

Eric, enig idee hoe ik met deze mensen/diensten in contact kan komen?
Niet juist, ik kende de uitvoerders ter plaatste en 8-) wist hoeveel last dat die hadden met de bureaucratie van de thuishaven.

Maar hier zijn een paar links.

Op de Nepal overzicht pagina staat een vak met ontwikkelingshulp.

Rondbellen of schrijven kan misschien/waarschijnlijk naar de juiste personen leiden.

http://www.minbuza.nl/nl/ontwikkelingssamenwerking

http://nepal.startnl.com/
Eric

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Waterkrachtcentrale

E.Desart schreef:Rondbellen of schrijven kan misschien/waarschijnlijk naar de juiste personen leiden.

http://www.minbuza.nl/nl/ontwikkelingssamenwerking
8-) Misschien kan je iets van die jaarlijkse 4 miljard lospeuteren (ondersteuning krijgen financiëel/technisch) als je een goed onderbouwd en verantwoord project hebt.

Dit is een beetje fantaseren aangezien ik geen idee heb op basis van welke parameters of politieke beslissingen zij dergelijke projecten selecteren.

En als je lokaal dergelijke projecten/mensen (ongeacht land) vindt kan je misschien ervaringen delen (ook in relatie met lokale overheid).
Eric

Berichten: 6

Re: Waterkrachtcentrale

Tnx, lijkt mij inderdaad eenleuk subprojectje, alleen hebben we het hier over een RIVIER. Ikzelf heb er met een aantal mensen geraft en de kalme stukken zijn zeker 200 tot 300 meter breed en ik, 1.90m, kon er niet staan. Er werd door de raftleider eweerd dat er een gigantische onderstroom was en dat wij dus erg voorzichtig moetsten zijn. Kan ook stoerdoenerij zijn geweest. Ik ga aan de slag. Kan best 2 tot 3 weken duren maar ik houd jullie op de hoogte.

DePurperenWolf en Eric, gegroet.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Waterkrachtcentrale

Je kunt de diepte natuurlijk ook meten vanaf een bootje een een steen aan een stok.

200 meter is wel erg veel ja.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Waterkrachtcentrale

Zoals belooft nog een leuke illustratie van een mogelijke centrale.

De voordelen van deze zijn dat je het bijna in het geheel op het droge kunt maken voordat je het water toe laat.

Ook kun je het later altijd makkelijk uitbreiden (gewoon nog eentje aan de andere kant van de rivier zetten).
waterkracht.JPG
waterkracht.JPG (120.81 KiB) 974 keer bekeken

Berichten: 6

Re: Waterkrachtcentrale

Tnx,

Leuke tekening. Ik was eerlijk gezegd al zo-iets van plan. Ik heb in mijn vroegere leven een watermolen in Frankrijk gehad en die werkt ongeveer het zelfde.

Hmmm, bootje, niet slecht !

Berichten: 6

Re: Waterkrachtcentrale

De PurperenWolf,

Hoe meer ik over je tekening nadenk hoe meer ik tot de conclusie kom dat de rivier er eigenlijk niet toe doet. De hoeveelheid water die door het kanaal stroomt met het uiteindelijke verval zal de hoeveelheid energie bepalen. Dit maakt het een stuk makkelijker. Kun jij mij vertellen hoeveel water per seconde met welk verval er nodig is voor bv. 1 megawatt?

Als ik de informatie op het web lees dan is dit een vreemde vraag want als ik het goed begrijp zijn er twee begrippen van belang. hoeveelheid water en verval. Daarnaast heb je kennelijk ook nog verschillende types generatoren, snelle en langzaam draaiende. Een hoop gepuzzel.

Reageer