Springen naar inhoud

[biologie] energie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Essie

    Essie


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2008 - 20:08

Hoi allemaal,

Ik moet voor bio een opdracht maken over voeding en energie.
Daarin o.a. de alcohol fermentatie, verschil in anaerobe en aerobe omzettingen e.d.
Ik heb een aantal antwoorden gevonden maar zou willen vragen of jullie me willen helpen.
Alvast super bedankt!!



Wat is het verschil tussen anaŽrobe en aŽrobe omzettingen?
Aerobe omzettingen gebeuren in aanwezigheid van zuurstof. En anerobe omzettingen in afwezigheid van zuurstof. Dus het verschil is dat het voor de ene omzetting zuurstof nodig is en voor de andere juist niet.

Wat zijn de eindproducten van respectievelijk aŽrobe en anaŽrobe glucose afbraak in gist (denk aan bierbrouwen)?
Een gist kan zowel aŽroob als anaŽroob leven. Onder de aanwezigheid van zuurstof en voedingsstoffen gaat de gist vermenigvuldigen door knopvorming. Dan zijn de vermenigingvuldiging en groei de eindproducten.
Wanneer er geen zuurstof aanwezig is schakelt de gist over naar een anaŽrobe levenswijze: Het gaat de aanwezige suikers in de oplossing fermenteren naar CO2 en ethanol.

Waarom produceert de gist onder bepaalde condities alcohol (hint: denk aan de balans tussen oxidatie en reductie reacties)?

Schrijf zo volledige mogelijk de reacties uit van de anaŽrobe omzetting van glucose.
Melkzuurgisting
2C3 (pyrodruivenzuur) + 2NADH + 2H+--> 2C3 (melkzuur) +2 NAD+ + 2ATP

Alcoholfermentatie:
2C3 (pyrodruivenzuur) --> 2C2 (ethanal) + 2CO2 + 2NADH + 2H + --> 2C2 (ethanol) + 2NAD+ + 2ATP


Geef zowel voor de anaŽrobe als de aŽrobe glucose afbraak aan waar en hoeveel ATP er wordt gevormd.
Aerobe: glycolyse 2 ATP
Citroenzuurcyclus: 2 ATP
Oxidatieve fosforylering: 32-34 ATP

Anaerobe: glycolyse: 2 ATP
Melkzuurvorming: 2 atp
Alcoholfermentatie: 2 atp


Geef een onderbouwde verklaring waarom in de aŽrobe glucose afbraak er meer ATP gevormd wordt dan in de anaŽrobe glucose afbraak route.
Gist gebruikt onder anaerobe omstandigheden veel meer glucose dan als er wel zuurstof aanwezig is. Maar produceert dan wel ethanol.

Geef aan welke gedeelten van de glucose afbraak route waar in de gist cel plaatsvinden (zowel voor de anaŽrobe als de aŽrobe afbraak)


Bereken hoeveel gram ethanol (MW: 46 g/mol) je maximaal (theoretisch) uit 1 gram glucose (MW: 180 g/mol) kunt produceren
Theoretische opbrengst van ethanol uit glucose:
C6H12O6 -> 2 CO2 + 2 C2H5OH + energie
De molaire massa van glucose is 180 gram/mol, dus is 1 gram glucose gelijk aan (1 mol x 1 gram) / 180 gram = 5,56 x 10-3 mol glucose.
Uit de reactievergelijking maken we op dat 1 mol glucose 2 mol ethanol levert. Dus 5,56x10-3 x 2 mol = 1,12 x 10-2 mol ethanol.
De molaire massa van ethanol is 46 gram/mol, dus dan is 1,12 x 10-2 mol gelijk aan (1,12 x 10-2 mol x 46 gram) = 0,5152 gram ethanol.
Theoretisch is het dus mogelijk om uit 1 gram glucose 0,52 gram ethanol te produceren.



Zo dit waren ze! Ik zou het fijn vinden als jullie mij willen helpen!

Groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.




0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures