[economie] inflatie in de geschiedenis

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

[economie] inflatie in de geschiedenis

Ik moet een paper schrijven over inflatie, en dat lukt goed, maar nu kom ik bij het deel inflatie in de geschiedenis, ik had gedacht aan de tussen titels: "Inflatie in België", "Inflatie in de wereld" en dan natuurlijk een inleiding, maar die heb ik al.

Heeft er misschien iemand ideeen om en van de tusentitels in te vullen, want ik zou niet weten wat er tussen gezet moet worden.

Bedant

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.264

Re: [economie] inflatie in de geschiedenis

Deze vraag kreeg tot heden geen reactie in het huiswerkforum, en is daarom verplaatst.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: [economie] inflatie in de geschiedenis

Een leuk onderwerp is de hollende inflatie van nazi-Duitsland van vlak voor de oorlog. Je kunt dan een grafiek goed zien hoe in een paar jaar de Duitse mark niks meer waard word.

Inflatie in de wereld, je kunt iets zeggen over hoe europa inflatie probeert te beteugelen. Of hoe er in veel 3de wereld landen met de dollar word betaald (of de euro) omdat de plaatselijke munt over een maand maar de helft waard kan zijn.

Berichten: 329

Re: [economie] inflatie in de geschiedenis

Interessant onderwerp. Maar omtrent de geschiedenis van het begrip 'inflatie', daar kan ik me weinig bij voorstellen. Kenden de Romeinen ook inflatie? Konden ze op een bepaald moment minder kopen met hun goudstukken? En hoe ging dat in de middeleeuwen met de duiten en ducaten? Ik probeer eens wat te zoeken daarover, maar 'k heb geen idee hoe daaraan te beginnen :D

Gebruikersavatar
Berichten: 17.659

Re: [economie] inflatie in de geschiedenis

Niet dat ik er enige gegevens over heb, maar misschien zet dit je in de juiste richting.

Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar de vroegste culturen die iets hadden dat leek op een monetair systeem, kijken of daar ook een vorm van inflatie was. De vraag is alleen of daar überhaupt gegevens over zijn. Wat dat betreft denk ik dat je het meeste kan hebt bij de Romeinen, omdat zij zo'n beetje zijn begonnen met dit soort dingen vastleggen. Hier (in het roze kader, iets scrollen) zie ik bijvoorbeeld:
Historici schrijven de inflatie die zich vanaf de derde eeuw meester maakte van de economie meestal toe aan de opeenvolgende muntdevaluaties. Zo konden de keizers op een gemakkelijke manier de stijgende overheidsuitgaven (uitbreiding van het leger) het hoofd bieden. Alfred Wassink heeft er echter op gewezen dat inflatie even goed gevolg als oorzaak kan zijn van de verminderde economische activiteit. Hij inspireert zijn redenering op de voor economisten welbekende Fisherrelatie: geldhoeveeldheid x omloopsnelheid = prijzen x transacties. De bevolking ging snel de oudere munten met een beter zilvergehalte achterhouden, waardoor de keizers gedwongen werden om de overblijvende munten aan te vullen met nog meer ontwaarde muntstukken
Daaruit maak ik op dat er dus in elk geval bronnen en studies zijn.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Berichten: 1.425

Re: [economie] inflatie in de geschiedenis

Een onderwerp dat van interesse zal zijn is de stijgende inflatie vanaf eind jaren 60 tot 1980 wereldwijd. de oorzaken daarvan en het gewijzigde beleid vanaf 1980 in de VS, Engeland en ook Nederland t.o.v. inflatie en werkeloosheid die, na tijdelijk hoge kosten, de inflatie en de werkgelegenheid verbeterde. Enkele mogelijke bronnen

http://eh.net/bookreviews/library/0209

http://www.nationalreview.com/nrof_bartlet...00406140846.asp

http://www.dynamist.com/articles-speeches/nyt/friedman.html

http://www.econlib.org/library/Enc/bios/Friedman.html
and theres nothing left worth knowing

And its time you should be going



While you see a chance take it

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: [economie] inflatie in de geschiedenis

Leuk, inflatie in Zimbabwe is nu 230 miljoen %. Hun hoogste bankbiljet was voor 100.000.000.000. Ze hebben er toen 10 nulletjes vanaf gekapt, was het dus Z$10. Nu moeten ze alweer een Z$ 1.000.000 biljet drukkken.

Heb je op 1 januarie 230 miljoen dollar, is het 31 December nog maar 1 dollar waard.

http://edition.cnn.com/2008/WORLD/africa/1...oney/index.html

Reageer