Springen naar inhoud

werkelijk toerental elektromotor


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 09 mei 2005 - 17:49

Hallo,

Waarom komt het dat als men bijvoorbeeld een 1500rpm motor koopt het werkelijke toerental van het motor iets lager ligt?
Wat is hiervan de oorzaak?

Grtz

boontje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sen...

    sen...


  • >250 berichten
  • 367 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2005 - 19:21

Omdat de motor onder belasting (dus in de praktijk) het gegeven toerental net niet haalt?
Living on Earth can be expensive, but it does include a free trip around the sun.

#3


  • Gast

Geplaatst op 09 mei 2005 - 20:33

Omdat de motor onder belasting (dus in de praktijk) het gegeven toerental net niet haalt?


ik twijfel toch dat dat de oorzaak is want hoe weet de fabrikant hoeveel je hem gaat belasten om te zeggen dat het werkelijk toerental van een 1500rpm bij 1395 rpm ligt. want het werkelijk toerental varieert ook al naar gelang het vermogen van de motor wat is daar dan de oorzaak van?

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 09 mei 2005 - 22:58

Om wat voor type motor gaat het eigenlijk?

#5


  • Gast

Geplaatst op 10 mei 2005 - 19:06

Om wat voor type motor gaat het eigenlijk?


Over een mez motor 220V/380V met toerentallen tussen 750 tot 3000 rpm.
Maar de toerentallen liggen steeds lager dan het opgegeven toerental. Ik zou willen weten wat hiervan de oorzaak is.

Grtz

#6

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 10 mei 2005 - 23:24

Ik bedoelde eigenlijk: wat is het werkingsprincipe van de motor?
Is het een seriemotor of een inductiemotor, of misschien nog iets anders?

#7


  • Gast

Geplaatst op 13 mei 2005 - 22:56

Ik bedoelde eigenlijk: wat is het werkingsprincipe van de motor?
Is het een seriemotor of een inductiemotor, of misschien nog iets anders?


asynchrone motor gestuurd met frequentieregelaar

#8

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 14 mei 2005 - 07:19

Het antwoord zit eigenlijk al in het motortype: asynchrone motor.
Bij zo'n motor wordt in de statorwikkeling een draaiend magneetveld gemaakt, ofwel door 3-fasen draaistroom, of door faseverschuiving m.b.v. een condensator.
Dit draaiend veld draait met de netfrequentie, dus 50Hz, of 3000 omw./min.
In jouw geval is de stator dubbelpolig uitgevoerd waardoor het toerental van het draaiveld halveert, dus 1500 rpm.

Binnen het draaiveld heb je een rotor die zelf geen directe toevoer van elektriciteit heeft. Maar in de rotor worden stromen geinduceerd door het draaiveld van de stator, waardoor de rotor wordt meegesleept. Maar de inductie in de rotor werkt alleen maar als er een snelheidsverschil blijft tussen de rotor en het draaiend magneetveld. De rotor kan dus nooit helemaal de snelheid van het draaiveld halen, hij loopt iets achter, dus asynchroon.

Het snelheidsverschil tussen rotor en statorveld heet de slip en wordt uitgedrukt in procenten. Gebruikelijke waarden voor de slip liggen tussen 1 en 3%. In jouw geval kan het toerental dus tot 3% van 1500, dat is 45 toeren lager liggen.

#9


  • Gast

Geplaatst op 16 mei 2005 - 13:55

ik wil u van harte bedanken
Merci je hebt me enorm geholpen

#10

chablis

    chablis


  • >250 berichten
  • 420 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2005 - 08:14

Dit draaiend veld draait met de netfrequentie, dus 50Hz, of 3000 omw./min.


Dus 50 Hz = 3000 rpm?

Dat snap ik niet :shock:

#11

Paul Siemons

    Paul Siemons


  • >100 berichten
  • 193 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 mei 2005 - 08:21

Hallo,
Toch niet moeilijk : Wat is de uitkomst van 50 x 60 !!


Mvg,

Paul Siemons

#12

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 17 mei 2005 - 09:39

Precies. Daarom is het ook onhandig dat toerentallen per minuut worden aangegeven.
Het zou veel handiger zijn om het per seconde aan te geven, dat scheelt rekenwerk. :shock:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures