neo-Lamarckisme en neo-Darwinisme

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

neo-Lamarckisme en neo-Darwinisme

Wie kan mij helpen aan informatie over het neo-Lamarckisme en neo-Darwinisme? Deze 2 evolutietheorie�n hebben beide een hoop aanhangers, ze argumenteren beide voor hun eigen theorie en tegen de andere theorie. Maar waar kan ik deze argumenten (voor en tegen) ergens vinden in een verstaanbare taal (niet al te veel moeilijke wetenschappelijke termen die je niet leert in de les biologie). Ik heb het meeste informatie nodig over het Lamarckisme (want dat vind je niet zo veel op het internet). Welke tegenargumenten worden gebruikt en hoe weerleggen de Lamarckisten die?

Gebruikersavatar
Berichten: 742

Re: neo-Lamarckisme en neo-Darwinisme

1.Ik denk dat er vandaag nauwelijks nog aanhangers van Lamarck zijn. In de jaren '50 had je er nog in de USSR maar daar hoorde de wetenschap de ideologie niet tegen te spreken en blijkbaar vond men dat darwinisme niet socialistisch was.

Daarnaast spreekt men ook van neolamarckisme op het einde van de negentiende eeuw: Lamarcks theorie kreeg pas echt veel belangstelling toen Darwin de zijne openbaar gemaakt had. Zowat alle biologen van die tijd (inclusief Darwin) sloten niet uit dat evolutie (ook) via Lamarcks mechanisme zou werken.

Kijk ook op:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lamarck

http://en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko

2.Neo-darwinisme is gewoon een naam voor de evolutietheorie zoals we die sinds de jaren '30 van de 20e eeuw kennen: de evolutietheorie van darwin gecombineerd met de nieuwe genetica. Een andere naam daarvoor is "moderne syntehese".

http://en.wikipedia.org/wiki/Modern_evolut...onary_synthesis

Historisch wordt de term neodarwinisme nog wel anders gebruikt, om een stroming in de biologie op het einde van de 19e eeuw aan te duiden. (zie bijv. http://en.wikipedia.org/wiki/August_Weismann). Men bedoelt dan die wetenschappers die reeds toen enkel de natuurlijke selectie als enige mechanisme in de evolutie aanvaarden, en de theorie van Lamarck verworpen.
Zeg nooit: 'Ik kan me niet voorstellen dat dit-of-dat zich heeft kunnen ontwikkelen door natuurlijke selectie' en neem iemand die dat zegt nooit serieus. Keer op keer blijkt het een inleiding te zijn tot een intellectuele bananenschil-ervaring.(Dawkins)

Reageer