Springen naar inhoud

scheiding van melkzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bibi

    bibi


  • >25 berichten
  • 81 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2004 - 16:51

hoe kan je D-melkzuur en L-melkzuur scheiden??
Is dat niet via pasteurisatie, of zit ik zo verkeerd?
Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Tommie

    Tommie


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2004 - 22:13

Wat is het verschil tussen de twee precies wnt ik kan nergens vinden wat L- en D-melkzuur is...

#3

i-D

    i-D


  • >25 berichten
  • 99 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2004 - 09:03

ja lastige!
Heeft te maken met de optische stereometrie
D melkzuur is toch rechtsdraaiend en L links?!?!

Als een stof een koolstofatoom in zijn molecuul heeft dat omgeven is door 4 verschillende groepen, dan kan het zijn dat de stof optisch actief is (dit atoom heet dan chiraal).
Als er licht door een oplossing valt van de stof zal dit licht draaien naar rechts of naar links.

Volgens mij kun je ze scheiden door een katalysator toe te voegen die zich wel bind aan D (of L) maar niet aan de andere: dit is volgens mij een complexvormer.
Deze methode wordt in de biologie (of biochemie) gebruikt om een racemisch mengsel van eiwitten te scheiden.

Er was geloof ik nog een makkelijker manier, maar dat weet ik niet meer zeker, ik zal er eens over denken

gr i-D
may the force be with you

#4

i-D

    i-D


  • >25 berichten
  • 99 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2004 - 09:05

via pasteurisatie weet ik niet maar dat lijkt mij niet, als tenminste mijn bovenstaande verhaal klopt (van de D en L), want dan heb je te maken met "precies" dezelfde structuurformules, dezelfde verhoudingen etc, pasteurisatie maakt de melk kortstondig heet, maar ik kan me niet voorstellen dat dit effect heeft op de stereometrie.
may the force be with you

#5

Tommie

    Tommie


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2004 - 17:13

enzymen misschien?

#6

Syd

    Syd


  • >1k berichten
  • 1107 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 januari 2004 - 17:32

via pasteurisatie weet ik niet maar dat lijkt mij niet, als tenminste mijn bovenstaande verhaal klopt (van de D en L), want dan heb je te maken met "precies" dezelfde structuurformules, dezelfde verhoudingen etc, pasteurisatie maakt de melk kortstondig heet, maar ik kan me niet voorstellen dat dit effect heeft op de stereometrie.


Volgens mij kan je ze niet scheiden met de gebruikelijke scheidingsmethoden omdat het in principe precies dezelfde stoffen zijn.

#7

Tommie

    Tommie


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2004 - 21:49

ja daarom zeg ik ook "enzymen misschien" omdat enzymen wel de ruimtelijke structuur als factor moeten nemen.

#8


  • Gast

Geplaatst op 28 januari 2004 - 19:56

Gewoon door een Cyclodextrine-kolom halen en je zult zien dat ze gescheiden worden.

Ltr





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures