Fotomultiplicator met scintillatorkristal

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 450

Fotomultiplicator met scintillatorkristal

Hallo,

Onderstaande link toont een tekening van een fotomultiplicator.

http://www.bruker-axs.de/fileadmin/user_up...ages/Abb9_e.jpg

Welke functie heeft het scintillatorkristal feitelijk. Ik ben plus minus bekend met de werking van zulk een kristal maar ik zie niet in welke functie het hier heeft. Heeft iemand hier wel een verklaring voor?

Bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 450

Re: Fotomultiplicator met scintillatorkristal

Ik heb er nog eens over nagedacht en ik ben tot de volgende theorie gekomen:

De fotonen die invallen op de fotokathode zullen daar zorgen voor het optreden van het fotoelektrisch effect. De energie van foto-elektronen is evenredig met de frequentie van het foton dat verantwoordelijk was voor het effect. Dit zou betekenen dat de elektronen die vrijgemaakt worden in functie van de frequentie van het gemeten licht een andere beginsnelheid zouden hebben. De fotomultiplicator dient echter voor het meten van hoeveelheid licht en deze is niet afhankelijk van de frequentie van het licht. Een veranderlijke frequentie van het invallende licht zou dus met andere woorden zorgen voor een waardeloze meting. Daarom moet men ervoor zorgen dat de frequentie van het licht dat invalt op de fotokathode constant blijft. De scintillator zal bij opname van een hoeveelheid straling zelf licht uitzenden. Als ik me niet vergis (mijn kennis van het scintillatie-effect is zeer oppervlakkig) is de frequentie van dit uitgezonden licht constant (van deze uitspraak ben ik echt niet zeker). Dit effect maakt de invloed van de frequentie van het te meten licht ongedaan.

Kan iemand dit bedenksel bevestigen of weerleggen?

Bedankt

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Fotomultiplicator met scintillatorkristal

http://en.wikipedia.org/wiki/Scintillator
Scintillators are used in several physics research applications to detect electromagnetic waves or particles. In such applications a scintillator converts electromagnetic energy to light of a specific wavelength, which can be detected by devices such as photomultiplier
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 450

Re: Fotomultiplicator met scintillatorkristal

Heel erg bedankt. Ik heb ook gegoogled naar scintillators maar ik kreeg telkens de uitleg dat scintillatorkristallen zorgen voor een Stokes-shift. Ik ben er toen niet dieper op ingegaan. Maar goed, mijn vermoeden is nu bevestigd. Bedankt.

Reageer