Springen naar inhoud

[wiskunde] Ti 83+ domein van een functie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Aspheros

    Aspheros


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 15:45

wanneer je in het GRM een functie zoals (om het simpel te houden) y=5x+2 intypt,
kan je dan ergens het domein voor x bepalen? (vb. 1<x<10)

Bedoeling is om slechts een deel van de grafiek op het schermpje te zien &
uit de handleiding ben ik niet veel wijzer geworden.

Bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

StrangeQuark

    StrangeQuark


  • >1k berichten
  • 4160 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2008 - 15:53

Druk op de knop WINDOW (naast y=) en daar staat wel ergens Xmin en Xmax, bij de ene vul je dan 1 in en bij de andere vul je 10 in. Druk op enter en je grafiek wordt in een nieuwe window getekend.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

#3

StrangeQuark

    StrangeQuark


  • >1k berichten
  • 4160 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2008 - 15:53

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst. Plaats dit soort onderwerpen gelieve in het vervolg in de huiswerk sectie met [vaknaam] in dit geval [wiskunde] ervoor. Zo weten wiskundigen dat ze naar je onderwerp toemoeten en dat zorgt ervoor dat jouw vraag sneller beantwoord wordt .
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

#4

Aspheros

    Aspheros


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 16:30

bedankt voor het verplaatsen & het antwoord, al heb ik mijn vraag niet duidelijk gesteld waarschijnlijk

de bedoeling is om figuren op een ZRM te tekenen adhv lineaire & kwadratische regressie en functievoorschriften.
om lijnen(rechten) te tekenen kan je een eerstegraadsfunctie ingeven.
Mijn vraag is nu of dat het mogelijk is (zelfs wanneer Xmin, Xmax op -10,10 staan), enkel de rechte te tonen voor bv. domein 1<x<5

#5

StrangeQuark

    StrangeQuark


  • >1k berichten
  • 4160 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2008 - 16:59

Ah, dus alleen een stukje lijn tekenen en dus niet het hele scherm vullen. Bijvoorbeeld een lijnstuk van 4 lang in een window van 20 bij 20 oid.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

#6

Aspheros

    Aspheros


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 17:24

Ah, dus alleen een stukje lijn tekenen en dus niet het hele scherm vullen. Bijvoorbeeld een lijnstuk van 4 lang in een window van 20 bij 20 oid.


inderdaad, dat bedoel ik

#7

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2008 - 17:36

Ik bedien mezelf van een TI-84 Plus, maar neem aan dat het systeem volledig hetzelfde is. Je wilt dus bijvoorbeeld de functie LaTeX enkel voor het interval LaTeX tekenen, terwijl je scherminstellingen standaard blijven (dus Xmin=-10, Xmax=10,...). Ga als volgt tewerk:
  • Geef via Y= het voorschrift van de functie in tussen haakjes;
  • Geef achter het voorschrift, eveneens tussen haakjes, het interval in. Let op, dit moet je in stapjes doen. Geef dus eerst de voorwaarde 1 < x in en vervolgens x < 5. Het symbool < vind je in het secundaire menuutje TEST, boven de knop MATH. Je drukt dus 2ND MATH en vervolgens het cijfer van het gewenste symbool. Als alles goed gaat, heb je het volgende voorschrift:

    Y1 = (5+2X)(1<X)(X<5)
Dat zou het moeten doen.

Veranderd door Klintersaas, 09 december 2008 - 17:36

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#8

Aspheros

    Aspheros


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 17:49

Ik bedien mezelf van een TI-84 Plus, maar neem aan dat het systeem volledig hetzelfde is. Je wilt dus bijvoorbeeld de functie LaTeX

enkel voor het interval LaTeX tekenen, terwijl je scherminstellingen standaard blijven (dus Xmin=-10, Xmax=10,...). Ga als volgt tewerk:
  • Geef via Y= het voorschrift van de functie in tussen haakjes;
  • Geef achter het voorschrift, eveneens tussen haakjes, het interval in. Let op, dit moet je in stapjes doen. Geef dus eerst de voorwaarde 1 < x in en vervolgens x < 5. Het symbool < vind je in het secundaire menuutje TEST, boven de knop MATH. Je drukt dus 2ND MATH en vervolgens het cijfer van het gewenste symbool. Als alles goed gaat, heb je het volgende voorschrift:

    Y1 = (5+2X)(1<X)(X<5)
Dat zou het moeten doen.


dat werkt inderdaad!
bedankt voor de hulp

#9

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 december 2008 - 18:13

Graag gedaan. Op deze manier kun je ook gemakkelijk samengestelde functies ingeven.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures