Springen naar inhoud

[warmteleer]koken van een ei


  • Log in om te kunnen reageren

#1

aljechin

    aljechin


  • >25 berichten
  • 99 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 december 2008 - 18:50

Hallo,
stel je beschikt over 1 liter kokend water. Je een plaatst hierin een ei dat je wil koken. Hierdoor daalt de temperatuur van het water een beetje en daardoor moet de kookplaat een beetje meer energie leveren om terug de 100įC te bereiken.
Je vervangt nu de 1 liter kokend water van de beginsituatie door 5 liter kokend water. Zal de kookplaat nu minder extra energie moeten leveren?

Mijn antwoord hierop zou zijn: om het ei op 100įC heb je een zekere hoeveelheid warmte nodig nl Q = m c delta(T).
En het is deze Q die de kookplaat extra moet leveren. Bijgevolg maakt het niet uit of je met 1 liter of met 5 liter water werkt.

Is deze redenering correct?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 10 december 2008 - 19:19

De redenering is correct. Het water was al 100 graden, maar het ei niet. Dus de warmte die je moet toevoeren is de warmte die nodig is om het ei op 100 graden te brengen.

Overigens is de term eieren koken niet correct. Wat je wilt is het ei laten stollen. En dat gebeurt al vanaf 80 graden. Alleen duurt het dan wat langer. Maar dit is even buiten de orde.

#3

aljechin

    aljechin


  • >25 berichten
  • 99 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2008 - 10:34

Bedankt Klazon,
maar wat bedoel ke precies "het duurt wat langer" ?

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 december 2008 - 18:40

Het stollen van het ei duurt bij 80 graden langer dan bij 100 graden.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures