[fysica] behoud van impuls

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 148

[fysica] behoud van impuls

Beschouw een tennisbal die invalt onder een hoek van 30° met de verticale as op de muur. Onderstel de botsing volledig elastisch dus behoud van kinetische energie. Na de botsing verlaat de bal de muur terug onder een hoek van 30°. Met andere woorden de invalshoek en de terugkaatsingshoek zijn gelijk. Maar bij zo'n botsingsprobleem zou er toch ook behoud van impuls moeten zijn? En in dit voorbeeld is de zin van snelheidsvector van de bal toch gewijzigd. Hoe kan dit?

Berichten: 311

Re: [fysica] behoud van impuls

Door je bal tegen de muur te gooien, duw de de muur+aarde. De verplaatsing van de muur+aarde is heel klein, maar de massa heel groot. Beschouw het probleem als de botsing tussen 2 ballen, maar de ene bal heeft een veel grotere massa dan de tweede.
Only an optimist can see the nature of suffering

Gebruikersavatar
Berichten: 7.556

Re: [fysica] behoud van impuls

In jouw voorbeeld (hoek van 30 graden) is de zin niet alleen veranderd (dat zou ook gebeuren als de hoek 0 graden is), maar ook de richting.

Een nog eenvoudigere situatie: gooi een bal tegen de muur. Hij komt terug. He, de snelheidsvector is veranderd (anders zou hij immers door de muur heen gaan) , terwijl impuls behouden zou moeten zijn.

Je voelt al aan dat deze laatste redenering nonsens is, want het idee van een botsing is juist dat er interactie plaatsvindt tussen de twee objecten. De sleutel ligt dat ook in het feit dat je het hele systeem moet bekijken, en niet slechts éen van de twee objecten. De totale impuls van het systeem blijft dan behouden, niet de afzonderlijke impulsen. En zoals Victor al zei, de impuls van de muur/aarde verandert.
Never express yourself more clearly than you think.

- Niels Bohr -

Berichten: 148

Re: [fysica] behoud van impuls

Bedankt Viktor en Phys.

Reageer