Springen naar inhoud

Aziaten kunnen slecht tegen alcohol; voor- en nadelen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Payung

    Payung


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 december 2008 - 18:47


Blozende Aziaten


Levercellen zetten de alcohol uit een glas rode wijn, een pintje bier of een borrel whisky eerst om in
acetaldehyde en vervolgens in azijnzuur. Twee enzymfamilies begeleiden beide oxidatiestappen:
alcoholdehydrogenase (ADH) en aldehydedehydrogenase (ALDH).
Voor ADH zijn er drie genen die coderen voor licht verschillende eiwitten: a, b en g. De a-vorm komt
bijna uitsluitend tot uiting tijdens de foetale ontwikkeling; op volwassen leeftijd vinden we voornamelijk
de b- en g-vormen terug.
De meerderheid van de Japanners draagt in hun ADH2-gen, dat codeert voor het b-eiwit, een variatie
die bijna nooit bij westerlingen voorkomt. Het Aziatische enzym versnelt de omzetting van de ethanol
naar het acetaldehyde met een factor honderd ten opzichte van de westerse variant.
In de tweede plaats draagt vijftig procent van de Japanners een mutatie in het ALDH2-gen, het gen
voor het andere belangrijke alcoholverwerkende enzym. De werkzame vorm ervan bestaat uit een
tetrameer: vier ALDH2-eiwitketens moeten samenklonteren alvorens het functioneel is. Als één of
meer van die subeenheden een andere vorm heeft vanwege een mutatie, dan verliest het enzym zijn
functie. Vele Japanners hebben dus twee keer pech: ze maken het acetaldehyde sneller aan en
verwerken het trager. Precies de opstapeling van het aldehyde veroorzaakt de
dronkemanssymptomen. De gevolgen blijven niet uit. Reeds na consumptie van minimale
hoeveelheden alcohol verschijnt er een rozige blos op de gele Aziatische wangen en vertonen ze
milde tot zelfs zware alcoholintoxicatie.

http://www.de-poort....ument.pl?id=140



Geachte mensen,

Het is dus een feit dat een groot deel van de mensen met een Aziatisch achtergrond slecht alcohol kunnen verwerken.
Nou is mijn vraag:

Wat zijn, evolutionair gezien, de voor- en nadelen van het feit dat een groot deel van de Aziaten een enzym mist waardoor de afbraakproces van Alcohol belemmerd wordt?


Zouden jullie mij misschien kunnen helpen met het beantwoorden van deze vraag? Een paar hypotheses zullen ook goed doen. Ik ben hier echt zeer geďnteresseerd in.

Er zijn genoeg bronnen en onderzoeken naar dit feit. Maar ik kan nergens iets vinden over de voor en nadelen, evolutionair gezien. Wat is het nut van deze mutatie?

Bij voorbaat dank,

Payung

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gesp

    Gesp


  • >250 berichten
  • 339 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 09:18

Ik heb geen idee over voor- en nadelen. Maar als je het verschil in allelfrequentie wilt verklaren, kan dat prima zonder voor- en nadelen. Als een populatie afgezonderd leeft treden spontaan fluctuaties in allelfrequenties op, louter als gevolg van toeval. Dit effect heet binnen populatiegenetica 'genetic drift'. (uitleg wiki). Als een populatie niet zo groot is (effectief 10 000 individuen) zijn de effecten van genetische drift op allelfrequentie veel sterker dan van enkele procenten voor- of nadeel. Een minder gunstig allel kan prima in frequentie toenemen, en andersom.

#3

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 december 2008 - 12:55

Om man-made brouwsels als wijn, bier en jenever even uit te sluiten: vanuit evolutionair-biologisch oogpunt komt ethanol (buiten het lichaam) eigenlijk alleen voor in spullen als rottend fruit. In een biologisch systeem (cel, lichaam) kan het voortkomen uit anaerobe dissimilatie van suikers, hoewel we als mens in die situatie vooral melkzuur maakt en geen ethanol.
Een voor- of nadeel van een eiwit dat maar half zo effectief is als de westerse standaard zal vanuit dit oogpunt bekeken niet zo veel invloed hebben. Dat beetje alcohol zal zo'n invloed niet hebben (tot je aan het bier gaat).
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#4

Payung

    Payung


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2009 - 13:55

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Dan ben ik nog geinteresseerd in het beantwoorden van de volgende vragen. Ik heb geprobeerd ernaar te zoeken op het internet, maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Misschien dat jullie mij kunnen helpen door te filosoferen over deze vragen:



- Welke soort Aziaten betreft de afwijking dat zij een enzym missen? (Japanners, Indiërs, Indonesiërs etc. )

- Is de afwijking overdraagbaar via de moeder of de vader, wanneer een van de twee een Aziaat is en de andere een Europeaan.

- Waarom missen Aziaten dit enzym, gekeken naar de evolutieverschillen tussen Aziaten en Europeanen?

- (Is dit een positieve afwijking of negatieve afwijking, gezien de theorie ‘survival of the fittest’)

Payung.

Veranderd door Payung, 12 januari 2009 - 13:57


#5

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8789 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 januari 2009 - 14:18

Precies de opstapeling van het aldehyde veroorzaakt de
dronkemanssymptomen. De gevolgen blijven niet uit. Reeds na consumptie van minimale
hoeveelheden alcohol verschijnt er een rozige blos op de gele Aziatische wangen en vertonen ze
milde tot zelfs zware alcoholintoxicatie.


Dit klopt alvast niet. Dronken ben je als gevolg van de ethanolconcentratie in het bloed, van acetaldehyde wordt je alleen maar ziek.

Als bij de personen in kwestie daadwerkelijk ethanol 100x sneller in acetaldehyde wordt omgezet, zou het erop neerkomen dat zo'n jappanner gerust een heel krat bier kan leegdrinken, om vervolgens met rode wangen en knallende koppijn legaal naar huis te rijden.

Overigens is het evident dat dit verhaal niet opgaat: Acetaldehyde heeft een LD50 in de orde van 1g/kg, wat erop neer zou komen dat het drinken van een liter wijn dodelijk afloopt als de ethanol daaruit daadwerkelijk zeer snel in aldehyde wordt omgezet, en dat vervolgens zeer traag wordt afgebroken. Hiervan is geen sprake, ook niet bij japanners.
Victory through technology

#6

Gesp

    Gesp


  • >250 berichten
  • 339 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2009 - 20:52

- Welke soort Aziaten betreft de afwijking dat zij een enzym missen? (Japanners, Indiërs, Indonesiërs etc. )
- Is de afwijking overdraagbaar via de moeder of de vader, wanneer een van de twee een Aziaat is en de andere een Europeaan.
- Waarom missen Aziaten dit enzym, gekeken naar de evolutieverschillen tussen Aziaten en Europeanen?
- (Is dit een positieve afwijking of negatieve afwijking, gezien de theorie ‘survival of the fittest’)

Je zou in "Omim" kunnen kijken:
http://www.ncbi.nlm....p;itool=toolbar
De aandoening die je zoekt het "alcohol sensitivity, acute".
Omim is een database die van erfelijke ziektes een overzicht bijhoudt, o.a. welke genen daarvoor gevonden zijn.

Daarnaast zou je in de Pubmed kunnen zoeken
http://www.ncbi.nlm....ntrez?db=pubmed
Pubmed is een database die van alle artikelen in (bijna) alle medische tijdschriften trefwoorden en een samenvatting opslaat (engelstalig). Eén van de artikelen die je zou kunnen vinden is deze:
http://www.ncbi.nlm....pubmed/12208210
Dit artikel stelt bijna dezelfde vraag als jij. Maar, jammer genoeg, het antwoord is een veronderstelling.

#7

floris5

    floris5


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2009 - 00:38

Hoi, vrij laat, maar toch:

ik las dit op www.drugsinfoteam.nl

Sommige Aziatische mensen kunnen niet goed tegen alcohol. Dit is genetisch bepaald. De alcohol wordt bij hen anders afgebroken. 50 % van de Japanners, 35% van de Chinezen, 40% van de Vietnamezen en 40% van de Indonesiers kunnen hierdoor slecht tegen alcohol. Deze mensen kunnen door hun genen meer nadelen dan voordelen van alcohol ervaren.

Het ADH (alcoholhydrogenase) enzym zit in het maagslijmvlies, de nieren en de hersenen en breekt alcohol af. Dat ADH-enzym zet alcohol om in aceetaldehyde. Het gevormde aceetaldehyde wordt weer omgezet tot acetaat. Dit gebeurt onder invloed van het enzym aldehyde-dehydrogenase (ALDH). Het is genetisch bepaald welk enzym het meest gebruikt wordt bij alcoholomzetting. Een genetische variant is te zien bij Oosterse volkeren (orientaals ADH). Dit enzym heeft een hogere activiteit. De alcohol wordt dus snel omgezet. Na weinig alcohol kan er al een grote hoeveelheid acetaldehyde in het bloed zijn. Als de alcohol snel wordt omgezet voelt men de prettige werking van alcohol veel minder of helemaal niet. Daarbij krijgt men zeer snel last van blozen, hoofdpijn, zweten, hartkloppingen en een daling van de bloeddruk.


en op http://www.sciencepalooza.nl/?p=248

Recente evolutie heeft ervoor gezorgd dat wij Noord Europeanen, in tegenstelling tot de meeste andere volken melk kunnen verteren. Steentijd-Europeanen konden dat namelijk nog niet. Pas toen melkveehouderij belangrijk werd in Europa (tussen 7000 en 3000 voor Christus) hebben we ons aan de nieuwe voedselbron, melk, aangepast.

misschien dat de europeaan beter tegen alcohol bestand is omdat men in de middeleeuwse ommuurde en dus benauwde stad het water beter niet kon drinken en men wist dat je van bier (dus met bacteriedodend alcohol) niet ziek werd. Degenen die wel water bleven drinken (omdat ze misschien genetisch niet tegen alcohol bestand waren, zoals nu veel aziaten) stierven, en zo verdween het gen... Ik ben hier natuurlijk slechts even hardop aan het theoretiseren ;-)

#8

floris5

    floris5


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2009 - 00:50

en nu lees ik dan ook op http://www.boeiuh.co...kijk-op-alcohol :

In het Midden-Oosten en Verre Oosten was alcohol overigens van oudsher veel minder belangrijk dan hier, schrijft Vallee. Dat had voornamelijk een genetische oorzaak: de meeste Aziaten en Arabieren missen, tot op de dag van vandaag, een bepaald enzym in hun lichaam dat helpt bij de afbraak van alcohol, waardoor drinken als zeer onplezierig wordt ervaren.

Maar er lag ook een culturele oorzaak ten grondslag aan hun meer gematigde alcoholgebruik: anders dan in het Westen was in het Oosten het koken van water, met name voor het maken van thee, tweeduizend jaar geleden al een wijdverspreid gebruik. Aziaten en Arabieren hadden dus eerder drinkbare alternatieven voor alcohol.


water was niet gezond... alcohol werd aqua vita (levenswater) genoemd

groet Floris

Veranderd door floris5, 22 maart 2009 - 00:54


#9

Payung

    Payung


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2009 - 11:07

Hartstikke bedankt voor je reactie, Floris. Dit komt erg goed van pas!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures