Springen naar inhoud

[scheikunde] massapercentage ammoniak in ammonia


  • Log in om te kunnen reageren

#1

kaboutertje_007

    kaboutertje_007


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 17:48

hallo,

We moeten voor school een titratie uitvoeren:
We moeten achter het massapercentage ammoniak in ammonia komen
maar we zijn helaas een beetje vastgelopen na het doen van de proef.
we hebben bij de preof het volgende gedaan gedaan:
1.Het bekerglas gewogen
2.Ammonia toegevoegd
3.Dat opnieuw gewogen
4.BTB, broom thymol blauw (indicator) toegevoegd
5. opnieuw gewogen
6.Een spuit genomen en met zoutzuur (1 mol per liter) gevuld
7.net zo lang zoutzuur toegevoegd tot dat de oplossign goren was (ph = ongveer 7 )
8. Opnieuw gewogen.
Zo is de proef uitgevoerd.

daar hebben we de volgende gegevens van:

Erlemeyer (leeg) 200 mL 102.3 Gram
Erlemeyer (met ammonia) 200 mL 144.1 Gram -->41.8 Gram NH3
Erlemeyer (met ammonia en BTB) 144.5 Gram -->0.4 Gram BTB
Spuit (leeg) 20 mL 10.3 Gram
Spuit 1 (vol met zoutzuur) 20 mL 35.2 Gram 24.9 Gram HCl
Spuit 2 (vol met zoutzuur) 20 mL 35.1Gram 24.8 Gram HCl
Spuit 3 (vol met zoutzuur) 20 mL 35.0 Gram 24.7 Gram HCl
Spuit 4(vol met zoutzuur) 20 mL 35.0 Gram 24.7 Gram HCl
Spuit 5 (vol met zoutzuur) 20 mL 25.4 Gram 15.1 Gram HCl
Spuit 5 (overgebleven zoutzuur) 20 mL 23.7 Gram -->13.4 Gram HCl over
100.8 Gram HCl gebruikt.

Dit zijn de gegevens die we tot nu toe hebben:
NH3(g) + 2 H2O(l) --> NH4+(aq) + OH-(aq) +H20(l)
molverhouding: 1 : 2 --> 1 : :1
molaire massa: 17.034 : 36.032 --> 18.042 :17.008 :18.0 Gram

Maar als we het dan gaan uitrekenen-->
reactievergelijking
molverhouding
molaire massa op molverhouding
massa NH4+ + OH- + H2O/massa NH3 + H2O
ans*massa NH3
ans/massa totale ammonia (NH4+ + OH- + H2O)*100%=32%

zoals je ziet komt er dan 32% uit terwijl op de fles ammonia staat dat er ongeveer 5% in moet

Laat alsjeblieft weten hoe we achter het massapercentage van ammoniak in ammonia kunnen komen met de gegevens die we op dit moment hebben.

We zoudne dit zeer op prijs stellen

MVG

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44873 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 december 2008 - 17:59

Dag Kaboutertje 007, welkom :D op het forum Huiswerk en Practica.

Jij wilt vlot hulp. Dat is alleen goed mogelijk als je daar zelf wat voor doet.

Naast de algemene regels van dit forum hebben we voor dit huiswerkforum een paar speciale regels en tips.
Die vind je in de huiswerkbijsluiter

In die huiswerkbijsluiter staat bijvoorbeeld:

Quote

VAKGEBIED-TAGS
Plaats het vakgebied waarop je vraag betrekking heeft tussen rechte haken in de titel.
bijv: [biologie] of [frans]. Zo blijft dit huiswerkforum overzichtelijk.

Hebben we even voor je gedaan. Denk je er de volgende keer zťlf aan??
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

jobpws

    jobpws


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 19:15

ik volg jullie berekeningen niet helemaal; weet je zeker dat je 100,8 gram zoutzuur hebt gebruikt. lijkt mij wat veel. komt er namelijk op neer dat jullie meer dan een liter (!) zoutzuur hebben gebruikt.

verder is de reactievergelijking niet helemaal volledig, ik mis de reactie met het zuur. dit maakt het geheel ook wat overzichtelijker.

#4

kaboutertje_007

    kaboutertje_007


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 19:29

We hebben 100,8 gram zoutzuur van 1 mol per liter gebruikt

en zou je de reactieverglijking van met het zuur kunnen geven ik weet deze namelijk niet :D

alvast bedankt

#5

jobpws

    jobpws


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 19:45

H3O+ + OH- --> 2H2O


ik kan in de berekeningen zoals ze er nu staan niet echt een fout zien. zou je willen aangeven hoe je berekent hebt hoeveel mol zoutzuur je hebt toegevoegd? dat zie ik namelijk nergens staan.

#6

ToonB

    ToonB


  • >250 berichten
  • 817 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 december 2008 - 21:42

We moeten voor school een titratie uitvoeren:
We moeten achter het massapercentage ammoniak in ammonia komen
maar we zijn helaas een beetje vastgelopen na het doen van de proef.
we hebben bij de preof het volgende gedaan gedaan:
1.Het bekerglas gewogen
2.Ammonia toegevoegd
3.Dat opnieuw gewogen
4.BTB, broom thymol blauw (indicator) toegevoegd
5. opnieuw gewogen
6.Een spuit genomen en met zoutzuur (1 mol per liter) gevuld
7.net zo lang zoutzuur toegevoegd tot dat de oplossign goren was (ph = ongveer 7 )
8. Opnieuw gewogen.
Zo is de proef uitgevoerd.


Tenzij je snapt wat je hier doet, gaat het zowieso mislopen, dus laten we dat eens aanpakken

stap 1: Waarom weeg je het lege glas?
stap 2: Je voegt de te titreren (of te vinden) vloeistof in de beker. Hier loop alles dus normaal
stap 3: Waarom weeg je dit opnieuw? Welke massa vind je hieruit?
stap 4: Welke rol speelt de indicator in je reactie. MAW: waarom voeg je hem toe?
stap 5: Waarom weeg je dit opnieuw? Welk gewicht bekom je hieruit
stap 6: Je neemt de spuit, allemaal goed en wel
stap 7: Wat gebeurt er totdat de pH 7 is? Wat heb je nu eigenlijk gedaan? Kan je dit in eigen woorden zeggen?
stap 8: Welk gewicht bekom je bij deze meting? Waarom moet je hier afwegen

Beantwoord de vraagjes in het vet even. Als je dit niet snapt, zullen we je graag uitleg geven. Maar als je deze vragen niet kan beantwoorden, heeft het ronduit geen zin om verder te gaan zonder wat uitleg.Ik probeer niet bot te klinken, maar chemische berekeningen van deze soort vallen gewoon niet te doen zonder te snappen wat je doet.
In de chemie zijn er praktisch geen pasklare formules. Snappen is de sleutel tot een oefening als it.

Dus als je ze allemaal kan beantwoorden, des te beter, en dan gaan we door.
Anders gaan we eerst even uitleggen wat je doet, en waarom je het doet.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I

#7

kaboutertje_007

    kaboutertje_007


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 december 2008 - 21:54

hallo,

erg bedankt allemaal maar ik ben er al uit :P :D

tschuss

#8

benedict

    benedict


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2009 - 10:09

hallo allemaal,

Ik moet een verslag maken overhet bepalen van maasapercentage van ammoniak in huishoudammonia,

Hierbij heb ik paar vragen waar ik niet bij uitkom.

Waarom gebruik je methylrood als indiacator?
Wat is de reactuevergelijking (we hebben bij de titratie natronloog gebruikt)?
Waarom moet je huishoudammonia eerst verdunnen?


danky,

#9

ToonB

    ToonB


  • >250 berichten
  • 817 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 juni 2009 - 11:57

Waarom gebruik je methylrood als indiacator?


Een indicator moet een 'eindpunt' van een titratie zichtbaar maken.
Schrijf even de reactie van de titratie op, en zeg me wat er:
a) voor de titratie in je erlenmeyer zat
b) op het equivalentiepunt (of eindpunt) in je buret zat.

Als je weet dat methylrood omslaat bij een pH tussen 4,4 en 6,2 (overgang van rood naar geel), waar kan je dan een link vinden tussen dit omslaggebied en je equivalentiepunt.
of, maw: waarom kies je deze indicator als je vorige vraagjes even beredeneert.

Wat is de reactuevergelijking (we hebben bij de titratie natronloog gebruikt)?

Ben je zeker dat je hier geen dingen door mekaar haalt.
Ammoniak is een zwakke base. Om deze te titreren volgens een zuur-base principe ga je altijd een zuur (het tegengestelde) moeten toevoegen.
Als je NaOH gaat toevoegen, ga je niet alleen je pH doen stijgen als een hete ballon, maar je vorige vraag klopt ook niet meer, aangezien je nooit methylrood als indicator zou kunnen gebruiken bij een titratie tussen ammoniak en NaOH.
Welk zuur heb je gebruikt?
Heb je die NaOH niet gebruikt om je zuur op voorhand te bepaken oid? (wat ook al gek is, want natronloog is geen primaire standaard).

Waarom moet je huishoudammonia eerst verdunnen?

Waarschijnlijk is dit gewoon voor enkele praktische redenen.
* ammoniak stinkt. Hoe feller verdund hoe minder erg
* ammoniak verdampt makkelijk, hoe kleiner de concentratie, hoe minder er zal verdampen
* voorkomen dat je veel te veel zuur moet gaan toevoegen
* minder veel gebruiken in een klas vol = kosten drukken?
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I

#10

benedict

    benedict


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 juni 2009 - 08:42

Danku,

maar ik heb nog een vraagje, (titratie ) (zie heirboven)

Uiteindelijk is mijn antwoord bij ammoniak 1.94 % en bij azijnzuur 6.2%, kan dit kloppen.
Kan ik bij de concluse zetten dat die van ammoniak klopt omdat het onder 5% is? En hoe zit dat bij azijnzuur? Heb je daar ook een maximale waarde bij azijnzuur?
En waarom verdunt men het azijnzuur? Zijn er hier specifieke redenen voor?

Danku,
Kan iemand hier z.s.m op reagere, ?

Veranderd door benedict, 26 juni 2009 - 08:45


#11

ToonB

    ToonB


  • >250 berichten
  • 817 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 juni 2009 - 09:51

Uiteindelijk is mijn antwoord bij ammoniak 1.94 % en bij azijnzuur 6.2%, kan dit kloppen.


Kan wel. Heb dit jaar nog tijdens mijn labo's een bepaling van deze beiden moeten doen.
Even terugbladeren in m'n laboverslagen levert op:
CAzijnzuur was 6.873%
Cammoniak was 2.005%

Dezelfde grootte orde van de uitkomsten, dus kan best zijn. Als de fles waaruit men iets nam in jouw labo iets 'ouder' was, is er al meer van de stof verdampt, en verandert de concentratie. Zou kunnen verklaren waarom de percentages toch wat lager liggen. Het merk ed. zullen ook een rol spelen.

Heb je daar ook een maximale waarde bij azijnzuur?

Voor zover ik weet is azijnzuur in alle concentraties mengbaar met water.

En waarom verdunt men het azijnzuur? Zijn er hier specifieke redenen voor?

Had jij een verstopte neus tijdens dat labo? Is die toevallig netjes opengetrokken toen je al die flesjes opendeed?

Ook hier verdampt je azijnzuur (de penetrante geur), door te verdunnen verklein je de hoeveelheid die verdampt tijdens de titratie en de bereiding.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I

#12

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 juni 2009 - 10:35

De belangrijkste reden om te verdunnen is dat je dan minder grote hoeveelheden van je stoffen en minder geconcentreerd titrant nodig hebt. Vanwege de nauwkeurigheid wil je dat de volumes bij het titreren in de ordegrootte van 10 ml zitten; Verder wil je dat de titrant geconcentreerder is dan de te titreren vloeistof, zodat het eindvolume niet al te veel toeneemt door de titratie. Zou je een 4% azijnzuur-oplossing titreren, dan zou je iets van 5M NaOH-oplossing moeten toevoegen; niet erg fijn om mee te werken, en het is ook niet altijd even goed voor je glaswerk.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures