Thuiszorg

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 391

Thuiszorg

Zal de verzorging van de behoeftige vaak oude nederlander in de toekomst gewaarborgd zijn.

Het aantal oude mensen neemt toe en het aantal verzorgenden D wordt lager in deze beroepssector.

Is de mogelijkheid om goede thuiszorg te krijgen nog wel haalbaar?

Een objectieve visie?

Gebruikersavatar
Berichten: 391

Re: Thuiszorg

http://www.elsevier.nl/web/10217460/Nieuws...en.htm?rss=true

De thuisverzorgsters in het noorden kregen voor de kerst nog een bericht.

Het is de bedoeling om de meergewerkte uren enkele maanden later uit te betalen of wel te verrekenen met eventuele periodes waarin te weinig uren gemaakt zijn.

Maak je dus geregeld meer uren dan je contract aangeeft dan mag je,voor de moeite,langer op jouw beloning wachten.

Is er echter sprake van dat je door een wijziging in de planning minder uren maakt dan in het contract is afgesproken wordt dat wel direkt verrekent.

De indicatiecommissies willen overgaan op een soort puntensysteem waarbij per handeling,b.v.wassen of douchen van de cliënt,een vastgestelde tijd komt ongeacht of je nu moet fietsen naar het adres of met de auto moet of het regent of dat het stralend mooi weer is.

Het zorgen voor de onvermijdelijke ouderdomsgebreken komt voor rekening van gemotiveerde zorgkrachten,maar,door dit soort maatregelen wordt het wel wat moeilijk gemaakt om de oudere die aandacht te geven die deze lieve goede mensen verdiend hebben.

Er wordt ook nog onderzocht of er een buurtsysteem kan komen waarbij de verzorgende niet meer haar wijk uit hoeft en eventueel een aanspreekpunt kan worden voor de ouderen in de buurt.

Het is al een bijna 24 uurssfeer waarin deze mensen (voornamelijk dames) werken.

Gebruikersavatar
Berichten: 391

Re: Thuiszorg

wijsneus schreef:http://www.elsevier.nl/web/10217460/Nieuws...en.htm?rss=true

Er wordt ook nog onderzocht of er een buurtsysteem kan komen waarbij de verzorgende niet meer haar wijk uit hoeft en eventueel een aanspreekpunt kan worden voor de ouderen in de buurt.

Het is al een bijna 24 uurssfeer waarin deze mensen (voornamelijk dames) werken.
Bron: ABVA/KABO

Toch geen achterdeur voor onderbetaald personeel in thuiszorg

Het convenant dat het ministerie van VWS vorig jaar sloot over de positie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers), is strijd met de AWBZ. Dat is de uitslag van het kort geding dat branchevereniging ActiZ had aangespannen tegen het ministerie. ABVAKABO FNV is blij met de uitspraak; niet alleen voorkomt de uitspraak oneerlijke concurrentie tussen bemiddelingsbureaus en thuiszorgorganisaties, het voorkomt ook dat de rechtspositie van werknemers die onder de cao thuiszorg vallen niet wordt aangetast.

Het ministerie van VWS, de Belastingdienst en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) sloten oktober vorig jaar een convenant over het bemiddelen van ZZP’ers in de thuiszorg door bemiddelingsbureaus. ABVAKABO FNV liet toen al weten dat ze vreesde dat het convenant een achterdeur creëerde voor onderbetaald personeel in de thuiszorg. Enerzijds weerde staatssecretaris Bussemaker de inzet van alfahulpen in de thuiszorg, anderzijds ondertekende het departement een convenant waarin tegenstrijdige afspraken zijn opgenomen.

Het convenant maakte het onder andere mogelijk om zelfstandigen zonder personeel in te zetten in de thuiszorg. Het maakte echter niet duidelijk hoe de kwaliteit van de thuiszorg zou moeten worden gegarandeerd. Bovendien waren er geen afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden van de zzp’er, die – net als een alfahulp – wordt bemiddeld door een instelling die het contract sluit met de ziektekostenverzekeraar.

http://www.abvakabofnv.nl/cao/bericht/toch...l_in_thuiszorg/

Reageer