Inwendige energie, temperatuur, snelheid (verband?)

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 112

Inwendige energie, temperatuur, snelheid (verband?)

Hoe komt het dat je mag stellen dat als twee (identieke) gassen 1 & 2 een zelfde ΔT worden verwarmd (maar op verschillende manieren, bv isochoor t.o.v. isobaar): ΔU1 = ΔU2 ?

Kun je de (verandering van) inwendige energie definiëren als de (verandering van) kinetische energie op atomair/moleculair niveau? Zodat ΔU = 3/2nRΔT?

Maar hyperphysics spreekt dit tegen: (vertaald: "Hun inwendige energie ... zullen niet noodzakelijk gelijk zijn")

Afbeelding

(bron: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase.../temper.html#c1 )

Ben ik juist in denken dat dat is omdat zij het hebben over de totale inwendige energie en ik over de verandering ervan? Zij spreken dus over 2 verschillende gassen (met andere intrinsieke eigenschappen die een andere inwendige energie geven) die dan op een gelijke temperatuur tot een zelfde nieuwe temperatuur worden verhoogd, zodat de verandering wel hetzelfde is, maar het totaal verschillend... (waarom ik dus in de eerste zin hebben gezet "twee (identieke) gassen")

P.S.: (just for fun) wie kan de meest volledige definitie van inwendige energie geven?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: Inwendige energie, temperatuur, snelheid (verband?)

Als je iets verder gezocht had op hyperphysics dan had je gevonden dat interne energie de som van kinetische, rotatie-, vibratie- en potentiële energie (t.g.v. intermoleculaire krachten) van de molekulen: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase.../inteng.html#c2

Algemeen: ΔU = Cv.ΔT
Maar hyperphysics spreekt dit tegen: (vertaald: "Hun inwendige energie ... zullen niet noodzakelijk gelijk zijn")
Hun inwendige energiën zullen niet noodzakelijk gelijk zijn omdat hun soortelijke warmtes (specific heats) Cv niet noodzakelijk gelijk zijn.
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer