Springen naar inhoud

[natuurkunde] systeembord opgave (babyfoon)


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Broekhem

    Broekhem


  • >100 berichten
  • 102 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 januari 2009 - 19:31

Ey mensen,

Ik kom niet uit deze opgave, hopelijk kunnen jullie me op weg helpen.

Als een baby wakker wordt en begint te huilen (hard genoeg) moet er, als het schreeuwen langer dan 4 seconden duurt, in de huiskamer een zoemer gaan. De babyfoon moet vanuit de huiskamer aan- en uitgeschakeld kunnen worden. Ontwerp een schakeling op het systeembord die bovenstaande eisen realiseert.

Ik heb dus wat gemaakt, hopelijk doet het plaatje het. We maken dus gebruik van één systeembord, en op de computer met Systematic heb ik een schakeling gemaakt, maar met 2 Memory's. Mijn vraag is dus hoe kan ik de schakeling maken met maar 1 memory.

Bedankt
Broekhem

Bijgevoegde miniaturen

  • naamloos.JPG

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 januari 2009 - 12:02

Kan iemand hier een handje toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Broekhem

    Broekhem


  • >100 berichten
  • 102 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2009 - 13:38

Kan iemand hier een handje toesteken?


Niemand die me kan helpen? :D

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 januari 2009 - 17:03

We houden niet zo van bumps :D . Ik had hem als moderator al een duwtje gegeven voor je, we hebben liever niet dat gebruikers dat zelf gaan doen, want dan wordt het een zootje . Toch kan ik het me voorstellen na een aantal dagen, dus we zien het door de vingers voor deze ene keer.

Als een baby wakker wordt en begint te huilen (hard genoeg) moet er, als het schreeuwen langer dan 4 seconden duurt, in de huiskamer een zoemer gaan. De babyfoon moet vanuit de huiskamer aan- en uitgeschakeld kunnen worden. Ontwerp een schakeling op het systeembord die bovenstaande eisen realiseert.



Kern van de opdracht:
als baby huilt, dan moet er een zoemer afgaan. (naar details kijken we nog even niet)

sensor.png

Op de stippellijn moet er nog van alles komen, maar dit is Des Pudels Kern.
dan moeten we eens gaan kijken aan wat voor voorwaarden nóg voldaan moet worden:
Bijvoorbeeld, als babytje tevreden in zichzelf ligt te mummelen hoeft die zoemer nog niét af te gaan.
dan kunnen we het geluidssignaal langs een comparator gooien. Zacht geluid geen signaal, harder geluid wél:

sensor1.png

Zover mee eens, en zien we dan het principe waarlangs je verder gaat?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Burgie

    Burgie


  • >250 berichten
  • 582 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2009 - 17:14

2 vragen bij jouw schakeling:
1/ Wat versta je onder drukschakelaar? Heeft deze zelf al een geheugen, m.a.w. als je er 1 maal op drukt blijft ze dan aan of moet je ze ingedrukt houden?
2/ Werkt de schakeling momenteel zoals je hem gemaakt hebt op de computer?

#6

Broekhem

    Broekhem


  • >100 berichten
  • 102 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2009 - 17:24

2 vragen bij jouw schakeling:
1/ Wat versta je onder drukschakelaar? Heeft deze zelf al een geheugen, m.a.w. als je er 1 maal op drukt blijft ze dan aan of moet je ze ingedrukt houden?
2/ Werkt de schakeling momenteel zoals je hem gemaakt hebt op de computer?



Het is gewoon een drukschakelaar die een hoog signaal geeft als je hem indrukt, maar als je hem loslaat wordt het weer een laag signaal, daarom heb ik een geheugencel erachter gezet (met het programma systematic, kan ik geen schakelaar invoegen die je aanzet EN aan blijft, zo'n switchknop dus).

De schakeling werkt op mijn computer, dus in principe klopt die wel. Maar aangezien we die op school moeten maken met één systeembord en dus maar één geheugencel klopt die dus "niet".

#7

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 januari 2009 - 17:30

Goed, ga dan eens op mijn manier verder met de volgende kleine stap:
Als de baby huilt moet die zoemer BLIJVEN zoemen (totdat iemand hem uitzet, maar da's dan weer de volgende stap)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#8

Broekhem

    Broekhem


  • >100 berichten
  • 102 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2009 - 17:32

We houden niet zo van bumps :D . Ik had hem als moderator al een duwtje gegeven voor je, we hebben liever niet dat gebruikers dat zelf gaan doen, want dan wordt het een zootje . Toch kan ik het me voorstellen na een aantal dagen, dus we zien het door de vingers voor deze ene keer.
Zover mee eens, en zien we dan het principe waarlangs je verder gaat?


Sorry was niet mijn bedoeling om dit te doen!

Ik heb het tot nu toe met je eens, maar dat had ik eigenlijk al. Ik zit dus in de knoei met 2 geheugencellen, ik mag er in principe maar één gebruiken.

#9

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 januari 2009 - 18:04

Ja, maar ga dan eens verder op die weg.
Gooi weg wat je hebt en begin systematisch opnieuw. Daarom heet het systeembord.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#10

Broekhem

    Broekhem


  • >100 berichten
  • 102 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2009 - 18:52

Oke eens kijken.

Eerst moet het systeem worden aangezet, dit wordt gedaan met een schakelaar (het liefst dus een aan/uit schakelaar; aan blijft aan!) Ik heb dus 2 drukschakelaars gebruikt, een daarvan gaat naar de set van de geheugencel, en de andere gaat naar de reset (Hier zit dus het probleem)

Als de baby 3 sec. huilt mag de zoemer niet aangaan, daarom zit na de comparator een invertor en vervolgens op de reset van de pulsenteller (geen gehuil geeft een hoog signaal op de reset, als het huilen begint wordt de reset laag waardoor er geteld wordt). "Pootje 4" gaat vervolgens naar de geheugencel, daardoor blijft de zoemer als maar aan.

#11

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 07 januari 2009 - 19:34

Volgens mij zet je honderd stappen gelijk. Wil je zeggen dat je plaatje werkt, maar dat je enige probleem is dat je twee geheugencellen gebruikt? (ik ken namelijk niet de voorwaarden waaronder bijvoorbeeld jouw geheugencel of je pulsenteller precies werken, daar zit voor mij het probleem om dit verder te beoordelen)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#12

Broekhem

    Broekhem


  • >100 berichten
  • 102 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2009 - 10:00

Ik ga misschien te snel, maar dit komt door de tijdsdruk (over een paar dagen moet ik het afhebben).
De schakeling werkt op mijn computer. Ik snap niet precies wat je bedoelt met: (ik ken namelijk niet de voorwaarden waaronder bijvoorbeeld jouw geheugencel of je pulsenteller precies werken)

Als de ingang (set) van de geheugencel hoog is, blijft de uitgang hoog. Als de set en reset hoog zijn, is de uitgang hoog; de set overheerst. Als vervolgens de set laag is en de reset hoog, dan is de uitgang laag --> bedoel je dit met voorwaarden?

Het is gewoon lastig uit te leggen via de pc. Mondeling is altijd handiger :D

#13

Burgie

    Burgie


  • >250 berichten
  • 582 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2009 - 15:28

Ik heb ook ooit nog met dit programma iets in elkaar geprutst voor een vriend. Ik ken het programma dus wel en op het eerste gezicht ziet je schakeling er wel ok uit. Even een ander vraagje: welk systeembord krijgen jullie ter berschikking? Deze? Kan namelijk handig zijn om te zoeken naar alternatieven voor die 2de geheugencel.

#14

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44865 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 januari 2009 - 18:00

Als de ingang (set) van de geheugencel hoog is, blijft de uitgang hoog. Als de set en reset hoog zijn, is de uitgang hoog; de set overheerst. Als vervolgens de set laag is en de reset hoog, dan is de uitgang laag --> bedoel je dit met voorwaarden?

Dat is precies wat ik bedoel met "voorwaarden".
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#15

Broekhem

    Broekhem


  • >100 berichten
  • 102 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2009 - 19:40

Ik heb ook ooit nog met dit programma iets in elkaar geprutst voor een vriend. Ik ken het programma dus wel en op het eerste gezicht ziet je schakeling er wel ok uit. Even een ander vraagje: welk systeembord krijgen jullie ter berschikking? Deze? Kan namelijk handig zijn om te zoeken naar alternatieven voor die 2de geheugencel.


Jup dat is hem, oftewel deze: Systeembord





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures